REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie pusantrų metų „Toksika“ tempė gumą, kol pagaliau pripažino, kad sumontuotas deginimo įrenginys neatitinka keliamų reikalavimų. Galų gale nušalinusi įrenginį stačiusius rangovus, bendrovė „Toksika“ ketina ieškoti nepriklausomų ekspertų, kurie turėtų parengti dirvą naujiems statytojams.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pavojingų atliekų deginimo įrenginys netoli Šiaulių turėjo būti pastatytas ir įrengtas beveik prieš metus, tačiau bendrovė „Toksika“, turėjusi perimti įrenginį iš rangovų, pastaruosius prieš mėnesį nušalino dėl netinkamai atliktų darbų. Trečiadienį išplatintame pranešime rašoma, kad dabar bus ieškoma nepriklausomo eksperto, kuris parengtų sąlygas naujiems statytojams.

REKLAMA

Ieškos nepriklausomo eksperto

„Perėmę iš statytojų įrenginį, kuris neatitinka jam keliamų techninių ir aplinkosaugos reikalavimų, norime atlikti išsamią jo ekspertizę ir, remiantis ja, parengti technines projektavimo sąlygas naujiems rangovams. Tam ketiname pasitelkti nepriklausomą išorinį specialistą, kuris galės kvalifikuotai įvertinti visus esamus trūkumus bei naujiems įrenginio statytojams nurodyti, kokius įrenginio defektus jiems reikės taisyti.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertui pateiksime ir visas ligi šiol atliktų ekspertizių išvadas, į kurias taip pat bus atsižvelgta. Parengtos techninės projektavimo sąlygos leis mums skelbti konkursą naujam rangovui“, - pranešime spaudai cituojamas UAB „Toksika“ direktorius Žilvinas Čenkus. Pasak jo, tikimasi, kad apklausoje dalyvaus Lietuvos ir užsienio ekspertai.

Atrinks naują statytoją

Ž. Čenkaus teigimu, turėdama išsamią informaciją apie deginimo įrenginio trūkumus, UAB „Toksika“ konkurso būdu atrinks naują statytoją, kuris privalės pašalinti defektus, atlikti įrenginio bandymus, įrodyti, kad įrenginys atitinka aplinkosaugos reikalavimus, ir atiduoti atliekų deginimo bendrovę saugiai eksploatacijai. Įmonės vadovas teigia, kad deginimo įrenginys bus pradėtas eksploatuoti tik tuomet, kai atitiks visus aplinkosauginius reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statybų sutarties vertė – 87 milijonai litų. Deginimo įrenginio statyba finansuojama Europos Sąjungos, biudžeto ir pačios įmonės lėšomis. Prieš šio įrenginio statybas aktyviai protestavo ne tik gamtosaugininkai, bet ir Šiaulių visuomenininkai, tačiau valdžia gyventojų nuomonės nepaisė.

Ilgai „tempė gumą“

Prieš keletą mėnesių pati UAB „Toksika“ buvo išplatinusi kitą pranešimą, kad atlikus matavimus bei pakeitus filtravimo elementus kitais, įrenginio saugumas aplinkai ir žmonių saugumui nebekelia jokio pavojaus. Prieš tai atlikti matavimai parodė, kad į aplinką išmetamų teršalų pavojinga norma yra viršijama keletą kartų. Tačiau tokie tyrimai bei filtravimo sistemų pakeitimai sukėlė daug diskusijų ir kaltinimų šališkumu, kadangi tyrimus atliko įrenginį statančio rangovo užsakyta laboratorija.

REKLAMA

Vienai iš rangovo įmonių iškelta bankroto byla

Remdamasi įrenginio bandymų rezultatais ir techninės priežiūros inžinieriaus išvadomis, UAB „Toksika“ konstatavo, kad šiandieninis įrenginys neatitinka jam keliamų reikalavimų. Pavojingų atliekų įrenginį pastatęs konsorciumas – UAB „Senovė“ ir Italijos bendrovė „HafnerSrl“ – nesugebėjo pašalinti trūkumų, tinkamai atlikti bandymų ir perduoti įrenginį saugiai eksploatacijai.

Todėl įrenginio tinkamai pastatyti nesugebėjusį rangovą bendrovė nušalino. Vienai iš rangovo įmonių Vilniaus apygardos teisme prieš keletą mėnesių buvo iškelta bankroto byla, tad ar pavyks išsireikalauti nuostolius, nėra žinoma. Kol kas siekiama rasti naujus statytojus, kurie pabaigtų pradėtą darbą.

REKLAMA

Siūlė nebėgti prieš traukinį

Pabandėme susisiekti su UAB „Toksika“ direktoriumi Ž. Čenkumi ir pasidomėti, kodėl nutylima, kad pavojingų atliekų deginimo įrenginyje yra sumontuotas per didelės galios įrenginys bei kaip šią problemą ketinama spręsti. Direktorius kažkodėl buvo labai nekalbus ir daugiau informacijos suteikti nenorėjo. Pasiūlė palaukti ekspertų išvadų ir daugiau nieko apie šį įrenginį nepasakė.

„Visos problemos bus identifikuotos po eksperto išvadų, tada bus galima aiškiai pasakyti, kas įrenginyje turi būti keičiama, kad jis atitiktų reikalavimus. Siūlyčiau nebėgti priešais traukinį ir remtis profesionalų išvadomis“, - apie pavojingų atliekų deginimo įrenginį telefonu „Šiaulių naujienoms“ pasakojo Ž. Čenkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų