REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Motinystės rūpesčiai – ypatingi. Jie įvilkti į šilčiausias ir prasmingiausias gyvenimo akimirkas, apipinti didžiausio pasaulyje švelnumo, pažymėti begaliniu noru mažyliui duoti viską, kas geriausia. Dažna moteris, ypač jei mama ruošiasi tapti pirmą kartą, šiam norui itin jautri, tad kūdikio kraiteliu pradeda rūpintis dar gerokai prieš jam gimstant.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnietė Eglė neseniai tapo mama. Nors motinystės džiaugsmą moteris patiria antrą kartą, antrasis sūnus, kurio su vyru buvo taip ilgai laukta, gimė po 15 metų pertraukos. „Pirmą kartą gimdžiau būdama vos devyniolikos, tada dar pati buvau beveik vaikas. Per tokią ilgą pertrauką daug kas pasimiršo, pasikeitė ir vaikų auginimo bei priežiūros sąlygos, todėl sūnaus atėjimo į šį pasaulį laukiau su šiokiu tokiu nerimu. Domėjausi, kokių priemonių būtinai turiu įsigyti, nerimavau, kaip nesusipainioti jų gausybėje, kaip teisingai pasirinkti. Vienas vertingiausių patarimų buvo pusmečiu vyresnį mažylį nei manasis auginančios kaimynės – ji patarė neprisipirkti (bent jau pirmaisiais mėnesiais) kalnų sauskelnių, rūbelių. Argumentavo, kad vaikutis juos greitai išaugs“, - šypsodamasi pasakoja jauna moteris. Ko dar derėtų nepamiršti?

REKLAMA

Nuo... iki...

Kaip teigia mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Zita Janušauskienė, ką tik vaikų susilaukusių šeimų nariai: tėčiai, močiutės, tetos – itin dažni vaistinių klientai, perkantys pačių įvairiausių priemonių tiek mažyliui, tiek jo mamai. „Jei vaikutis šeimoje pirmas, į kiekvieną jo priežiūrai ir auginimui trūkstamą smulkmeną reaguojama dar jautriau, tačiau tai – visiškai suprantama. Kai kurie daiktai įsigyjami kartą ir visam kūdikystės laikui, pavyzdžiui, vandens ir kūno termometrai, žirklutės bukais galais, šukos, buteliukai, indeliai pienui ar maisteliui laikyti, aspiratorius gleivėms iš nosies valyti. Kitų kūdikio priežiūros priemonių atsargas būtina nuolat papildyti: tai sauskelnės, drėgnos servetėlės kūnui šluostyti, drėgmę sugeriantys paklotėliai, ausų krapštukai, sterili vata ir panašiai. Ypač atsakingai derėtų rinktis kūdikiams skirtą kosmetiką: kremą iššutimų profilaktikai, šampūną, aliejuką. Ar mažylio odelė šias priemones toleruoja, dažnai paaiškėja tik pastarąsias panaudojus“, - pasakoja Z. Janušauskienė. „Camelia“ vaistininkės teigimu, kūdikius auginančios mamos ar jų tėčiai dažnai guodžiasi, kad mažyliai labai nervingi, neramiai miega, teiraujasi patarimų, kaip galėtų savo atžalai padėti. „Dėl kūdikio pilvuko diegliukų baimintis labai nederėtų – pastarieji dažną vaikutį vargina pirmus kelis mėnesius. Tai – visiškai natūralu, nes mažylis pratinasi prie jį supančios aplinkos, kitaip maitinasi, nei būdamas mamos pilve. Reikalui esant, būtinai pasitarus su gydytoju, galima vartoti vienokių ar kitokių homeopatinių lašiukų ar vaistažolių arbatų, gerinančių kūdikio virškinimą“, - pataria Z. Janušauskienė. Vaistininkė primena, kad būsimai ar ką tik pagimdžiusiai mamai rūpinantis kūdikio kraiteliu, nereikėtų pamiršti ir savęs. Dar ligoninėje moterims prireikia vienkartinių kelnaičių, higieninių įklotų po gimdymo, intymios higienos prausiklio, įklotų į liemenėlę, kremo ir kompresų speneliams. „Būtiniausiomis priemonėmis geriausia pasirūpinti dar prieš vaikeliui gimstant. Visoms būsimoms ir esamoms mamoms, jas sveikindami su motinos diena, iki gegužės 16 dienos siūlome svarbiausias kūdikio krepšelio prekes, skirtas vystyti, maudynėms ir švarai, maitinimui, taip pat mamos sveikatai, įsigyti net su 40 procentų nuolaida. Nuolaida taikoma pateikus specialų kuponą, kurį galima rasti „Camelia“ gegužės mėnesio leidinyje“, - teigia Z. Janušauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistininkės patarimus papildo Eglė. Anot jaunos mamos, nors sūnaus kraitelis buvo supirktas, iki mažiausių smulkmenų sužiūrėtas ir sutikrintas pagal gydytojos rekomenduotą sąrašą, pirmosiomis savaitėmis po gimdymo vyras vis tiek buvo dažnas vaistinių ir mamoms skirtų specializuotų parduotuvių klientas – vis ko nors pritrūkdavo.

Apie kūdikystę linksmai

Retas kuris iš mūsų nėra girdėjęs aplinkinius sakant, kad vaikelio laukiančiai porai jį atneša gandras. Kaip kūdikio atsiradimas susijęs su šiuo paukščiu? Senoliai juokauja, kad trumpiausią metų naktį, per Jonines, pražystančio stebuklingo paparčio žiedo žmonės paprastai ieškodavo (ir tebeieško!) poromis. Kadaise protėviai kovo 24-ąją pavadino Gandrinėmis, nes apytikriai tą dieną iš šiltųjų kraštų į gimtinę parskrenda gandrai. Šioje vietoje verta paskaičiuoti. Gandrinės minimos praėjus lygiai devyniems mėnesiams po romantiškos Joninių nakties - lygiai tiek laiko, kiek reikia, kad po moters širdimi užsimezgusi gyvybė išvystų pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų