REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijoje rasta reta 16 amžiaus žemėlapio, vadinamo „Amerikos gimimo liudijimu“, kopija, pranešė BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Žemėlapis, kurį sudarė žymus kartografas Martinas Valdzemiuleris (Martin Waldseemueller), laikomas pirmuoju žemėlapiu, kuriame vaizduojamas naujai atrastas žemynas ir jam suteikiamas Amerikos vardas. Buvo manoma, kad M. Valdzemiuleris padarė tik keturias žemėlapio kopijas, bet Miuncheno universiteto mokslininkai neseniai rado penktąją. Ši nauja kopija buvo rasta tarp 19 amžiaus knygos, nesusijusios su Amerika ar žemėlapiais, puslapių. Nuo liepos 4 dienos, kai JAV švenčia savo nepriklausomybę, šią žemėlapio kopiją galima pamatyti internete.

REKLAMA

Žemėlapį sudarė žymus kartografas Martinas Valdzemiuleris (nuotr. SCANPIX)Žemėlapį sudarė žymus kartografas Martinas Valdzemiuleris (nuotr. SCANPIX)

Manoma, kad žymus 16 amžiaus kartografas M. Valdzemiuleris, sudarydamas savo žemėlapį, rėmėsi informacija iš pirmųjų kelionių per Atlanto vandenyną. Žemėlapyje Amerika vaizduojama bumerango formos ir yra sunkiai atpažįstama. M. Valdzemiuleris naująją žemę pavadino italų keliautojo Amerigo Vespučio (Amerigo Vespucci) vardu, nes manė, kad jis, o ne Kristupas Kolumbas (Christopher Columbus) pirmasis atrado naują žemyną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų