REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek klaipėdiečiai, tiek Lietuvos socialdemokratai pripažįsta, kad Lietuvai yra būtinas alternatyvus dujų šaltinis, kaip viena iš sąlygų dujų rinkai mūsuose formuotis. Nors kolei kas niekas nedrįso aiškiai apibrėžti kiek Klaipėdoje galimai atsirasiančio suskystintų gamtinių dujų (toliau – SGD) terminalo dėka atpigs dujos. Lygiai kaip, kad šiandien bent jau save gerbiantys specialistai nerizikuoja teigti kiek atsieis vartotojui galimai atsirasiančios naujos atominės elektrinės produkcija.

REKLAMA
REKLAMA

SGD terminalo poveikio aplinkai vertinimas (PAV) dar neatliktas, strateginio pasekmių aplinkai vertinimo kratomasi, o “Klaipėdos nafta" (SGD terminalo projekto organizatorius), kurios dabartine veikla teršiant uostamiestį specifiniais kvapais yra nepatenkinti klaipėdiečiai, jau pasirašė su Norvegijos kompanija laivo-plaukiojančios saugyklos su dujinimo įrenginiu išperkamosios nuomos sutartį, nors iki šiol nėra dorai paskaičiuota koks bus suskystintų dujų poreikis. Pokyčiams bando ruoštis ir Klaipėdos uostas. Konservatorių-liberalų vyriausybė, tarsi ko bijodama, botagu gena – greičiau, greičiau, greičiau – ir jau kurpia dujų terminalo prie Kiaulės Nugaros įstatymą.

REKLAMA

Šią statybos procedūrų prasme keistą situaciją puikiai apibudina internetinis komentatorius po eiliniu panegiriniu straipsniu apie prie Kiaulės Nugaros spėriai kuriamą SGD terminalą: “Kaip čia gaunasi? Iš pradžių visokios sutartys dėl dujų ir terminalo statybos, laivo nuoma ir visa kita, o tik paskiausiai poveikio aplinkai vertinimas? Kažkaip viskas pas mus atbulai. Na tas vertinimas – taip vadinamas PAV – aišku yra tik formalumas..."

REKLAMA
REKLAMA

Va šitas formalumas – formalistinis konservatorių ir visų rūšių liberalų bei juos dotuojančių verslo oligarchų požiūris į žmogų – greitai pribaigs ne tik klaipėdiečius, bet ir visą Lietuvą. Jis gi ir gimdo visuomenės abejingumą Lietuvoje vykstantiems procesams ir tik skatina dar aktyvesnę emigraciją. Gi žiniasklaidoje po šių metų rudenį vyksiančių Seimo rinkimų ir vėl bus virkaujama dėl krentančio rinkėjų aktyvumo. Na, o kokia prasmė klaipėdiečiui dalyvauti rinkimuose, ponai konservatoriai-liberalai, jei esate kurtesni už kurtinius...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

APIE KURČIUS POLITIKUS

Kurtinys – tetervinų šeimos vištinis paukštis – tuoktuvių metu skleidžia tiksintį garsą „te-ke“, pereinantį į garsų tarškėjimą. Po to seka staigus pokštelėjimas ir šnypštimas. Tuo metu kurtinys visai negirdi. Taip apibudina šį sparnuotį gamtos žinovai.

Nuoširdžiai atsiprašau šio Dievo sutvėrimo, kad lyginu jį su konservatoriais ir visų rūšių liberalais. Prieš rinkimus jie –  taurūs sparnuoti angelai, gracingos kregždės... Tik vėliau paaiškėja, kad jie viso labo – vištiniai. Siekdami politinės santuokos su valdžia, skleidžiantys rinkėją gundantį kleketavimą, sukurtą visai į miško fėją nepanašaus viešųjų ryšių specialisto.

REKLAMA

Į LR Seimą patekęs vištinis pokšteli-kaukšteli lakuotų batelių kulnais, atiduodamas pagarbą rėmėjams ir lobistams. Ir apkurtęs ima šnypšti, kad kvaili rinkėjai trukdo jo ramiam santuokiniam gyvenimui su litų ir eurų sklidina valdžios lesyklėle.

IŠ KUR VISUOMENĖS ABEJINGUMAS

Prisimenu vieną buvusios Vilniaus konservatorijos Klaipėdos fakultetų dėstytojos pasakojimą apie įvykius sovietinės perestroikos metais. Aukščiausiuose valdžios sluoksniuose buvo visai rimtai svarstoma galimybė rengti naftos gręžinius Baltijos jūroje – tiesiog už mūsų Kuršių nerijos. Atskiruose Klaipėdos akademinės bendruomenės sluoksniuose tuomet kilo visai reali idėja masiškai pirkti gumines valtis ir protesto vardan irtis jomis į planuojamų naftos gręžinių vietas. Nelemti Sausio 13-osios įvykiai parodė, kad jie tikrai būtų išplaukę... Tuo metu, kad ir sovietinėje priespaudoje, bet buvome patikėję savo galiomis pakovoti už saugią ir sveiką savo ir savo vaikų rytdieną.

REKLAMA

Gi šiandien – tylu, nors ne kažkur jūroje, bet pačių klaipėdiečių panosėje, prie Kiaulės Nugaros, – 800 metrų iki pirmųjų gyvenamųjų namų Klaipėdos Smeltės kvartale – kėsinamasi pastatyti suskystintų gamtinių dujų terminalą! Iš kur tas klaipėdiečių nuolankumas ir ramybė, tokia patogi šio rizikingo objekto planuotojams, akivaizdžiai nesilaikantiems Lietuvos Respublikos įstatymuose numatytų procedūrų eiliškumo? O gi iš gudriai suregztos ir kelis metus vykdomos viešųjų ryšių kampanijos, kurios esmė – dozuota informacija. Vietoje informacine prasme pilnavertės eilutės – “atlikus visus įmanomus poveikio aplinkai vertinimus ir t.t. įvertinus visuomenės nuomonę suskystintų gamtinių dujų terminalas gal ir galėtų būti statomas Klaipėdos uoste ties Kiaulės Nugaros sala" – į viešą erdvę kožną savaitę leidžiamose publikacijose skelbiama, kad Suskystintų gamtinių dujų terminalas BUS statomas ties Kiaulės Nugara. Genialiai paprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sakoma, kad ir šuo kariamas pripranta. Regis, kad panašiai būsime ir mes – klaipėdiečiai – pripratinti dešiniųjų Vilniaus ponų, kurių geografijos žinioms apibudinti labai tinka senas sovietinis anekdotas: “Iš kur Jūs? Iš Lietuvos? Žinau – sostinė Ryga...". Va šitiems konservatorių-liberalų ponams – trumpa uostamiesčio geografijos pamokėlė, atpasakota pačių klaipėdiečių.

Klaipėdoje iš visų pusių dvokia. Šiaurinėje dalyje – nuo “Klaipėdos naftos" (SGD terminalo organizatoriaus), pietinėje – nuo LEZ. Pūstelėjus pietryčių vėjui smarvė pasiekia Kauno gatvę – beveik miesto vidurio liniją. Rytų vėjas dvoką atpučia iki Žvejybos uosto rajono. Šiaurės rytų vėjas apnuodija pietinėje miesto dalyje esančius gyvenamuosius kvartalus... Liūdnai juokaujama, kad klaipėdiečiai, sutikdami gyventi tokiame mieste, neturėtų tiek mokėti už komunalinius patarnavimus bei privalėtų gauti nuolaidas mokesčiams. Nenuostabu, kad ir kvėpavimo sutrikimų ligomis mūsų mieste sergama dažniau, nei kituose Lietuvos vietose. O čia dar pietvakarinėje dalyje – už 800 metrų iki pirmųjų gyvenamųjų namų Klaipėdos Smeltės kvartale – konservatoriai-liberalai kėsinasi pastatyti suskystintų gamtinių dujų terminalą! Ne kaip kitaip, bet tik pasityčiojimu iš klaipėdiečių galima įvardinti viešoje erdvėje pasirodžiusį Klaipėdos 760 gimtadienio šūkį – “Būk sveikas, gerųjų vėjų mieste!".

REKLAMA

KLAIPĖDIEČIAI DAR GALI PASAKYTI – STOP!

Taip, aš priklausau tai klaipėdiečių grupei, kuriai kelia didelių abejonių SGD terminalo statyba prie Kiaulės Nugaros. Abejones dėl šio projekto saugumo šioje vietoje tik dar labiau sustiprina nuolatiniai klaipėdiečių skundai dėl kvapų. “Klaipėdos nafta", negebanti visiškai saugiai klaipėdiečių sveikatos atžvilgiu eksploatuoti naftos terminalo, klaipėdiečių panosėje kuria dar vieną pavojingą objektą. Konservatorių-liberalų deklaruojama ekonominė projekto prie Kiaulės Nugaros nauda gali atsirūgti. Simboliška, kad nepraėjus ir savaitei po to, kai š.m. vasario 3d. Klaipėdos miesto savivaldybės taryba pritarė suskystintų gamtinių dujų terminalo poveikio aplinkai vertinimo programai (ne ataskaitai) Klaipėdos uoste įvyko du gaisrai (KLASCO degė kranas, o LAIVITĖS teritorijoje – pjaustomas laivas).

REKLAMA

Mieli klaipėdiečiai, SGD terminalo projekto procedūros dar nebaigtos! Remiantis Lietuvos Respublikos įstatymais Jūs dar turite teisę garsiai pasakyti STOP šiam terminalui. Pasakykime STOP ir tiems, kurie skatina skleisti ir skleidžia neteisingą informaciją žiniasklaidos priemonėse, kad SUSKYSTINTŲ GAMTINIŲ DUJŲ TERMINALAS PRIE KIAULĖS NUGAROS YRA PASMERKTAS BŪTI PASTATYTU!

O gal dešinieji Vilniaus ponai bei jų klapčiukai Klaipėdos savivaldybėje ketina ir toliau riboti klaipėdiečių konstitucinę teisę ŽINOTI TIESĄ ir būti aktyviais savo miesto piliečiais?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų