REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno policija nepatenkinta, kad šio miesto savivaldybės administracijos viešosios tvarkos tarnyba nenubaudė birželio pradžioje sulaikyto Sauliaus Kovalsko, kuris kartu su kitais asmenimis Nemuno krantinėje prie Aleksoto tilto bandė užrašyti žodį „TIESOS“.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to pareigūnų atstovai kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą. Pateiktame skunde nurodytos visos įvykio aplinkybės.

REKLAMA

Elgėsi netinkamai

„S. Kovalskas įtariama padarė administracinį pažeidimą. Už miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą jam gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų. Tačiau šio pažeidimo Viešoji tvarkos tarnyba visiškai netyrė. Byloje net nebuvo apklaustas galimai pažeidimą padaręs S. Kovalskas, kiti liudytojai. Niekas nesistengė nustatyti, ar renginiui (piešti ant krantinės šlaito) buvo išduotas savivaldybės leidimas“, – rašoma policijos skunde teismui.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai taip pat pabrėžė, kad birželio 5-ąją, apie vidurdienį, pastebėta grupė žmonių elgėsi skirtingai. Anot jų, įspėjus dėl daromo pažeidimo, keletas jaunuolių nutraukė neteisėtus veiksmus, tačiau šeši jaunuoliai toliau piešė ir nereagavo į pareigūnų perspėjimus. Tuomet gautas nurodymas pristatyti šiuos asmenis į policijos komisariatą.

Pareigūnai tvirtina, kad administracinės teisenos dėl Žygimanto Bulotos (1992 m.), Mato Markevičiaus (1995 m.), Evaldo Staliūno (1983 m.), Sauliaus Kovansko (1993 m.) ir Lauros Varanauskaitės (1994 m.) pagal kompetenciją persiųsti tolesniam tyrimui tai pačiai Viešosios tvarkos tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškraipė faktus?

Tuo tarpu dėl nepilnametės Elenos N. Tolesnį tyrimą atlieka Kauno Centro policijos nuovados nepilnamečių reikalų specialistė. Su portalu Balsas.lt susisiekė minėta nepilnametė. Mergina pasakojo, kad nors buvo priimtas sprendimas bylas nutraukti, tačiau policija taip lengvai pasiduoti nepanoro.

„Policija pateikė skundą, kad mus, piešiančius kreidelėmis, visgi reikia nubausti. Ir savo tame skunde parašė neatitinkančias tikrovės aplinkybes. Esą mes nepaklusom ir nepadėjom kreidelių, nors aš iš vis tuo metu žolę ravėjau prie paskutinės raidės, tačiau, kai pamačiau policiją, priėjau prie jų. O pareigūnai man sako, „kadangi buvai tokia drąsi ir priėjai, sakyk savo vardą pavardę gimimo datą ir kontaktinį telefoną, kitaip iškart vežam į komisariatą“. Skunde minima Laura iš vis nieko nedarė“, – piktinosi Elena N.

REKLAMA

Pateikė savo versiją

E. Staliūnui atstovaujantis advokatas Saulius Dambrauskas pabrėžė, kad birželio 5-ąją vyko graži pilietinė jaunų žmonių iniciatyva, kuria buvo siekiama kreida užrašyti nekaltą ir pozityvų žodį „TIESOS“. „Tačiau ši iniciatyva jau po pirmųjų trijų raidžių buvo nutraukta grubia policijos pareigūnų intervencija. Tiesa, dar tą pačią naktį nežinomi asmenys užbaigė rašyti žodį“, – pabrėžė S. Dambrauskas.

Advokato pateiktame skunde rašoma, kad apie 13 val. 11 min. prie šių žmonių privažiavo policijos patrulių automobilis „VW Caddy“. Automobilį vairavęs pareigūnas per automobilio garsiakalbį liepė nutraukti vykdomą akciją: „Padėkite kreideles, arba tuoj išvešime jus į komisariatą.“

REKLAMA

„Toliau šis pareigūnas elgėsi itin įžūliai, demonstravo savo administracinę galią. Vienas iš akcijos dalyvių, mano atstovaujamasis E. Staliūnas, priėjęs prie policijos pareigūnų bandė išsiaiškinti, kodėl jie liepė nutraukti piešimą. Pareigūnai ne tik nesiteikė pakomentuoti savo nurodymų teisėtumo, tačiau pareikalavo akcijos dalyvius ir stebėtojus pateikti informaciją apie save: vardą, pavardę, gimimo datą ir kontaktinį telefoną; taip pat nurodė, kad nevykdant šių reikalavimų asmenys bus sulaikyti ir nuvežti į komisariatą“, – pasakojo S. Dambraukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pareigūnai, patikinę, kad užsirašę duomenis paleis akcijos dalyvius ir stebėtojus, ėmė rinkti žmonių asmens duomenis: „Vienas iš akcijos dalyvių atsisakė pareigūnams pasakyti savo vardą ir pavardę. Jis nurodė: „Be savo advokato nieko nekalbėsiu.“ Policijos automobilį „VW Caddy“ vairavęs policijos pareigūnas atrėžė: „Tai dar šakosies?“ Jis šiurkščiai griebė jaunuolį už pažasties, nuvedė ir įsodino į grotuotą policijos automobilio dalį (apie 13 val. 25 min.). Tik uždaręs viduje jaunuolį ironiškai paklausė: „Kas dar norite savo advokatui pasiskambinti?“ Vėliau, policijos pareigūnams surinkus likusių žmonių asmens duomenis, ir dar kartą patikinus sulaikytą akcijos dalyvį, jog užsirašę duomenis – „paleis“, jaunuolis pasakė pareigūnams prašomus duomenis: vardą, pavardę bei kontaktinį telefoną.“

REKLAMA

Tačiau, anot advokato, sugudrauta. Esą tik surinkę visų žmonių duomenis pareigūnai nurodė, jog visi asmenys bus sulaikyti ir nuvežti į policijos nuovadą. „Šie pareigūnai elgėsi įžūliai, grubiai, neprisistatė. Dar daugiau, viso šio incidento metu nei vienas policijos pareigūnas nepaaiškino kokį teisės pažeidimą daro kreidutėmis piešiantys bei akciją stebintys žmonės“, – į pareigūnų veiksmus atkreipė dėmesį S. Dambrauskas.

Lieka atviras klausimas – kas laimės šią kovą: pareigūnai, siekiantys nubausti galimai administracinius pažeidimus padariusius asmenis, ar tie, kurie nori, kad būtų įvertinti tų pačių pareigūnų veiksmai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų