• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vis dar esama žmonių, kurių tėvai ir seneliai iš seno gyveno Lietuvoje ir kurie patys visą savo amžių gyvena Lietuvos teritorijoje, bet neturi jokių galiojančių asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų, informuoja Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Migracijos valdybos, Vilniaus mieste tokių žmonių registruota 13, Ukmergėje – 3, Elektrėnuose – 3, Trakuose – 5, Šalčininkuose – 5. Dažniau tai kaimo vietovėse varganai gyvenantys, socialinių įgūdžių stokojantys, iš įkalinimo vietų išėję žmonės. Kai kurie jų turi jau nebegaliojančius sovietinius pasus, kiti neturi jokio asmens tapatybę patvirtinančio dokumento.

REKLAMA

Dokumentams įsigyti reikia ne tik lėšų – prašančiajam Lietuvos Respublikos paso ar asmens tapatybės kortelės būtina išspręsti jo pilietybės klausimą. Vadovaujantis Lietuvos įstatymais, asmenys, iki 1940 m. birželio 15 d. turėję Lietuvos pilietybę, ir Lietuvos pilietybės neturintys jų palikuonys turi neterminuotą teisę atkurti Lietuvos pilietybę, tačiau prie prašymo tokie asmenys turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, kurio šiuo atveju jie neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus migracijos valdybos viršininko Gintaro Bagužio, pagal dabar galiojančią tvarką, esant tokiam atvejui, asmeniui reikia išduoti tokį leidimą gyventi Lietuvoje, koks išduodamas Lietuvą gyvenimo vieta pasirinkusiam užsieniečiui. Tik tuomet jis galės prašyti atkurti Lietuvos pilietybę. Ši procedūra yra brangi, ir ne kiekvienas aptariamos grupės Lietuvos gyventojas gali sau leisti tokias išlaidas, aiškina G. Bagužis.

Dabar Lietuvoje tokie žmonės gyvena be jokio teisinio statuso, jiems nesuteiktas asmens kodas, jie neegzistuoja kaip statistinis vienetas, negali naudotis jokiomis socialinėmis garantijomis, medicininėmis paslaugomis ar įsidarbinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų