REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos plaukimo perlu vadinamos Rūtos Meilutytės triumfas išmušė Vokietijos televizijos kanalo ZDF komentatorių iš vėžių. Sutrikęs komentatorius per apdovanojimų ceremoniją tesugebėjo pralementi, kad 15-metė verčiau neskuba džiaugtis, nes ji dar turi nesuklupti atliekant dopingo kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA

Galbūt televizijos komentatorių sunervino faktas, kad bent vienai dienai galingieji Vokietijos atletai olimpinių apdovanojimų rikiuotėje atsidūrė žemiau nei Lietuva? O gal komentatoriaus arogancijos protrūkį lėmė nesugebėjimas susitaikyti su tuo, kad nė viena Vokietijos plaukikė nesugebėjo prasibrauti į 100 m. plaukimo krūtine finalą? Klausimai retoriniai, tačiau neigiamas R. Meilutytės dopingo testas, tikėkimės, privers aštrialiežuvį vokietį žagtelėti.

REKLAMA

Itin jautri tema

Pagrindo į neapgalvotus užsieniečio pareiškimus dėl dopingo reaguoti jautriai esama su kaupu. Mat Lietuvos olimpinę rinktinę prieš pat Londono olimpiadą sukrėtė du skandalai, kurie šiek tiek pakenkė sportiniam šalies įvaizdžiui.

Liepos pradžioje pirmasis pavojaus varpas nuskambėjo sunkiaatlečių fronte. Lietuvos sunkiosios atletikos federacija patvirtino, kad Europos vicečempionas Aurimas Didžbalis dėl teigiamo dopingo testo praranda iškovotą titulą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) jau liepos 6-ąją pranešė, kad Lietuvos sunkiaatlečio Aurimo Didžbalio šlapimo mėginyje, paimtame 2012 m. Europos sunkiosios atletikos čempionato metu, buvo rasta medžiagų, kurios viršija leistiną normą.

Tad Europos čempionate A. Didžbalio iškovota antra vieta ir pasiektas rezultatas – anuliuojami. Sportininkui laikinai uždrausta dalyvauti varžybose. Lietuvos sunkiosios atletikos federacija pateikė prašymą ištirti B mėginį. Kaip informavo IWF, B mėginio tyrimas bus atliktas tik po Londono olimpinių žaidinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi A. Didžbalis automatiškai netenka teisės dalyvauti Londono žaidynėse. Jo pelnyti taškai Europos čempionate yra anuliuoti. Todėl Lietuva apskritai prarado vietą Londono olimpinėse žaidynėse“, – tokiomis skaudžiomis naujienomis prasidėjo šiųmetė liepa. Bet tai toli gražu buvo dar ne viskas.

Liepos antroje pusėje atskriejo dar viena skaudi žinia. Į Londono olimpiadą vykti ir Lietuvai plento dviračių lenktynėse atstovauti turėjusiai 23 metų Lietuvos Rasai Leleivytei durys į žaidynes užsitrenkė prieš pat nosį.

REKLAMA

Trečiadienį popiet Lietuvos dviračių sporto federaciją (LDSF) pasiekė Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) sprendimas suspenduoti lietuvės veiklą dėl jos organizme aptiktų draudžiamų medžiagų.

Anot Lietuvos dviračių federacijos generalinio sekretoriaus Vaclovo Šiugždinio, gautame rašte teigiama, kad šių metų birželio 12 dieną iš R. Leleivytės paimtame šlapimo mėginyje buvo eritropoetino (EPO) pėdsakų. „Vyksta tyrimas, vienas mėginys ištirtas, o dėl antro mėginio turi būti suderinta su sportininke. Ji turi priimti sprendimą, ar jo reikia“, – teigė olimpinės dviračių rinktinės vadovas. Bet kokių atveju, olimpiadai perspektyviai dviratininkei nuplaukė iš panosės.

REKLAMA

Patikrinimas gali užtrukti

Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) direktorės patarėja teisės ir švietimo klausimais Lina Vaiginaitė portalui Balsas.lt pasakojo, kad patikrinimui sportininkai gali būti atrenkami įvairiais būdais. „Daugiausia dopingo tikrinimo formą lemia užsakovai, tarptautinės varžybas organizuojantys asmenys. Kartais tikrinami tik prizines vietas užėmę sportininkai. Kitais atvejais, tarkime per krepšinio čempionatą, gali būti pakviečiama visa komanda ir jos nariai traukia burtus“, – pasakojo L. Vaiginatė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, prieš Londono olimpiadą LAA didžiausią dėmesį skyrė olimpinei rinktinei. Tačiau nė vienas iš dviejų į dopingo skandalą įsipainiojusių lietuvių nebuvo tikrinami būtent Lietuvoje. „Įprastai dopingo testo atsakymo tenka laukti apie mėnesį. Bet jei vyksta čempionatai, tai rezultatų prašoma jau po paros. Londone greičiausia visi dopingo testai bus atliekami per 24 val. Skubos tvarka taikoma, nes atlikti testai gali lemti rezultatus“, – pasakojo L. Vaiginaitė.

Atliekant dopingo testą ieškoma įvairių medžiagų. Kokių? Priklauso nuo situacijos ir pačios sporto šakos. Konkrečios rungties atstovų testuose gali būti ieškoma skirtingų medžiagų. „Visokių variantų pasitaiko. Buvo atvejų, kai tam tikrų medžiagų organizme padaugėjo visiškai netyčia. Sportininkai žino, kad netgi geriant vaistus nuo peršalimo atsiranda pavojus sulaukti teigiamo dopingo testo“, – pabrėžė L. Vaiginaitė.

REKLAMA

LAA atstovė pasakojo, kad toli gražu ne visi sportininkai maloniai sutinka žinią, kad reikės atlikti dopingo testą: „Kyla įvairių nesusipratimų. Atliekant dopingo kontrolę, tiriamas sportininkas negali patalpoje būti vienas. Tas vieniems sukelia didžiausią psichologinį stresą. Stengiamės kalbėtis su tuo žmogumi, kad padėtume atsipalaiduoti. Kartais jie patys net prašo bendrauti.“

Ypač sportininkai nepatenkinti, kai prireikia ilgai laukti, kol pagaliau viską pavyksta atlikti. Siekdami pagreitinti procesą, specialistai siūlo sportininkams išgerti daug skysčių, taip pat yra skiriami tam tikri pratimai.

REKLAMA

„Įprastai šlapimo paėmimas gali užtrukti nuo pusvalandžio iki valandos. Tačiau yra pasitaikęs atvejis, kai su viena užsienio šalies sportininke teko sėdėti 8 val. Užsienietei. Bet naktį viskas kažkaip greičiau pavyksta“, – pasakojo L. Vaiginaitė.

Gali atvykti net į namus

L. Vaiginaitė pasakojo, kad dopingo kontrolė atliekama ne tik oficialių turnyrų metu. Pasirodo, kad sportininkai yra įpareigoti nurodyti bent vieną valandą per dieną, kada ir kur juos būtų galima surasti.

„Sportininkai nurodo savo buvimo vietą, o mes atvykstame nieko nepranešę. Informaciją apie savo buvimo vietą pildo visų šalių sportininkai. Suprantama, kai nurodo savo buvimo vietą namuose ir mes ten apsilankome, tada jie reiškia nepasitenkinimą. Bet čia jiems patiems spręsti, kada ir kur jie nori būti patikrinti“, – pabrėžė L. Vaiginaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu sportininkų nurodytu laiku konkrečioje vietoje specialistai neranda, tada duodamas įspėjimas. Trijų įspėjimų atvejų traktuojama, kad sportininkas slapstosi nuo patikrinimo ir už tai gresia rimtos sankcijos. Bet Lietuvoje kol kas dažniausia pakanka vieno įspėjimo, kad sportininkas atidžiau žiūrėtų į pačią registravimo sistemą.

Dopingo kontrolės procedūra – žingsnis po žingsnio

1. Pakvietimas į dopingo kontrolę. Iš karto, pasibaigus varžyboms arba jų rungčiai (ar treniruotės metu), dopingo kontrolės pareigūnas praneša atrinktiems sportininkams apie būsimą testavimą. Dopingo kontrolės pareigūnas įteikia sportininkui raštišką kvietimą atvykti į dopingo kontrolę, kurį sportininkas privalo perskaityti, suprasti ir patvirtinti savo parašu (sportininkui įteikiama kvietimo kopija).

REKLAMA

2. Testavimo procedūra. Dopingo kontrolė gali būti atliekama visiems Lietuvos sportininkams bet kuriuo metu. Dopingo kontrolės procedūra atliekama sportininką iš anksto įspėjus arba be išankstinio įspėjimo. Testavo procedūra yra vienoda ir varžybų, ir ne varžybų metu. Sportininką gali lydėti gydytojas ar treneris.

3. Atvykimas į dopingo kontrolę. Sportininko atvykimo į dopingo kontrolę laikas nurodomas kvietime. Nuo kvietimo dopingo kontrolei įteikimo iki atvykimo į dopingo kontrolės stotį sportininką visą laiką stebi dopingo kontrolės pareigūnas. Sportininkas į dopingo kontrolės stotį privalo atvykti per 60min. nuo kvietimo įteikimo, tačiau turi teisę dalyvauti apdovanojimų ceremonijoje ar spaudos konferencijoje. Atvykus į dopingo kontrolės stotį, sportininkas paprašomas pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei palaukti laukiamajame iki bus pasirengęs pateikti mėginį. Laukiamajame turi būti pažintinės, informacinės literatūros bei gaivinančių gėrimų.

REKLAMA

4. Indelio mėginiui paimti pasirinkimas. Sportininkui pasirengus duoti mėginį, jis pakviečiamas į administracines patalpas bei paprašomas pasirinkti indelį mėginiui pateikti (administracinėse patalpose turi teisę būti dopingo kontrolės pareigūnai, sportininkas ir jo atstovas).

5. Mėginio pateikimas stebint pareigūnui. Sportininkas palydimas į tualetą. Sportininką turi lydėti tos pačios lyties pareigūnas. Sportininkas privalo nusirengti tiek, kad pareigūnas galėtų tiesiogiai stebėti indelį, į kurį sportininkas šlapinasi. Sportininkas, pateikęs ne mažiau kaip 90 ml šlapimo, turi grįžti į administracines patalpas. Tik pats sportininkas turi nešti indelį su šlapimu.

REKLAMA
REKLAMA

6. Konteinerio pasirinkimas. Sportininkui pasiūloma pasirinkti vieną iš užplombuotų konteinerių.

7. Konteinerio atidarymas ir mėginio padalijimas. Sportininkas atidaro konteinerį ir išima iš jo A ir B buteliukus. Įsitikinus buteliukų sandarumu bei švarumu, sportininkas paprašomas supilti mėginį į A ir B buteliukus. Protokole užrašomas bendras šlapimo kiekis. Pareigūnas paprašo sportininką palikti truputį šlapimo indelyje ir patikrina šlapimo pH bei lyginamąjį svorį. Duomenys užrašomi protokole. Sportininko paprašoma patikrinti ar sutampa konteinerio A ir B buteliukų bei protokole įrašytų mėginių kodai.

8. Informacijos užrašymas. Sportininkui suteikiama galimybė pranešti apie visas medicinines priemones (t.y. vartotus medikamentus) ir/ar maisto papildus, kuriuos jis vartojo per paskutines septynias dienas. Laboratorinio tyrimo metu bus atsižvelgiama tik į sportininko paminėtų preparatų paskirtį.

9. Informacijos patvirtinimas. Sportininko ir jo lydinčio asmens paprašoma patikrinti informaciją, užrašytą dopingo kontrolės protokole bei pasirašyti. Pareigūnas dar kartą patikrina informaciją ir pasirašo. Po to sportininkui įteikiama dopingo kontrolės procedūros kopija.

REKLAMA

10. Mėginių gabenimas į laboratoriją. Mėginiai, laikantis saugumo reikalavimų, užplombuotuose konteineriuose siunčiami į akredituotą laboratoriją. Laboratorija gauna dopingo kontrolės protokolo kopiją, kurioje pateikta tokia informacija: mėginio paėmimo laikas, jo Nr., sporto šaka, vartoti medikamentai; informacija, leidžianti identifikuoti sportininką, neminima.

11. Rezultato paskelbimas. Jeigu A mėginio tyrimas yra neigiamas, duomenis apie testo rezultatus laboratorija pateikia testą vykdžiusiai organizacijai, kuri informuoja atitinkamą sporto šakos federaciją. Ši, savo ruožtu, praneša testo rezultatą sportininkui. Jeigu A mėginio tyrimas yra teigiamas, yra atliekamas B mėginio tyrimas. Testo rezultatai yra teigiami tik tuomet, jei A ir B mėginių tyrimo rezultatai yra teigiami. Teigiamo A testo atveju:


  • sportininkui neleidžiama dalyvauti varžybose, kol nebus ištirtas B mėginys. Sportininkas ar jo atstovas turi teisę stebėti B mėginio tyrimą laboratorijoje.


B mėginio tyrimui patvirtinus A mėginio tyrimo rezultatus, priimamas sprendimas dėl nuobaudų sportininkui ir jo aplinkos žmonėms. Kiekvienas sportininkas turi teisę būti išklausytas, taip pat ir galimybę apskųsti sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų