REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet pirmą kartą surengtas geriausio lietuviško ar Lietuvoje gaminamo dizaino konkursas. Gegužės 14 d. Vilniaus Energetikos ir technikos muziejuje apdovanoti nacionalinio konkurso „Lietuvos dizaino prizas Geras dizainas“ nugalėtojai.

Šiemet pirmą kartą surengtas geriausio lietuviško ar Lietuvoje gaminamo dizaino konkursas. Gegužės 14 d. Vilniaus Energetikos ir technikos muziejuje apdovanoti nacionalinio konkurso „Lietuvos dizaino prizas Geras dizainas“ nugalėtojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai yra nacionalinis konkursas, skirtas atrasti ir pažymėti geriausiam dizainui šalyje – Lietuvos įmonių produkcijai ir Lietuvos dizainerių darbams“ sako Marius Dirgėla, konkurso projekto koordinatorius, asociacijos „Dizaino forumas“ valdybos narys. „Per labai trumpą laiką pavyko surinkti tikrai reprezentatyvią kolekciją – konkursui pateikti objektai teisingai atspindi Lietuvos pramonės ir dizaino situaciją“.

REKLAMA

Konkurso nugalėtojai gauna tik simbolinius prizus ir diplomus, tačiau įgyja teisę naudoti ženklą „Geras dizainas“ savo komunikacijoje.

Apdovanojimo ceremonijoje prizus ir diplomus teikė Lietuvos Respublikos kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Kultūros ministerija yra pagrindinis konkurso rėmėjas. Susirinkusius pasveikino ir ūkio ministras Rimantas Žylius. „Dažnai technologijos, informacijos perteklius ir tempas daro mūsų gyvenimą sudėtingesnį. Viena pagrindinių dizaino užduočių šiandien – vėl padaryti mūsų aplinką suprantamą ir prieinamą visiems“ savo kalboje pažymėjo ministras R. Žylius.

REKLAMA
REKLAMA

Norintieji dalyvauti konkurse dizaineriai ir įmonės iki balandžio 15 dienos konkurso rengėjams turėjo elektroniniu būdu pateikti paraišką ir atsiųsti savo darbų nuotraukas (vizualizacijas) bei aprašymus. Toliau darbo ėmėsi vertinimo komisija, turėjusi išrinkti 15 prizų (iš jų trys dar neįgyvendinti projektai) bei 15 diplomų (iš jų trys dar neįgyvendinti projektai) gavėjus. Komisija buvo sudaryta vien iš užsienio dizaino specialistų:

Chris Ramsden

Karališkosios dizainerių draugijos „The Chartered Society of Designers“ exprezidentas

Vyresnysis EIDD - Design for All Europe viceprezidentas

„Surgical Armoury Ltd“ tyrimų direktorius

D. Britanija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pete Kercher

Tarptautinės dizaino ekspertų grupės prie Europos Sąjungos Vidaus rinkos harmonizavimo biuro Alikantėje narys

Nepriklausomas autorius, teoretikas, moderatorius

Italija

Severin Filek

Grafinio dizaino, iliustracijos ir produkto dizaino kūrėjų sąjungos „Design Austria“ vadovas.

Austrija

Ilona Gurjanova

Estijos dizainerių sąjungos pirmininkė

Europos dizaino asociacijų biuro BEDA valdybos narė

Estija

Johan Valcke

Flandrijos dizaino centro direktorius

Belgija

Visas konkurse apdovanotųjų sąrašas pridedamas atskirai. Pažymėtina, kad jame yra ir garsių bendrovių „Audimas“, „ACME Baltija“, „Dvarčionių keramika“, „Stumbras“ produktų, bet ir nedidelių dizaino studijų, naujų įmonių gaminių – nuo drabužių iki maisto produktų pakuočių, nuo šviestuvų iki parfumerijos.

REKLAMA

Lygiagrečiai pačiam konkursui buvo surengtas ir jo logotipo konkursas. Iš trisdešimties pasiūlymų organizatoriai pasirinko dizainerio Luko Ruškio darbą. „Jis ne tik originalus ir žaismingas, puikiai išsiskiriantis analogiškų konkursų ženklų „kompanijoje“. Grafinėje išraiškoje užkoduotas judesys, slinkties ir naujų formų sudarymo galimybė“ – sako prof. Audrius Klimas, logotipo konkurso vertinimo komisijos narys.

Autoriui bus įteikta 3000 Lt piniginė premija. Dar du projektai apdovanoti antrosios vietos premijomis - tai dizainerių Juozo Brundzos ir Luko Dryžo pasiūlymai.

REKLAMA

Dizainerio šiek tiek patobulintas ženklas jau uždėtas ant pirmųjų daiktų – konkurso prizų. Juos sukūręs skulptorius Žilvinas Stankevičius formos pasirinkimą motyvuoja tuo, kad rutulys – paprasčiausia, kompaktiškiausias forma, kurią materija įgauna veikiama aplinkos. Kadangi buvo nežinoma, ant kokių daiktų bus dedamas konkurso nugalėtojo ženkliukas, pasirinkta neutraliausia forma, „sušildyta“ tradicinio lietuviško ąžuolo.

Organizatoriai dėkoja konkurso rėmėjams – Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai bei partneriams – tarptautinių kultūros programų centrui „k-operator“ ir dienraščiui „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų