• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplink Mėnulį skriejančio kosminio zondo LRO spektrometru mokslininkai pirmą kartą užregistravo helio dujų virš Mėnulio paviršiaus spektrą, pranešė NASA.

REKLAMA
REKLAMA

Šis tyrimas papildė dar 1972 metais „Apollo-17“ astronautų Mėnulyje vykdyto LACE (Lunar Atmospheric Composition Experiment) eksperimento, kuriuo buvo tiriama itin retos Mėnulio atmosferos sudėtis, rezultatus.

REKLAMA

Skelbiama, kad iš Mėnulio išsiskiriančias helio dujas LAMP spektrometru pavyko aptikti po stebėjimų, kurie truko daugiau nei 50 kosminio zondo apsisukimų aplink Mėnulį. Kadangi helio atomų yra ir kosminėje erdvėje tarp Žemės ir Mėnulio, NASA mokslininkai specialiais metodais „nufiltravo“ šį eksperimento „foną“, sakoma pranešime.

Pasak NASA atstovų, po šio tyrimo, kurio rezultatai paskelbti žurnale „Geophysical Research Letters“, mokslininkams belieka rasti atsakymą į klausimą, ar helis susidaro Mėnulio viduje, pavyzdžiui, dėl radioaktyvaus skilimo jo uolienose, ar patenka prie jo paviršiaus dėl išorinių veiksnių, pavyzdžiui, saulės vėjo.

Prieš 40 metų atliktas tyrimas atskleidė, kad helio koncentracija Mėnulyje ima didėti prasidedant nakčiai. Tai buvo aiškinama tuo, kad dėl žemėjančios temperatūros ima didėti helio atomų koncentracija nedideliame aukštyje. Dabar NASA mokslininkai LAMP spektrometru turės pabandyti išsiaiškinti, kaip helis pasiskirstęs įvairiose Mėnulio platumose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų