REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

20 tūkst. gyventojų, pateikusių gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijas už praėjusius metus, į biudžetą dar nesumokėjo 19,3 mln. litų. Prisikaupę delspiniginiai valstybei jau siekia 392,7 tūkst. litų. Sumokėti mokestį šiais metais reikėjo iki gegužės 2 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) Eltą informavo, kad GPM skolininkų, kurių skola viršijo 50 litų, skaičius buvo 20 tūkst., o jų skola sudarė 19,3 mln. litų.

REKLAMA

Daugiausia skolininkų, kurie nesumokėjo gyventojų pajamų mokesčio, yra tarp pagal darbo sutartis dirbančių asmenų, kuriems neteisingai pritaikytas neapmokestinamasis pajamų dydis, tarp tų mokesčių mokėtojų, kurie pernai gavo pajamų iš turto pardavimo, taip pat dar daug skolininkų - verslininkų, užsiimančių individualia veikla pagal pažymą, bei ūkininkų.

Nuo deklaruoto GPM už 2011 m. iki šių metų liepos 1 d. delspinigių iš viso buvo priskaičiuota 392,7 tūkst. litų. VMI teigia šiais metais nepastebinti išskirtinio proceso - delspiniginių, kaip ir GPM nepriemokos, skaičiai yra panašūs kaip ir ankstesniais metais.

REKLAMA
REKLAMA

„VMI tokie skaičiai tikrai nestebina, nes, pirmiausia, tai parodo, kaip gyventojai rūpinasi savo skolomis. Tai liudija, jog kai kurie gyventojai ne visiškai atsakingai žiūri į savo finansus, galbūt trūksta ekonominio raštingumo. Be to, galiu pasikartoti, VMI tikrai nuoširdžiai bendradarbiauja su besikreipiančiais mokesčių mokėtojais ir skolas išdėsto dalimis, sudaro mokestines paskolos sutartis, pagal kurias mokesčių mokėtojui skaičiuojami mažesni delspinigiai ar mokestinės paskolos sutarties palūkanos“, - sakė VMI atstovas spaudai Darius Buta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak VMI atstovo, už kiekvieną uždelstą dieną yra skaičiuojami 0,03 proc.delspinigiai. Jie pradedami skaičiuoti kitą dieną po mokėjimo termino ir skaičiuojami 180 dienų nuo teisės išieškoti atsiradimo dienos. Teisė išieškoti atsiranda praėjus 20 dienų po mokėjimo termino. Vis dėlto, tuo atveju, jei mokėtojas nesumoka nepriemokos, pradedamas išieškojimas.

VMI aiškinimu, jei mokėtojas turi sąskaitą banke, gali būti priimamas sprendimas išieškoti mokestinę nepriemoką iš lėšų ir perduodamas vykdyti banko įstaigai. Taip pat, jei sąskaitos mokėtojas neturi arba sąskaitoje nėra lėšų ar jų nepakanka visai skolai padengti, gali būti priimamas sprendimas išieškoti mokestinę nepriemoką iš turto. Tuomet šis sprendimas perduodamas vykdyti antstoliui. Tokiu atveju mokesčių mokėtojas papildomai turės apmokėti antstoliui jo patirtas vykdymo išlaidas. Be to, mokesčių administratorius, siekdamas užtikrinti mokestinės prievolės įvykdymą bei skolos išieškojimą, gali areštuoti skolininko turtą arba pritaikyti kitus Mokesčių administravimo įstatymu numatytus mokestinės prievolės įvykdymo užtikrinimo būdus.

„Išieškojimas pradedamas nuo tam tikros sumos (...). Išieškoti, pavyzdžiui, 5, 10 ar 50 litų tikrai kainuoja brangiau negu ta suma, kurią gautų biudžetas“, - aiškino D. Buta.

VMI duomenimis, 562 tūkst. gyventojų deklaravo, jog gali susigrąžinti per 222 mln. litų GPM permokos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų