REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeimos sukūrimas reiškia ne tik gyvenimą kartu – tai ir bendras šeimos finansų valdymas. Norėdama gyventi kokybiškai ir patogiai, pora turi rūpintis, kaip uždirbti pinigus ir racionaliai juos išleisti. Būtina kontroliuoti šeimos biudžetą taip, kad išlaidos neviršytų pajamų, tačiau šis uždavinys ne visiems yra lengvas. Viena išeičių, palengvinančių šeimos finansų valdymą – bendra sąskaita. Kaip šiuo būdu valdyti šeimos biudžetą ir kuo tai naudinga pataria Darius Jasinskis, „Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip atidaryti bendrą šeimos sąskaitą?

Bendros sąskaitos atidarymo procedūra iš esmės nesiskiria nuo veiksmų atidarant privačią sąskaitą. Apsilankius banke jums bus suteikta visa reikalinga informacija. Esminis skirtumas – galima vienai sąskaitai išsiimti kelias korteles, kiekvienam šeimos nariui po vieną.

REKLAMA

Kodėl šeimai turėti bendrą sąskaitą yra naudinga?

Bendra sąskaita – tai priemonė sekti visas pajamas ir išlaidas bei žinoti tikslią šeimos finansinę situaciją. Turint bendrą sąskaitą šeimoje nelieka finansinių paslapčių, nereikia skirti papildomo laiko kiekvieno šeimos nario finansams apskaičiuoti ir dalytis finansine atsakomybe. Keli šeimos nariai gali naudotis vienos sąskaitos atskiromis mokėjimo kortelėmis ir turėti prieigą prie elektroninės bankininkystės.

REKLAMA
REKLAMA

Ar šeimos sąskaita neapriboja banko paprastai teikiamų paslaugų?

Net ir keliems asmenims valdant tą pačią sąskaitą, kiekvienas jų gali sekti bendras išlaidas ir elektroninės bankininkystės sistemoje, ir užsisakydamas SMS žinutes po kiekvieno lėšų pokyčio bendroje sąskaitoje.

Kaip galima bendrai valdyti šeimos sąskaitą?

Atsidarant bendrą sąskaitą banke galima rinktis iš skirtingų jos valdymo būdų. Įmanoma nustatyti, kad kiekvienas šeimos narys turėtų vis1 teisę į bendrus pinigus, tačiau bankai siūlo ir galimybę riboti naudojimąsi pinigais, kai operacijas galima vykdyti tik elektroninės bankininkystės sistemoje pritarus visiems šeimos nariams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar vaikams taip pat galima išimti bendros sąskaitos kortelę?

Tėvai patys turi įvertinti ir nuspręsti, ar atžala turi pakankamus asmeninius finansinius įgūdžius, kad galėtų naudotis bendru šeimos biudžetu. Jam suteikti kortelę yra įmanoma, tačiau dažniau vaikams atidaroma atskira sąskaita su atskira mokėjimo kortele. Tokiu atveju tėvai gali matyti vaiko sąskaitos balansą bei lėšų judėjimą ir mokyti atžalą finansų valdymo pagrindų.  Į vaiko sąskaitą tėvai gali tam tikru metu patys pervesti numatytą sumą pinigų arba naudotis nuolatinio pervedimo paslauga. Ji leidžia norimu dažnumu kitam žmogui pervesti tam tikrą pinigų sumą.

REKLAMA

Kokioms aplinkybėms esant yra geriausia naudotis bendra sąskaita?

Ši biudžeto valdymo forma patogi ir tuomet, kai šeimoje dirba ir pajamas gauna tik vienas asmuo. Tokiu atveju neuždirbantis asmuo yra finansiškai priklausomas, o išduota papildoma dirbančiojo sąskaitos mokėjimo kortelė palengvina naudojimąsi šeimos pinigais. Bendra sąskaita naudinga ir turint vyresnius tėvus, kuriems reikia finansinės pagalbos. Tėvais besirūpinantys vaikai gali suteikti prieigą prie savo sąskaitos arba stebėti vyresnių tėvų sąskaitos pokyčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų