• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentaras Arūnas Valinskas 2008 metais buvo teisėtai išrinktas Seimo Pirmininku, nusprendė Konstitucinis Teismas (KT), išaiškinęs, kad Seimo statuto nuostata, pagal kurią balsuojantis Seimo narys biuletenyje išbraukia pavardes tų kandidatų, prieš kuriuos balsuoja, arba tuos teiginius, kurie jam nepriimtini, neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

KT nutarime pažymėta, kad ginčijamu teisiniu reguliavimu Seimas, pasinaudodamas Konstitucijos jam suteikta diskrecija nustatyti savo darbo tvarką, nustatė, kaip balsuojančiojo pasirinkimas turi būti pažymimas balsavimo biuletenyje. KT pažymėjo, kad pagal Seimo statuto nuostatas tais atvejais, kai Seime balsuojama dėl vieno kandidato ar vieno teiginio, balsuojančiajam, norinčiam išreikšti savo valią, turi būti sudaryta galimybė balsavimo biuletenyje išbraukti jam nepriimtinus pasirinkimus ir palikti neužbrauktą pasirinkimą, kuris jam yra priimtinas.

REKLAMA

„Turi būti sudaryta galimybė balsuojančiajam šį veiksmą atlikti slapto balsavimo kabinoje, kurios neperėjęs jis negalėtų eiti prie balsadėžės. Taigi konstatuota, kad pareiškėjo ginčijama Seimo statuto 117 straipsnio 6 dalimi yra sudarytos teisinės prielaidos užtikrinti balsavimo slaptumą tuo atveju, kai sprendimas Seime priimamas slaptu balsavimu“, – pabrėžė Teismas.

Nutarime taip pat konstatuota, kad pareiškėjo, Seimo narių grupės, ginčijamas Seimo 2008 m. lapkričio 17 d. nutarimas, kuriuo Seimo Pirmininku buvo išrinktas tuometis Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas, Seimo narys A. Valinskas, nebegali būti taikomas.

„Ir šiuo aspektu jo galiojimas yra pasibaigęs, todėl Konstitucinis Teismas (...) nusprendė šią konstitucinės justicijos bylos dalį nutraukti“, – konstatavo Teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų