• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau gegužės 13-ąją vilniečius ir sostinės svečius savo pasirodymu lepins grupė iš Rusijos „Kasta". Ne vienam hiphopo stiliaus gerbėjui žinoma ir daug įtakos Rytų Europos muzikiniam pasauliui padariusi grupė į Lietuvą atvyksta pirmą kartą ir žada nepakartojamą koncertą „Ūkio banko teatro arenoje“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kasta“ tituluojama žymiausia Rytų Europos hiphopo legenda ir neabejotinai padėjo šio stiliaus pamatus visame regione. Grupės bagaže – septyni studijiniai albumai, daugiau kaip 20 muzikinių klipų, žaidimų konsolių bei filmų garso takelių, o taip pat ir begalės muzikinių apdovanojimų.

REKLAMA

Žavesio grupei suteikia ir tai, jog jos susikūrimo istorija nepanaši į niekieno kito istoriją Rusijoje.  Grupės nariai gimė ne Maskvoje, nei vienas iš jų neturi profesionalaus muzikinio išsilavinimo, jų grojama muzika nėra populiari, o karjeros pradžioje - vargiai girdėta šalies platybėse.

Metė „bitlus“ dėl repo

„Kasta“ muzikinis sindikatas kildinamas iš ne kokia reputacija apgaubto pietinės Rusijos miesto Rostovo. Tačiau jo branduolį sudarantys nariai, kaip bebūtų keista, nesišlaistė gatvėse, o atvirkščiai – augo inteligentiškose šeimose. Pavyzdžiui, vieno pagrindinių narių Vladislav Leškevič – Vladi mama yra profesorė, o tėtis – verslininkas. „Iki 13 metų buvau eilinis rostovietis, mokiausi matematikos klasėje, mokėjau šokti čičiotką, klausiausi „bitlų“ bei grojau gitara. Neskaičiau knygų. Tačiau kai atsirado repas, kuriame buvo tiek daug man nesuprantamų žodžių ir minčių, nusprendžiau, kad jame yra kažkas įdomaus ir išmintingo“, - sako Vladi.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvų siaubui, įpusėjus 1990-iesiems, Vladi netikėtai susižavėjo hiphopo stiliaus dainomis bei subkultūra, kuri  iš esmės kėlė tik negatyvias asociacijas. Negana to,  netrukus jis subūrė kelis draugus į muzikinę grupę „Jungtinė Kasta“ ir didžiąją dalį savo laiko skyrė ne mokslams, o kūrybai. Netrukus artimieji kiek aprimo, nes paaiškėjo, kad kriminalinis komponentas repo kultūroje yra tik stereotipas, o nauja muzika – ekspresyvus būdas išreikšti savo mintis apie miesto problemas, nebūtinai jose dalyvaujant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vladi bendražygis, taip pat iš inteligentų šeimos kilęs Michailas Epifanovas-Shim į kolektyvą dar pakvietė entuziastą Andrejų Pasečnij-Hamil. Šiuo sąstatu „Kasta„ išleido pirmąjį oficialų albumą „Trijų dimensijų rimai“ („Трехмерные рифмы“ – rus.). Anuomet populiariame kasetės pavidale albumas apkeliavo ne tik Rusiją, bet ir beveik visą Rytų Europą bei susilaukė netikėto populiarumo. Tai buvo pirmasis įrodymas, jog nepriklausomai nuo gimtojo miesto įvaizdžio ir aplinkinių kritikos galima siekti šlovės, atliekant iki tol visiškai nepopuliarią muzika. Šią mintį tais pačiais metais tarsi užtvirtino laimėtas Grand Prix Rusijos festivalyje „Rap Music'99“.

REKLAMA

Viena produktyviausių grupių

Užkopusi į šlovės spindulių zoną,  „Kasta“ nebesustojo ir ėmė dar produktyviau dirbti. 2001 metais jie sukūrė  videoklipą dainai “Ženkliai aukščiau„ („На порядок выше“ – rus.),kuris pakilo į trečią geriausių Rusijos klipų dešimtuko vietą, o MTV dvidešimtuke – į 11-tą.  Senų hiphopo tradicijų vedini grupės nariai nusprendė šiai kompiliacijai pakviesti maskvietį plokštelių braižymo virtuozą DJ Hobot (DJ Хобот – rus.), kuris vėliau pasiliko “šeimoje". Daina buvo išleista singlo pavidalu ir vėl atnešė sėkmę – nors tuometinėje Rusijoje buvo neįprasta pirkti singlus, žmonės visgi mokėjo už jį pinigus ir, tiesa sakant, pirko jį labiau nei bet kurį roko albumą iki tol.

REKLAMA

Visgi didžiausiu sprogimu tapo grupės albumas „Garsiau už vandenį, aukščiau už žolę“ (“Громче Воды, Выше Травы„ – rus.). Jo išleidimas 2002 metais sulaukė daugybės publikacijų žiniasklaidoje, pagausino grupės gerbėjų ratą visoje šalyje ir, aišku, pajamas. Vasarą „Kasta“ jau turėjo finansų išleisti dar vieną videoklipą „Apie Maksą“ („Про Макса“ – rus.), kuris net trims mėnesiams įsikibo į MTV hitų sąrašą ir jo nepaliko. Tai sukėlė euforiją grupės viduje, paskatino kurti dar daugiau kokybiškų videoklipų, kurie tapo “Kastos" vizitine kortele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau 2004 metais “Kasta„ laimėjo “Best Rap/Hip-Hop Project“ kategorijoje Rusijos MTV apdovanojimuose. Nebebuvo abejonių, kad muzikinis sindikatas tapo populiariausia repo ikona Rusijoje ir visoje Rytų Europoje, užsispyrimu, stipriu tikėjimu bei savo idėjomis prasiskynusi kelią į šlovę. Pamečiui sekė apdovanojimai ir bestseleriais sekę studijiniai grupės bei soliniai jų atlikėjų albumai.

Proga išgirsti hitus gyvai

Iki šiol Rusijos hiphopo ir alternatyvios muzikos scenoje madas diktuojanti „Kasta“ į Vilnių atvyksta pirmą kartą. Po 15 muzikavimo metų į savo koncertų maršrutus pagaliau įtraukę Lietuvą profesionalūs tekstų virtuozai mums žada naujausių kūrinių ir populiariausių hitų, tokių kaip „Degantis laikas“ (“Горячее Время„ – rus.) iš filmo „Antikileris“ (“Антикиллер“ – rus.) ar vienas stipriausių kūrinių „Pavydas“ (“Ревность" – rus.).

„Kasta“ koncertas gegužės 13 d. griaudės Ūkio banko teatro arenoje, o sparčiai tirpstančius renginio bilietus jau dabar platina „Bilietų pasaulis“.

Grupė „Kasta“ (nuotr. Organizatorių)Grupė „Kasta“ (nuotr. Organizatorių)

Kasta – Na poriadoh vyshe:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų