• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miškuose pasirodžiusios mėlynės ir nedrąsiai iš po samanų dygstančios voveraitės jau masina ir šių gėrybių rinkėjus. Vieni mėlyniauja ir grybauja savo malonumui, kiti gi iš to užsidirba nemenką pinigą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš keletą savaičių apsilankius Vilniaus turgavietėse, uogų ir grybų prekiautojų netrūko. Žemuoges jie pardavinėjo po 4–5 litus už stiklinę, mėlynes – po 8–10 litų už litrą. Pintinėmis atsivežtos voveraitės buvo dar visai nedidukės ir jų pasiūla mažesnė. Litras šių pirmųjų miško grybų siūlytas maždaug  už 10 litų.

REKLAMA

Balsas.lt domėjosi, kiek už šias miško gėrybes siūlo supirkimo punktai.

Mėlynių gausu, grybų – kol kas nelabai

Kalbantis su grybų ir uogų supirkėjais, paaiškėjo keli svarbūs dalykai. Pirma, supirktuvių punktuose uogos sveriamos kilogramais, o ne litrais. Kadangi kilogramą sudaro beveik pusantro litro, atitinkamai skiriasi ir uogų bei grybų vertė. Antra, kaip teigė pašnekovai, miško gėrybių kainos itin jautrios orams, todėl jos kinta kone kas dieną ir dar gali keistis visą vasaros periodą.

REKLAMA
REKLAMA

Apibendrinus supirkėjų pateiktas kainas, už kilogramą mėlynių supirktuvėse šiuo metu vidutiniškai siūloma 6–7 litai (maždaug tokia pačia kaina jos parduodamos turguje, tačiau jų kiekis puslitriu mažesnis – aut. past.).  Kilogramas voveraičių superkamas po maždaug 7,5–13 litų  (turguje už 10Lt/l – aut. past.)

Mėlynės (nuotr. freedigitalphotos.net)Mėlynės  (nuotr. freedigitalphotos.net)

Miško gerybes superkančios bendrovės „Girios“  direktorius Modestas Masevičius portalui Balsas.lt pasakojo, kad šių metų mėlynių derlius atrodo būsiąs labai neblogas, tačiau apie grybų derlių kalbėti dar anksti. Anot jo, mėlynės šiuo metu superkamos po maždaug 6 litus už kilogramą. Pernai jų kainos siekė apie 11 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už panašią kainą (9–10 litų) mėlynes pernai tikino supirkinėjusi ir bendrovė „Tandemus“. Šiemet jų supirkimo kaina beveik perpus mažesnė. Įmonės vadovas Vidmantas Budrikis šį kainų skirtumą aiškino padėtimi kaimyninėse rinkose: „Uogų derlius yra žymiai didesnis nei praėjusiais metais, ypač jų daugiau Ukrainoje ir Baltarusijoje. Lietuvoje mėlynių taip pat daugiau, dėl to jų supirkimo kainos yra mažesnės negu ankstesniais metais.“

Paklaustas apie grybus, pašnekovas sakė, kad šiemet grybai Lietuvoje pradėjo dygti gana anksti,  bet kol kas nėra didesnių jų kiekių.

REKLAMA

Voveraitės (nuotr. Fotodiena.lt/Audriaus Bagdono)Voveraitės  (nuotr. Fotodiena.lt/Audriaus Bagdono)

„Pernai grybų supirkimą pradėjome pakankamai aukštomis kainomis, nes Balkanų šalyse dar nebuvo grybų, bet po to jų atsirado Baltarusijoje, Rusijoje, Ukrainoje ir kaina po truputį mažėjo“, – kalbėjo jis, tačiau nepatikslino, kokia aukščiausia kaina pernai buvo galima priduoti miško grybus į supirktuvę.

„Su voveraičių kainomis situacija gali keistis kiekvieną dieną, – atkreipė dėmesį V. Budrikis. – Kažkur naktį nulijo, atsirado daug grybų, pavyzdžiui, Lenkijoje, visi puola pardavinėti ir tada kaina automatiškai mažėja. Su uogomis padėtis yra stabilesnė, tai yra labiau prognozuojamas dalykas.“

REKLAMA

Vyras prognozavo, kad uogų supirkimo kaina į mažesnę pusę neturėtų keistis, o grybų, jeigu jų bus daug, kaina gali nukristi ir iki 6–7 litų už kilogramą.

Nuogąstauja dėl mėlynių rinkimo šukomis

Varėnoje supirkimo punkte dirbanti Svetlana Važgienė neskubėjo teikti prognozių apie būsimą uogų ir grybų derlių. Jos teigimu, tai nulems orai ir uogautojų rinkimo įpročiai.

„Pradžia kol kas labai prasta. Visi pradeda rinkti mėlynes su rinktuvais, tai staigiai jas nurinks ir nebebus. Net nepirkome uogų savaitę, nes buvo prastos kokybės, daug žalių, daug lapų... Žada, kad uogų yra daug, bet kiek jų realiai bus, bus matyti vėliau“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, nors vadinamosios šukos mėlynėms rinkti yra draudžiamos, bet jų pilni turgūs ir parduotuvės, todėl norintiems jas įsigyti, visi keliai laisvi. Tiesa, moteris teigė, kad tokia „mada“ serga ir kitų Europos šalių rinkėjai, todėl vylėsi, kad gal uogienojų jie labai nesuniokos.

„Vakar pabandėme vėl supirkti, uogos pasirodė tikrai kokybiškos. Kas renka su gerais rinktuvais, uogos labai nenukenčia“, – sakė uogų supirkėja.

Daugiausiai rinkėjų – senimas

Paprašius miško gėrybių supirkėjų apibūdinti savo klientūrą, nuomonės kiek išsiskyrė. Vieni teigė, kad galima būtų skirti kelias grupes, kiti tikino, kad didžioji dalis rinkėjų yra vyresnio, iki pensinio amžiaus žmonės.

REKLAMA

„Daugiausiai surinkėjų – mažesnes pajamas gaunantys žmonės. Kita dalis – jaunimas, norintis užsidirbti. Negalėčiau išskirti, ar daugiau moterys, ar vyrai, gal ir moterys, nes darbas pakankamai sunkus“, – sakė M. Masevičius.

Daugiausiai uogautojų – iš vietinių apylinkių, tačiau kai derlius būna gausus, užsidirbti iš uogų ir grybų rinkimo atvažiuoja žmonės iš miestų, pasakojo miško gerybes superkančios bendrovės direktorius.

Savo ruožtu S. Važgienė teigė, kad didžioji dalis grybautojų – iki pensinio amžiaus žmonės, jaunimas negrybauja.

REKLAMA

„Jaunimas kažkodėl nesuinteresuotas visiškai. Gal išvažiavę į miestus... Anksčiau uogaudavo, grybaudavo dvyliktokai, šiuo metu yra tik penkių žmonių kompanija – du berniukai, trys mergaitės uogauja, grybauja, po šimtą litų uždirba per dieną. Daugiau jaunimo nėra, visi studentai vasarą lieka mieste ir ten dirba“, – pasakojo supirktuvėje dirbanti Svetlana.

Miško grobis – 25 kg grybų

Anot M. Masevičiaus, sunku pasakyti, kiek vidutiniškai per dieną galima uždirbti iš uogų rinkimo, tačiau skaičiavo, kad ateinantys priduoti miško gėrybių, jų atsineša ir po 10 kilogramų. Vadinasi aritmetika paprasta: pririnkus 10 kg, galima tikėtis uždirbti maždaug 60–70 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Važgienė tikino, kad klientai kartais atneša ir gerokai daugiau miško gėrybių.

„Nuolatiniai grybautojai atneša 6–7 kg, šeima prirenka 25 kg. Man daugiausiai tenka bendrauti su vyrais, nes jie vairuoja, tai šeima prirenka kartu, o vyrai iš aplinkinių kaimų atveža priduoti“, – juokėsi pašnekovė.

Ji taip pat paneigė stereotipą, kad uogauja tik moterys.

„Uogauja ir vyrai, – patikino S. Važgienė. – Turiu vieną klientą, kuris rankomis uogas surenka. Jis pensinio amžiaus, pats sakė nemokantis rinktuvu rinkti ... Jo surinktos uogos – kokybiškos, gražios, prirenka jis iki 10 kilogramų.“ Jeigu rinkėjas naudojasi šukomis, anot jos, įmanoma pririnkti penkiskart tiek – net iki 50 kg.

REKLAMA

„Pernai mes patys pardavinėdavome grybus, uogas keliuose. Sakykime, mėlynių kilogramas supirkime – 7 litai, o litras turguje ar pakelėje –7-8 litai, iš kilogramo išeina maždaug pusantro litro. Dėl to žmonės, važiuodami keliu nuo Vilniaus Druskininkų link, prisigrybauja, prisiuogauja ir prekiauja tiesiog kelyje. Ko neparduoda, atneša į punktus vakare. Toks ir verslas“, – apibendrindama kalbėjo grybų ir uogų supirkėja S. Važgienė.

Ar verta šiemet laukti baravykų ir kitų grybų, pašnekovė abejojo. Jos teigimu, jau daug metų šiuos grybus vos ne ant rankų pirštų tenka skaičiuoti.

REKLAMA

„Pernai nebuvo jokių kitų grybų – nei baravykų, nei šilbaravykių. Jei žmonės rasdavo vieną, kitą – pasilikdavo sau. <...> Kol kas orai tikrai nepalankūs, nes labai lyja.“

Po mėlynių miške paprastai pasirodo ir spanguolių, tačiau moteris teigė, kad supirkime jų tikėtis taipogi nelabai verta. Uogienojai gali žydėti, bet uogos sunkiai užsimezga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų