REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu būtiniausiems maisto produktams būtų pritaikytas lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas, lietuviai galėtų valgyti daugiau mėsos, paukštienos, kiaušinių, duonos, gerti daugiau pieno, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Ar tokie pokyčiai tikrai sumažintų produktų kainas? PVM lengvatos būtiniausiems maisto produktams iniciatoriai įsitikinę, kad sumažintas tarifas pakoreguos ir galutines kainas vartotojams.

REKLAMA

Siūlymą įteisinti lengvatinį 5 proc. tarifą Seime įregistravo socialdemokratas Bronius Pauža. Lengvatinis tarifas būtų taikomas šviežiai atšaldytai arba užšaldytai mėsai, naminių paukščių šviežiai atšaldytai arba užšaldytai mėsai, pienui, kurio riebumas ne didesnis kaip 3,2 proc., šviežiems naminių paukščių kiaušiniams su lukštais ir duonai.

Skeptikų nuomone, fragmentiškas mokesčių sistemos keitimas sukels priešingą efektą - į biudžetą bus surenkama mažiau pinigų. Kad atsiradusi skylė būtų užpildyta, valdžiai neliks nieko kita, kaip tik ieškoti kitų pajamų šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA

Mažesnis PVM tarifas išgelbėtų Lietuvos mėsos perdirbėjus ir sumažintų šešėlinių gamintojų egzistavimą. Dabar padėtis nepavydėtina: dėl nelygiaverčių konkurencijos sąlygų Lietuvos kiaulių ir galvijų augintojai arba bankrutavo, arba produkciją priversti eksportuoti.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius neabejoja, kad iki 5 proc. sumažintas PVM tarifas atpigintų mėsą parduotuvių lentynose. Tačiau kiek pigtų mėsa, kol kas sunku pasakyti.

Pasak E. Mackevičiaus, „jeigu nesikeis žaliavų įkainiai, teoriškai mėsos kaina sumažėtų net 16 proc.“ Kol Lietuvoje taikomas 21 procento PVM tarifas, dažno mėsėdžio akys krypsta į Suvalkus, Balstogę ar Augustavą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus nuomone, Lietuvos mėsos perdirbėjai yra įsprausti į nelygiavertes konkurencines sąlygas, nes kaimyninėje šalyje žaliai ar šaldytai mėsai taikomas tik 5 proc., perdirbtai - 8 proc. PVM tarifas.

Lauryno Vilimo, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdančiojo direktoriaus, teigimu, nuo 2009 m., kai buvo panaikintos PVM lengvatos mėsai, prekybos įmonėse mėsos gaminių apyvarta sumažėjo apie 850 mln. litų per metus, o įmonių sumokamų mokesčių nukrito apie 17 mln. litų per metus. Dėl sumažėjusio darbo našumo valstybė neteko apie 18 mln. litų socialinio draudimo kasmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų