• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kokios charakterio savybės padėjo jaunai merginai laimėti? Koks emocinis krūvis dabar teks pirmadienio vakarą olimpinį auksą Lietuvai padovanojusiai penkiolikmetei plaukikei Rūtai Meilutytei ir kaip galima padėti jį įveikti? Pasidalyti mintimis apie tai Balsas.lt paprašė žinomų sporto pedagogų ir sportininkų psichologijos žinovų.

REKLAMA
REKLAMA

Profesorius A. Vilkas: ji fenomenali

„Kai ji vakar su ašaromis akyse stovėjo ant pjedestalo, ir man pradėjo byrėti ašaros. Tas jos emocinis protrūkis buvo labai gražus. Tai buvo taip natūralu, vaikiška“, – portalui Balsas.lt prisipažino Lietuvos edukologijos universiteto Sporto ir sveikatos fakulteto dekanas profesorius Audonis Vilkas.

REKLAMA

„Ji fenomenali. Ėmiau svarstyti, kaip suaugęs žmogus reaguotų, jeigu kaip perkūnui iš giedro dangaus trenkus atsidurtų ant pjedestalo. Be abejo, labai daug lemia genetinis pradas, fiziniai duomenys bei tai, kad ji nuo pat vaikystės pateko  į gerų trenerių rankas, kurie išvydo jos gabumus, bet dabar reikia, kad aplinka padėtų jai susivokti situacijoje“, – aiškino patyręs sporto pedagogas.

„Abejoju, ar būtų įmanoma išugdyti tokią valią, jeigu pats žmogus nėra stiprus. Iki šiol mokslininkai tiksliai negali pasakyti, kiek lemia fizinis pasirengimas, o kiek – žmogaus psichologija. Tai visuma“, – pridūrė A. Vilkas.

REKLAMA
REKLAMA

Bendravimą apribojo, kad „neperdegtų“ prieš finalą

„Šis žmogus yra ypatingai stiprus psichologiškai. Tai jau po pirmo starto buvo matyti. Tai, kad mergina kelias dienas iš eilės pasiekė stabilių rezultatų,  atskleidžia jos psichologinę pusiausvyrą. Prieš finalą aš, pavyzdžiui, nerimavau, nes 15 metų paauglio psichologinė būsena dažnai keičiasi. Bet  buvo matyti, kad ji yra pasitikinti savimi, užgrūdinta. O pirmasis startas jai dar pridėjo pasitikėjimo“, – dalijosi mintimis sporto psichologijos specialistas, Lietuvos kūno kultūros akademijos docentas, daktaras Šarūnas Šniras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nė vienas sportininkas neapdraustas nuo pavojaus „perdegti“ prieš lemiamą startą. Bet Š. Šniras atkreipė dėmesį, kad ir tėtis prieš startą negalėjo paskambinti savo dukrai.

„Matyt ne be reikalo tie, kurie su ja dirba ir žino, kuo ji yra stipri, o kur silpnesnė, prieš svarbius startus neleidžia net su artimaisiais bendrauti. Tai, kad jai apribojo dėmesį, skambučius, kurie iš tikrųjų dažnai sportininkui ne padeda, o sukuria papildomą psichologinį spaudimą, gal ir yra tas būdas, kuris padeda atlaikyti įtampą būtent Rūtai“, – mintimis dalijosi Š. Šniras.

REKLAMA

„Ji talentinga. Tokių iš šimtų ar tūkstančių gali būti vienas. Kitiems reikėtų ir nerimą slopinti, ir pasitikėjimą savimi ugdyti, o šita mergaičiukė talentinga ir šia prasme – visus šiuos gebėjimus ji turi būdama dar vaikas. Ji atsinešė šį talentą. O vėliau prisidėjo ir palankiai susiklosčiusios aplinkybės, kurios padėjo atsiskleisti jos talentui “, – patvirtino Lietuvos kūno kultūros akademijos profesorius Romualdas Malinauskas.

Žvaigždžių liga čempionei negresia

Balsas.lt pašnekovų teigimu, dabar psichologinė įtampa bus dar didesnė.

„Reikia sutikti, kad 15 metų žmogui labai sunku susivokti. Jai dar bręsti – ir psichologiniu požiūriu. Bet reikia tikėtis, kad visos jos savybės, tėvų, trenerių dėmesingumas padės išlaikyti tą didžiulį spaudimą, kurį ji dabar patirs. Juk vienas dalykas laimėti, o kitas – kai ant tokio vaiko pečių užguls dėmesio ir atsakomybės našta. Ji turės būti dar stipresnė, kad atlaikytų tą spaudimą“, – kalbėjo R. Malinauskas, primindamas, kad sportininkui tenkanti atsakomybės našta ypač padidėja, kai ateina laikas apginti iškovotus titulus.

REKLAMA

„Tai sunku ir brandiems sportininkams. Yra net tokių, kurie bijo tapti čempionais, nes paskui reikia vis iš naujo įrodinėti, kad esi geriausias. Todėl dabar su Rūta dirbti reikės labai atsargiai, kad nesužlugdytume jauno talento. Juk 15 metų – tai paauglystė. Tai paskutinė brendimo stadija, kai galutinai formuojasi žmogus, taip pat ir psichika“, – Balsas.lt sakė A. Vilkas.

Jis prisipažino labiausiai nerimaujantis dėl to, kad bet koks prastesnis R. Meilutytės rezultatas ateityje gali būti vertinamas kaip trūkumas, didžiulė nesėkmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ruošiantis kitai olimpiadai nepamirškime, kad ji turi ir mokytis, įgyti profesiją. O krūviai siekiant išlaikyti tokią gerą sportinę formą bus milžiniški. Reikės labai daug išminties viską suderinti“, – sakė sporto pedagogas A. Vilkas.

Pašnekovų teigimu, nors pergalės  sportininkams kartais susuka galvas, R. Meilutytei žvaigždžių liga kol kas negresia.

„Olimpinės čempionės titulas – maksimumas, ką gali pasiekti sportininkas, bet aš tikiu, kad Rūta nesusirgs žvaigždžių liga, nes ji užgrūdinta, turi ypatingą charakterį. Tačiau niekas nepasakys, kaip geriausia ją apsaugoti nuo dabar teksiančio dėmesio. Labiausiai tai priklauso nuo pačios sportininkės savybių“, – sakė Š. Šniras.

REKLAMA

„Žvaigždžių liga susirgti jai dar per anksti. Jeigu ir kitose varžybose viskas lengvai seksis, gali atsirasti toks pavojus.  Bet gyvenime, o juo labiau sporte, ne viskas lengvai pasiekiama.  Manau, kad sunkumai ją apsaugos“, – teigia R. Malinauskas.

Psichologinis spaudimas didės

Visų Balsas.lt pašnekovų teigimu, vienam sportininkui nepalyginamai sunkiau ištverti – ir po nesėkmės graužiantį kartėlį, ir po pergalės užplūdusį džiaugsmą bei dėmesį.

„Atlikti tyrimai rodo, kad psichologinį spaudimą sunkiau atlaikyti individualių sporto šakų atstovams, nes jie kovoja patys už save. Padarei klaidą, ir jau nepavyko. O komandinėse gali kitas „patempti“, – aiškino Š. Šniras.

REKLAMA

„Individualių sporto šakų atstovams tenka visa atsakomybė. Ir patys sportininkai pripažįsta, kad čia negali apkaltinti nieko kito – tik save. Ir Rūtai taip pat bus sunkiau, negu komandinių sporto šakų atstovams“, – pridūrė R. Malinauskas.

„Komandoje, jeigu nesiseka vienam, iniciatyvos gali imtis kitas. Nepataikei į krepšį – gal kitas pataisys kamuolį, o čia nieko nėra – tik tu pats. Su savimi turi grumtis ir įrodyti, kad esi geriausias. Todėl ir jiems tenkantis psichologinis krūvis didesnis.  Bet suvokti tai galima tik pabuvus to žmogaus kailyje“, – apibendrino A. Vilkas. Ir pridūrė:

„Dabar ją reikia apsaugoti nuo didžiulio dėmesio srauto, psichologinio ir emocinio spaudimo, kad ji subręstų kaip suaugęs žmogus ir sportininkas.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų