• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Angolos piliečiai neįgali nusipirkti butų Kilambos mieste, kurį pastatė Kinijos valstybinė kompanija. Kaip praneša BBC, šiuo metu Kilamba atrodo kaip miestas vaiduoklis, kuriame gyvena viso labo apie du šimtus žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Kilambą, įgyvendinant miestų-palydovų statybos programą, pastatė Kinijos vyriausybei priklausanti korporacija „China International Trust and Investment Corporation“. Projektas buvo finansuojamas  Kinijos kreditinėmis lėšomis mainais už galimybę naudotis kai kuriais Angolos naftos telkiniais. Statybos truko apie trejetą metų, joms prireikė 3,5 mlrd. dolerių investicijų.

REKLAMA

Tokiu būdu 5000 hektarų plote už 30 kilometrų nuo Angolos sostinės Luandos kompanija pastatė 750 aštuonių aukštų gyvenamųjų pastatų, dešimtis mokyklų ir virš šimto prekybos taškų. Buvo manoma, kad mieste galės gyventi pusė milijono žmonių. Tačiau prasidėjus butų pardavimui Kilamboje paaiškėjo, kad jų kainos (nuo 120 iki 200 tūkstančių dolerių) vietiniams gyventojams yra per aukštos. Paimti paskolą už įkeistą nekilnojamąjį turtą žmonės taip pat negali dėl didelių palūkanų normų.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdama atvilioti potencialius pirkėjus šalies vyriausybė sukūrė reklaminį filmuką, kuriame aktoriai vaizduoja gyvenimu Kilamboje „besimėgaujančias“ šeimas. Tačiau iš pirmųjų 2800 butų, kuriuos buvo siūloma pirkti, per metus pavyko parduoti tik 220. BBC pažymi, kad, sprendžiant iš vaizdo įrašo iš Kilambos, gyventojų ten yra dar mažiau.

Dabar Angolos valdžia planuoja dalį būstų Kilamboje išnuomoti lengvatinėmis sąlygomis.Tačiau BBC apklausti ekspertai mano, kad tai nepagelbės, kadangi didžioji dalis Angolos gyventojų yra  pernelyg neturtingi, o turtinguosius domina tik elitinis būstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miestus Afrikoje stato ir Rusijos kompanijos. Štai, „Renessans Group“ struktūros Kenijos sostinėje Nairobyje stato Tatu City miestą 62 tūkstančiams gyventojų. Taip pat buvo skelbta, kad kompanija pastatys pramoninį parką Zambijos sostinėje Lusakoje ir svarsto galimybes panašiems projektams įgyvendinti Ganoje, Nigerijoje, Senegale ir Ruandoje.

Apie planus statyti mini miestus Afrikos ir  Artimųjų Rytų šalyse pareiškė ir kompanijos „Renova-Stroigrup“ prezidentas Venjaminas Golubickis. Kokiose konkrečiai šalyse tą planuojama daryti jis nepatikslino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų