• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių ra­jo­no ir mies­to me­rai, du so­cial­de­mok­ra­tai Jus­ti­nas Sar­taus­kas ir Al­gi­man­tas Gau­bas, nie­kaip ne­su­si­ta­ria. Vie­nas rei­ka­lau­ja pi­ni­gų už ra­jo­no vai­kų ug­dy­mą mies­to me­no ir spor­to mo­kyk­lo­se, o ki­tas at­si­sa­ko mo­kė­ti. „Ne­rem­si­me me­no mo­kyk­lų – sta­ty­si­me ka­lė­ji­mus“, – ap­gai­les­tau­ja ta­len­tin­giems vai­kams du­ris už­da­rę pe­da­go­gai.

REKLAMA
REKLAMA

Ug­dys tik su­si­mo­kė­jus

Šiau­lių mies­to ta­ry­ba nu­spren­dė ki­tų sa­vi­val­dy­bių vai­kus mies­to ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo įstai­go­se ug­dy­ti tik ta­da, jei sa­vi­val­dy­bės su­mo­kės už tuos vai­kus.

REKLAMA

Per mė­ne­sį vie­no vai­ko ug­dy­mas Dai­lės mo­kyk­lo­je mies­to Sa­vi­val­dy­bei kai­nuo­ja 230 li­tų. Tiek ir tu­rė­tų su­mo­kė­ti tos sa­vi­val­dy­bės, ku­rių vai­kai čia mo­ko­si.

Tė­vų įmo­ka per mė­ne­sį – apie 30 li­tų. Tė­vų įmo­kos ski­ria­mos mo­ky­mo prie­mo­nėms įsi­gy­ti, o Sa­vi­val­dy­bės pi­ni­gai – mo­ky­to­jų at­ly­gi­ni­mams, ko­mu­na­li­nėms pa­slau­goms. Dai­lės mo­kyk­la gau­na ir ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo pi­ni­gų (po 15 li­tų už vai­ką) iš bend­ro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų už vai­kų ug­dy­mą.

REKLAMA
REKLAMA

Jau da­bar Dai­lės mo­kyk­los du­ris vars­to Šiau­lių ra­jo­ne gy­ve­nan­tys tė­vai, no­rin­tys už­ra­šy­ti vai­kus į mo­kyk­lą nuo atei­nan­čių moks­lo me­tų. Bet iš ra­jo­nų vai­kų ne­bep­rii­ma.

Dai­lės mo­kyk­los di­rek­to­rė Ire­na Šliu­že­lie­nė sa­kė ga­lin­ti tik at­si­pra­šy­ti tė­vų už po­li­ti­kų spren­di­mus ir ne­su­si­kal­bė­ji­mą. Jau ke­le­ris me­tus sa­vi­val­dy­bės ne­su­si­ta­ria.

Tė­vai ne­sle­pia ieš­ko­sian­tys ga­li­my­bių fik­ty­viai pri­si­re­gist­ruo­ti mies­te.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vai­kai iš 33 kai­mų

Šiuo me­tu Šiau­lių dai­lės mo­kyk­lo­je mo­ko­si 51 mo­ki­nys, gy­ve­nan­tis ne mies­te. Iš vi­so mo­kyk­lo­je yra apie 500 mo­ki­nių.

Dai­lės mo­kyk­la su­skai­čia­vo, kad per pa­sku­ti­nius pen­ke­rius me­tus mo­kė­si vai­kai iš 33 kai­mų ir mies­te­lių. Di­džio­ji dau­gu­ma – iš Šiau­lių ra­jo­no, vie­nas – iš Jo­niš­kio ra­jo­no Dil­bi­nų kai­mo. Dai­lės mo­kė­si ir vai­kai iš Nai­sių, Bu­bių, Ku­žių, Meš­kui­čių, Kur­tu­vė­nų.

REKLAMA

Dau­gu­ma šių vai­kų mo­ko­si Šiau­lių mies­to bend­ro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lo­se, apie treč­da­lį – ra­jo­no mo­kyk­lo­se. Dau­gu­ma šių vai­kų tė­vai dir­ba Šiau­liuo­se, tik gy­ve­na ne mies­te.

„bal­tos len­te­lės“ – ne­rei­ka­lin­gi

„De­šim­ta­da­liui mo­kyk­los vai­kų mes tu­ri­me pa­sa­ky­ti su­die vien dėl to, kad jie gy­ve­na už bal­tos len­te­lės, žy­min­čios mies­to ri­bą. Kaip vai­kui pa­sa­ky­ti, kad jis yra ne­rei­ka­lin­gas mies­te? – ne­slė­pė ap­mau­do di­rek­to­rė I. Šliu­že­lie­nė. – Tai bai­si mo­ra­li­nė skriau­da vai­kui. Po­li­ti­kams rei­kė­tų pa­kil­ti virš sa­vo am­bi­ci­jų ir pa­ma­ty­ti vai­ką.“

REKLAMA

Mo­kyk­lo­je, pa­sak I. Šliu­že­lie­nės, vi­sa­da už­te­ko vie­tos ir ra­jo­no vai­kams, už­tek­tų ir atei­ty­je, nes mies­te vai­kų ma­žė­ja. Mo­ky­to­jams taip pat rei­kia dar­bo: jei­gu ma­žės vai­kų, ma­žiau rei­kės ir mo­ky­to­jų.

Jau be­si­mo­kan­čių ra­jo­nų vai­kų iš mo­kyk­los ne­va­rys, bet nau­jų ne­bep­riims.

Ne­no­ras skir­tis su pi­ni­gais

Šiau­lių 1–osios mu­zi­kos mo­kyk­los di­rek­to­rius Vy­gin­tas Ali­šaus­kas ap­gai­les­tau­ja, kad jau po­rą me­tų nau­jo­kų iš ra­jo­no mo­kyk­la ne­bep­rii­ma. Anks­čiau iš 500 mo­kyk­los vai­kų per 70 su­da­ry­da­vo ra­jo­no vai­kai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo me­tu mo­kyk­lo­je bai­gi­nė­ja moks­lus apie 30 ra­jo­no vai­kų.

„Va­do­vau­ja­mės po­li­ti­kų spren­di­mais. Keis­ta, kad tiek lai­ko mies­to ir ra­jo­no po­li­ti­kai ne­ga­li su­si­tar­ti. Tai rei­kė­tų pa­da­ry­ti kuo sku­biau, bet nei ra­jo­nas, nei mies­tas ne­no­ri skir­tis su pi­ni­gais“, – sa­kė di­rek­to­rius V. Ali­šaus­kas.

Rei­kės ka­lė­ji­mų

„Neug­dy­si­me vai­kų, sta­ty­si­me ka­lė­ji­mus“, – ne­slė­pė ap­mau­do ir Šiau­lių 2–osios mu­zi­kos mo­kyk­los di­rek­to­rius Al­gir­das Na­vic­kas.

REKLAMA

Mo­kyk­lo­je taip pat jau ke­le­ris me­tus ne­bep­rii­ma­mi nau­jo­kai iš ra­jo­no, mo­ko­si tik anks­čiau įsto­ję ra­jo­no vai­kai.

„Su mo­kyk­lo­mis nie­kas ne­si­kal­bė­jo, tai tik po­li­ti­niai spren­di­mai“, – sa­kė A. Na­vic­kas.

Po­rei­kis, pa­sak A. Na­vic­ko, ra­jo­no vai­kams mo­ky­tis mies­te – di­džiu­lis.

Mu­zi­kos mo­kyk­lo­je per me­tus vie­no vai­ko ug­dy­mas kai­nuo­ja apie 4,5 tūks­tan­čio li­tų. Pa­sak A. Na­vic­ko, ne­rea­lu, kad pa­tys tė­vai ga­lė­tų tiek su­mo­kė­ti.

REKLAMA

To­kia pat si­tua­ci­ja ir su mies­to spor­to mo­kyk­lo­mis. Šiau­lių sa­vi­val­dy­bės Kū­no kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jo Gin­ta­ro Ja­siū­no tei­gi­mu, vie­no vai­ko ug­dy­mas mies­to spor­to mo­kyk­lo­je kai­nuo­ja per me­tus apie 3000 li­tų. Kol kas spren­džia­ma, ką da­ry­ti dėl ra­jo­no vai­kų mies­to spor­to mo­kyk­lo­se – priim­ti, ar ne.

Šiuo me­tu de­vy­nio­se Šiau­lių mies­to spor­to mo­kyk­lo­se mo­ko­si 62 ra­jo­no vai­kai.

Ra­jo­ne – šti­lis

Šiau­lių 2–osios mu­zi­kos mo­kyk­los di­rek­to­rius Al­gir­das Na­vic­kas yra dir­bęs Kur­šė­nų me­no mo­kyk­los di­rek­to­riu­mi. Ra­jo­no va­do­vų pa­si­tei­si­ni­mus, kad ra­jo­nas tu­ri sa­vo me­no mo­kyk­lą, A. Na­vic­kas at­re­mia tuo, kad Kur­šė­nai iš ki­tos Šiau­lių ra­jo­no pu­sės sun­kiai pa­sie­kia­mi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vos gy­vuo­ja ir pen­ki Kur­šė­nų me­no mo­kyk­los sky­riai Kai­riuo­se, Bu­biuo­se, Gruz­džiuo­se, Rau­dė­nuo­se ir Ku­žiuo­se. Tai ką da­ry­ti mu­zi­ka­liems ra­jo­no vai­kams, kol po­li­ti­kai mie­ga?“, – re­to­riš­kai klau­sė A. Na­vic­kas.

Kur­šė­nų me­no mo­kyk­los di­rek­to­rė Don­vi­na Sa­vic­kie­nė pri­pa­ži­no, kad jų mo­kyk­lą lan­ko Kur­šė­nuo­se gy­ve­nan­tys vai­kai. Pen­ki sky­riai vei­kia mies­te­lių ir kai­mų bend­ro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lo­se ir juos lan­ko vos po ke­le­tas vai­kų. Vai­kus mo­ko at­vyks­tan­tys iš Kur­šė­nų me­no mo­kyk­los pe­da­go­gai.

D. Sa­vic­kie­nės tei­gi­mu, šie­met fi­nan­sa­vi­mą ra­jo­no Ta­ry­ba me­no mo­kyk­lai su­ma­ži­no. „Šiuos moks­lo me­tus iš­gy­ven­sim, o pa­skui ma­ty­sim“, – ne­links­mai sa­kė D. Sa­vic­kie­nė.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų