• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du organizuotos gaujos,  iš kolekcininko Andrejaus Balyko pagrobusios 272 ikonas už beveik 10 milijonų litų, nariai – Saulius Jankūnas ir Saulius Navickas susirėmė teisme mėgindami įrodyti, kad vienas jų buvo sumuštas Lukiškių tardymo izoliatoriaus kameroje.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus 2-osios apylinkės teismas tęsė  baudžiamosios bylos, kurioje Saulius Jankūnas ir jo kameros draugas Lukiškių tardymo izoliatoriuje – Stanislavas Romeiko – kaltinami sutrikdę sveikatą Sauliui Navickui,  įtariamą turto prievartavimu ir plėšimu vadinamojoje „ikonų“ byloje, nagrinėjimą.

REKLAMA

Bylos duomenimis, S. Jankūnas, būdamas Lukiškių tardymo izoliatoriuje, per langą ragino savo gaujos bendro S. Navicko kameros draugus S. Romeiko ir Kęstutį Cikaną jį sumušti: „Močilinkit tą ožį“.

Pirminiais duomenimis S. Navicką nusikaltimo bendrai įtaria bendradarbiavus su teisėsaugininkais ir juos išdavus jiems.

Kameroje bendrauja „Skype“

Prieš pradedant nagrinėti bylą, iš esmės teisėjas Audrius Cininas apklausė liudytojus bei išklausė kaltinamųjų prašymus. S. Jankūnas paprašė iškviesti į kitą posėdį jo kameros draugus Aivarą Matulionį ir Timurą Gegranį, kurie galėtų paliudyti, kad jis nieko nesakė pro savo kameros langą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisme apklausta S. Navicko sugyventinė tikino prieš nelaimė su juo bendravusi „Skaipe“ programa.

„Susirašinėjimo metu pamačiau, kad ekrane atsirado tik raidžių derinys. Po to ryšys nutrūko. Nieko nesupratau, pagalvojau, jog kažkas nutiko“, – pasakojo moteris.

Anot jos, ji tik vėliau sužinojo, kad S. Navickas yra ligoninėje.

Kalbėjo apie epilepsijos priepuolį

Į teismą atvesdinti jo kameros draugai Stanislovas Romeiko ir Kęstutis Cikanas tvirtino maną, jog S. Navicką ištiko epilepsijos priepuolis.

Tačiau valstybės kaltintojo Gintaro Jasaičio, kuris palaiko kaltinimą ir „ikonų“ byloje, teigimu, S. Navickas gulėjo lovoje ir susirašinėjo „Skaipe“ programa su savo sugyventiniu, kai ji iš lovos išvertė jo kameros draugai: „Ant grindų rado ir sudaužytą kompiuterį, patį S. Navicką, kuriam diagnozuotas sveikatos sutrikdymas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroro duomenimis, S. Navickas buvo sumuštas, jo neištiko epilepsijos priepuolis.

Teisme liudiję Lukiškių tardymo izoliatoriaus prižiūrėtojai užtikrino matę kameroje gulintį ant grindų įtariamąjį. Jam mėginta įkišti šaukštą, kad neprikąstų liežuvio, nes kameroje esantis asmuo tikino, jog S. Navicką ištiko epilepsijos priepuolis.

Pateikti įtarimai

Ketvirtadienį valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Gintaras Jasaitis teisme paskelbė, kad Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) buvusiam suimtajam S. Navickui buvo nesunkiai sutrikdyta sveikata, be to, jis buvo terorizuojamas – taip buvo bandoma dezorganizuoti įkalinimo įstaigos darbą.

REKLAMA

Bylos duomenimis, nuo 2011-ųjų sausio 28-osios iki vasario 11-osios S. Jankūnas terorizavo ir sistemingai prieš S. Navicką naudojo psichologinę prievartą, aiškindamas, kad jis bus skolingas 7 mln. Lt už pareigūnams suteiktą informaciją.

Be to, S. Jankūnas toje pačioje byloje teisiamam bendrui grasino, kad jis bus perkeltas į žemiausios kastos kameras – „gaidyną, ožyną ir dramblyną“. Be to, pasak prokuroro, S. Jankūnas aiškino, kad reikia S. Navickui bei jo sugyventinei „daužyti galvas“.

Tuo tarpu S. Romeika prie kalinio terorizavimo prisijungė vasario 6-ąją, o vasario 11-ąją, kai iš kameros jau buvo iškeltas S. Jankūnas, prieš S. Navicką panaudojo fizinį smurtą – sudavė ne mažiau kaip 10 smūgių į galvą, rankas, kojas bei nugarą. Dėl panaudoto smurto S. Navickas kelias paras išbuvo komoje.

REKLAMA

„Ikonų“ byla

Kitoje vadinamojoje „ ikonų“ byloje Saulius Navickas, Nikolajus Glotko ir Aleksandras Bespalovas kaltinami stebėję kolekcionieriaus šeimą, kur ir kada jie išvyksta, kokiu keliu sugrįžta į namus.

Surinktais duomenimis, pagrindiniu taikiniu tapo vyresnysis A. Balyko sūnus Ornaldas.

Jį 2008 m. spalio 10 d., kiek po vidurnakčio grįžtantį į namus netoliese sustabdė kaltinamasis gaujos bendras S. Jankūnas, apsimetęs pareigūnu. Tyrimo duomenimis, O. Balyko įtarimų nesukėlė, kodėl jį stabdo tik vienas policininkas, nes kaltinamieji pasirūpino panašiu į pareigūnų automobiliu – turėtą „Peugeot“ automobilį apklijavo žaliomis, kaip policijos, skiriamosiomis juostomomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylos duomenimis, O. Balyko sustojus, ketvertas jį užpuolė, surakino antrankiais, burną ir kojas apvyniojo lipnia juosta ir įgrūdo į bagažinę. Kolekcionieriaus sūnų, tyrėjų duomenimis, iš pradžių kaltinamieji nusivežė į mišką, kur tardė, kaip patekti į namą nepastebėtiems ir kaip paimti meno vertybes.

Po kiek daugiau nei dviejų valandų O. Balyko vėl teko pasivažinėti nuosavo „Volvo“ bagažinėje. Tik jau į namus. Įsibrovėliai į namą pateko per garažą. Jo vartus atsidarė automobilyje rastu automatiniu pulteliu. Įėję į vidų, lipnia juosta surišo kolekcionieriaus žmoną Janiną ir jaunesnįjį sūnų Alertoną. Tą dieną pats A. Balyko buvo Prancūzijoje.

REKLAMA

Įsibrovėliai iš namo pagrobė 270 ikonų.

Mėgino įsitvirtinti versle

Šioje vagystėje, prokurorų duomenimis, bendradarbiavo ir Remigijus Byčius, Arturas Skurka, Jevgenijus Malimenkovas, Erikas Griškevičius ir Leonidas Epelbaumas. Pastarąjį A. Balyko sakė šiek tiek pažįstantis, nes L. Epelbaumas ne kartą prašė pakonsultuoti, kaip parduoti vertybes ir kaip įsitvirtinti ikonų prekybos versle.

Su pareigūnais sutikęs bendradarbiaujantis S. Navickas teismo laukia laisvėje, jį posėdžio metu saugoja kaukėtas apsaugininkas.

Vertingą kolekciją pagrobusius asmenis Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė praėjus pusantrų metų po nusikaltimo. Teisme dalis kaltinamųjų pareiškė, kad pripažįsta savo kaltę, tačiau apiplėšimo organizavimu kaltinami asmenys ją neigia ir tikina, jog neveikė kaip bendrininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų