• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remiantis naujausiu tyrimu, iki 90 proc. mokyklą baigiančių moksleivių daugumoje Azijos šalių turi miopiją – trumparegystę, skelbia BBC. Mokslininkų teigimu, tokį problemos padidėjimą lemia tai, kad moksleiviai labai daug mokosi mokykloje ir labai mažai laiko praleidžia lauke šviesoje.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai sakė medicinos žurnalui „The Lancet“, kad vienam iš penkių moksleivių gresia stiprus regėjimo pablogėjimas ir net apakimas.

REKLAMA

Didžiojoje Britanijoje vidutinis trumparegių skaičius sudaro 20–30 proc.

Pasak prof. Iano Morgano iš Australijos nacionalinio universiteto, kuris vadovavo tyrimui, kažkada Pietryčių Azijoje trumparegių buvo tiek pat.

„Mes peržiūrėjome visus įrodymus, kurie nurodo, kad kažkas neįprasto įvyko Rytų Azijoje per pastarąsias dvi kartas,– teigė jis. – Trumparegių moksleivių skaičius nuo 20 proc. išaugo iki 80 proc., o jaunuolių – iki 90 proc. Kai jie suaugs, šis skaičius dar padidės. Tai neabejotinai kelia didelį pavojų sveikatai“.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis tyrimu, šią problemą sukelia tokios aplinkybės, kaip intensyvus mokymasis ir laiko lauke praleidimo trūkumas.

Prof. I. Morganas teigia, kad dauguma vaikų Pietryčių Azijoje daug valandų praleidžia mokydamiesi mokykloje ir atlikdami namų darbus. Todėl jų akims tenka didelis krūvis. 2–3 valandų praleidimas dienos šviesoje padėtų išlaikyti balansą ir suteiktų poilsio akims.

Pasak mokslininkų, didžiausią įtaką geram regėjimui turi cheminis junginys dopaminas. Šviesos spinduliai padidina dopamino kiekį akyje, o tai užkerta kelią akies obuolio pailgėjimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų