• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skolose skendinti Šiaulių savivaldybė viešuosiuose konkursuose proteguoja bendrovę „Specializuotas transportas“, siejamą su kai kuriais savivaldybės tarnautojais. Šiauliuose skelbiamuose konkursuose dalyvaujančių verslininkų nuomone, savivaldybė galimai palanki „Specializuotam transportui“ net tada, kai pastarosios įmonės pasiūlymas brangesnis už konkurentų. AB „Specializuotas transportas“ direktorius Rolandas Stanys šiuos įtarimus paneigė.

REKLAMA
REKLAMA

Stebisi savivaldybės palankumu

Šiaulių miesto savivaldybės palankumu bendrovei „Specializuotas transportas“ stebisi daug Šiaulių verslininkų. Kalbama, kad ši įmonė pastaruoju metu laimi įtartinai daug konkursų. Antai  daugelį metų miesto kapines tvarkiusi bendrovė „Šiaulių apželdinimas“ netikėtai pralaimėjo savivaldybės konkursą būtent „Specializuotam transportui“. Pretendentų vykdyti šią veiklą buvo ir daugiau. Pavardės neskelbti prašęs vienos iš pralaimėjusių įmonių vadovas mano, kad „Specializiotas transportas“ pasiūlė nerealiai mažą,dempinginę, kainą, kuri buvusi beveik du kartus mažesnė nei antrą, trečią, ketvirtą vietas užėmusių įmonių – pretendenčių. Konkurse dalyvavo 5 įmonės. Šiauliuose yra 19 kapinių, kurių veikiančiose reikia skirstyti laidojimo kapavietes, o visose -  šienauti veją, žiemą ir vasarą valyti takus, karpyti gyvatvores, išvalyti šiukšles bei atlikti kitus darbus. „Nežinau, kaip jie „tilps“ į tokią sumą, kokią pasiūlė, - sakė vienos pralaimėjusių įmonių vadovas. - Gal ne visus darbus atliks arba, siekdami ilgam įsitvirtinti šioje srityje, nuostolius dengs iš kitos veiklos?“

REKLAMA

Mažiausia kaina neįtiko

Abejonių sukėlė ir Šiaulių miesto savivaldybės paskelbtas konkursas miesto teritorijos valymui. Dar žiemą paskelbtas konkursas įstrigo dėl juridinių formalumų, nors besivaržančių bendrovių pasiūlymai jau seniai aiškūs. UAB „Naujamiesčio būstas“ pasiūlė Šiaulių miestą valyti už 3 mln. litų per mėnesį. Antroje vietoje liko bendrovė „Specializuotas transportas“, pateikusi 0,5 mln. litų brangesnį pasiūlymą – miestą valyti už 3,5 mln. litų per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausią kainą pasiūliusi įmonė balandžio 24 dieną buvo išmesta iš konkurso. Iki tol savivaldybė ilgą laiką vilkino sprendimą, neskubėdama sudaryti sutarties su geriausią pasiūlymą pateikusia įmone. Nuo vasario 1 dienos, kai buvo atplėšti vokai su miestą tvarkyti pretenduojančių įmonių pasiūlymais, iki šiol  nėra sudaryta konkurso kvalifikacinė eilė. Savivaldybės komisijai nepatiko „Naujamiesčio būsto“ sudaryta preliminari sutartis dėl miesto valymo mašinos „Zoeller“ pirkimo.

Konkurso sąlygos leido konkurse dalyvauti, tai yra savo pasiūlymus teikti ir toms įmonėms, kurios savo technikos neturi, bet ketina ją įsigyti, jei laimėtų konkursą. Tai įmonės privalėjo patvirtinti preliminariomis sutaryimis. Tokią sutartį „Naujamiesčio būstas“ pateikė. Šiaulių valdininkai, išvydę konkurso pasiūlymus, nusprendė pareikalauti ir įsigyti ketinamų mechanizmų techninių pasų. Tokį reikalavimą valdininkai argumentavo paprastai: esą „Naujamiesčio būstui“ ketinama parduoti ne miesto valymo, bet atliekų tvarkymo mašinas, nes neva „Zoeller“ kitokių mašinų negamina.  Jų neįtikino, kad preliminarioje sutartyje aiškiai apibrėžta, kad „Zoeller“ parduos būtent valymo techniką. UAB „Naujamiesčio būsto“ atstovas VL tvirtino, kad „Zoeller“ yra solidi, savo vardą gerbianti ir plačiai tarptautiniu mastu žinoma įmonė, galinti sukomplektuoti tokią techniką, kokios pageidauja jos klientai. Todėl abejonės dėl būsimos technikos tinkamumo esančios tik biurokratų „įgeidis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepatiko turima technika

Manoma, kad konkurso vilkinimo priežastys gali būti susijusios su tuo, kad savivaldybėje dirba buvę „Specializuoto transporto“ vadovai. Antai miesto valymo konkurso vokus plėšusiai komisijai vadovauja Šiaulių savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis. Jis anksčiau dirbo „Specializuoto transporto“ direktoriumi.

A. Adomaičio klausėme, kodėl nenusišalino nuo konkurso, kuriame dalyvauja jo anksčiau vadovauta įmonė. „Kodėl turėčiau nusišalinti? Greit bus 5 metai, kai nedirbu „Specializuotame transporte“ ir neturiu toje įmonėje nei akcijų, nei kitokių interesų“, - klausimu į klausimą atsakė pašnekovas. Jo teigimu, UAB „Naujamiesčio būstas“ pasiūlymas buvo atmestas ne dėl planuojamo technikos įsigijimo iš „Zoeller“. „Nors ir liko abejonių, dėl to pretenzijų neturime, - sakė A. Adomaitis. - Tačiau vėliau kilo abejonių dėl „Naujamiesčio būsto“ jau turimos technikos. Su šia įmone pradėjome susirašinėjimą, gavome atsakymus į visus mus dominusius klausimus“. A. Adomaitis pripažino, kad „Naujamiesčio būsto“ pasiūlymas patrauklus savo pigumu, tačiau komisiją neva išgąsdino bendrovės ketinimai „šaligatvius barstyti sunkiasvoriu transportu“.

REKLAMA

Klausimai įžeidžia

Tuo tarpu „Specializuoto transporto“ direktorius Rolandas Stanys tvirtino, kad abejonės dėl A. Adomaičio palankumo įmonei „įžeidžia“. „Nuo 2007 metų vadovauju įmonei ir man atėjus A. Adomaičio čia nebuvo. Jis „Specializuotam transportui“ vadovavo iki privatizavimo, kai įmonė dar priklausė savivaldybei. Todėl jokių interesų konfliktų tame, kad A. Adomaitis nenusišalino nuo vadovavimo konkurso komisijai, nematau“, - sakė R. Stanys.

Redakcijos šaltinių teigimu, tokia gynyba abejotina – 2007 metais A.Adomaitis dar dalyvaudavo sprendžiant su „Specializuotu transportu“ susijusius reikalus.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl tuomet savivaldybės palankumo nesulaukė pigiau miestą valyti pasiūliusi įmonė, „Specializuoto transporto“ vadovas R.Stanys atsakė: „Mūsų nuomone, už tokius pinigus, kokius jie pasiūlė, Šiaulių miestas nebūtų tinkamai išvalytas“. Pašnekovo nuomone, neįmanoma tinkamai sutvarkyti miestą už tiek lėšų, už kiek miestas buvo tvarkomas prieš dešimtmetį, mat „brangsta kuras“. O laiku neišvalius gatvių, į orą pakyla daug kietųjų dalelių, sukeliančių  vėžį ir kitus susirgimus, todėl taupyti rečiau valant esą negalima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kaip pačiam „Specializuotam transportui“ pavyks dvigubai pigiau valyti viso miesto kapines, nei tai būtų darę kiti keturi konkurso pretendentai? Gal kitos įmonės, tarp kurių – ir daugelį metų šią veiklą vykdžiusi bendrovė „Šiaulių apželdinimas“ nesugeba suskaičiuoti, kiek reikia lėšų tinkamai kapinių priežiūrai, o kuras brangsta tik tiems, kas valys miesto gatves ir šaligavius, bet ne kapines?

R. Stanys paneigė, kad jų įmonės pasiūlyta kaina dempinginė ir galios tik tol, kol įmonės įsitvirtins naujoje nišoje. Tokį pasiūlymo pigumą pašnekovas aiškino tuo, kad tą patį darbą atliks su mažiau žmonių, taupys, turi geros šiuolaikiškos technikos. „Mes atitikome šio konkurso reikalavimus“, - paaiškino pašnekovas, atmesdamas įtarimus dėl keisto savivaldybės palankumo jo įmonei.

REKLAMA

Skolos kelia nerimą

Šiauliuose kalbama, kad tokie konkursų vingiai nepadeda sutaupyti lėšų skolų prakiurdytam miesto biudžetui. Miesto tarybos narys Aurimas Nausėda seniai renka duomenis apie Šiaulių miesto savivaldybės įsiskolinimus, tačiau apgailestavo, kad net ir jam ne visus pavyksta gauti.

Šiaulių miesto savivaldybės skola 2012 metų vasario 1 d. sudarė apie 74 milijonus litų, arba 55,1 procento Savivaldybės tarybos patvirtintų 2012 metų biudžeto pajamų, tad viršijo LR 2012 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo 12 str. 5 dalyje nustatytą 45 proc. skolinimosi limitą. Aurimas Nausėda tvirtino, kad Šiaulių miesto savivaldybės administracija, siekdama mažinti įsiskolinimus, neseniai priėmė keletą reikalingų sprendimų. Savivaldybė, be kitų įmonių, skolinga ir „Specializuotam transportui“. Paklaustas, ar tinkamas viešųjų pirkimų organizavimas yra vienas iš būdų taupyti, A. Nausėda atsakė teigiamai. „Kėliau ir kelsiu klausimus dėl investicinių projektų skaidrumo“, - sakė A. Nausėda, inofroaciją apie gana dramatišką padėtį skolų sektoriuje skelbiantis ir savo asmeniniame tinklapyje.

Daiva Norkienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų