REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos valdžia gresiantį Kaliningrado srities turto Lietuvoje areštą dėl negrąžinto kredito Vokietijos bankui laiko Lietuvos valdžios vykdomomis represinėmis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai aiškėja iš Lietuvai atsiųsto Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovo Kaliningrade Sergejaus Bezberežjevo oficialaus paklausimo, ar egzistuoja valstybiniai dokumentai, pagrindžiantys gresiantį Kaliningrado srities nuosavybės Lietuvoje areštą.

REKLAMA

Lietuvos URM atstovai BNS patvirtino gavę Rusijos URM atstovo Kaliningrade paklausimą "Dėl Lietuvos valdžios represinių priemonių Kaliningrado srities turto atžvilgiu".

Tuo tarpu Kaliningrado srities Dūmos tarptautinių santykių komiteto pirmininko pavaduotojas Solomonas Ginzburgas pareiškė, kad Lietuvos veiksmai dėl turto arešto yra pagrįsti. Anot deputato, tai finansinė, o ne politinė problema, nes Europos Sąjungos narė Lietuva privalo vykdyti Londono arbitražo nutarimus.

REKLAMA
REKLAMA

Deputato nuomone, Kaliningrado srities skolą Vokietijos bankui turi padengti Rusijos federalinė valdžia.

BNS duomenimis, antstoliai jau paprašė bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" ir Muitinės departamento pateikti informaciją apie galimą Lietuvos teritorijoje esantį Kaliningrado srities turtą. Informacija apie tai bus perduota Kaliningrado srities administracijai.

Kaip skelbta, visoms Lietuvos valstybės institucijoms, kontroliuojančios šalies sienas ir transportą, bei šalies komerciniams bankams įteiktas antstolių reikalavimas nedelsiant sulaikyti ir areštuoti visą į Lietuvą patenkantį Kaliningrado srities turtą - automobilius, lėktuvus, pinigus sąskaitose ir kitą kilnojamąjį turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu skolų išieškojimo bendrovė "Duke Investment" siekia iš Kaliningrado srities administracijos atgauti bent dalį iš beveik 70 mln. litų jai priteistos sumos. Vokietijos bankas "Dresdner Bank" 1998 metais paskolino daugiau kaip 10 mln. JAV dolerių paukštienos fabrikui "Baltpticeprom" modernizuoti. Tačiau per penkerius metus srities administracija tik kartą bankui pervedė nedidelę sumą.

Skolų išieškojimo bendrovė "Duke Investment" iš banko perėmė kreditoriaus teises. Ji laimėjo bylą Londono arbitražo teisme, o sprendimo teisėtumą patvirtinus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, jis įsiteisėjo ir Lietuvoje.

Tai ne pirmas "Duke Investment" bandymas atgauti skolą. 2006 metų pabaigoje varžytinėse už 2,37 mln. litų buvo parduotas Kaliningrado vyriausybei priklausantis 373 kvadratinių metrų ploto gyvenamasis pastatas Viliuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų