• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasdien susiduriame su paslaptingais bendrovių pavadinimais, sudarytais vos iš kelių raidžių. Ar susimąstote, ką reiškia šie akronimai. Štai KFC (angl. Kentucky fried chicken) siūlo keptas Kentukio vištas. Technologijų milžinės HP pavadinimas yra sudarytas iš dviejų įkūrėjų Hewleto ir Packardo pavardžių pirmųjų raidžių. Na, o žymioji MTV reiškia paprasčiausią muzikos televiziją, rašo „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

Kitų bendrovių akronimai slepia ilgą bendrovės evoliuciją, madų kaitą ir bandymą prisitaikyti prie naujų ženklodaros reikalavimų.

REKLAMA

Turbūt kiekvienas esate ragavę M&M's saldanių. Pirmoji M raidė šios bendrovės pavadinime žymi Forresto Marso, „Mars“ batonėlių kūrėjo, pavardę. Antroji M yra dedikuota kitam bendrovės įkūrėjui Hershey Bruce'ui Murrie'ui. Iš pradžių bendrovė vadinosi „Mars & Murrie's“, tačiau Antrojo pasaulinio karo metu įmonė sutrumpino pavadinimą iki M&M's.

M&M's saldainiai (Wikimedia Commons nuotr. )M&M's saldainiai (Wikimedia Commons nuotr. )

Šiuo metu tarp policijos pareigūnų paplito elektrošoko ginklų „Taser“ naudojimas. Penkių raidžių kombinacija reiškia „Thomas A. Swift's Electric Rifle“ – Tomo A. Swifto elektrinis šautuvas. Įdomu tai, kad šis ginklas buvo pavadintas rašytojo Victoro Appeltono garbei. Pastarasis 1911 metais parašė knygą „Tomas Swiftas ir jo elektrinis šautuvas.“ Raidę A ginklo kūrėjai pridėjo dėl gražesnio skambesio.

REKLAMA
REKLAMA

Į Lietuvą atvyksiančios IKEA pavadinimas žymi ne tik jos įkūrėjo Ingvaro Kamprado inicialus, bet ir dvi geografines nuorodas. Būsimasis verslininkas užaugo Elmtarydo ūkyje, kuris buvo įsikūręs Agunnaryde, šių geografinių nuorodų pirmosios raidės tapo sudėtine IKEA pavadinimo dalimi.

Ikea (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)Ikea (nuotr. SCANPIX)

Vokiečių automobilių gamintojo BMW akronimas reiškia „Bayerische Motoren Werke“. Kitaip tariant BMW – tai Bavarijos variklių gamykla. Na, o BMW logotipas simbolizuoja lėktuvo propelerį, nes įmonė ilga laiką praleido aviacijos pramonėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BMW (nuotr. SCANPIX)BMW (nuotr. SCANPIX)

Viena seniausių pasaulyje mašinų gamintoja IBM (angl. International Business Machines) skelbia esanti tarptautine verslo mašinų gamintoja. Tiesa, anksčiau IBM vadinosi CTR (angl. Computing Tabulating Recording), tačiau 1924 metais bendrovė nusprendė, kad tarptautinės verslo mašinos skamba solidžiau, o 1946 metais bendrovė užsikrėtė akronimų virusu.

Vienas didžiausių pasaulyje drabužių prekybos tinklų H&M iš pradžių vadinosi „Hennes“, šis pavadinimas simbolizavo bendrovės įkūrėjo pavardę. 1968 metais „Hennes“ susijungė su medžioklės reikmenų parduotuve „Mauritz Widforss“ ir tapo H&M.

REKLAMA

H&M (nuotr. SCANPIX)H&M (nuotr. SCANPIX)

Adrianas Dalsey, Larry Hillblomas ir Robertas Lynnas sukūrė pasaulinę greitųjų siuntų tarnybą DHL. Šio trio vedlys Larry Hillblomas sugebėjo iš nieko sulipdyti milijardinės vertės verslą.

1999 metais buvo įkurta informacinių technologijų kompanija „High Tech Computer“. 2008 metais ši bendrovė sutrumpino savo pavadinimą iki akronimo HTC. Šiandien HTC telefonus galite išvysti daugelyje Lietuvos mobiliųjų telefonų salonų.

HTC  (Scanpix nuotr. )

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų