• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių daryklos „Gubernija“ didžiausi akcininkai – jos vadovas Romualdas Dunauskas ir spaudos magnatas Vitas Tomkus – neberanda bendros kalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Vos „Respublikos leidinių“ savininkui įsigijus seniausio Lietuvos alaus bravoro dalį, „Respublikoje“ ir kituose leidybos grupės laikraščiuose gausiai pasirodė įmonės produkcijos reklamos.

REKLAMA

Tačiau šįmet reklamos pranešimus pakeitė kritiniai straipsniai. „Respublika“ ketvirtadienį publikacijoje „Silpstanti „Gubernija“ bėga iš biržos“ praneša, kad pernykščiai vienos iš didžiausių šalies daryklų nuostoliai sudarė 4,4 mln. Lt, o 2005 m. jie buvo 4,14 mln. Lt (šiuos rezultatus lrt.lt patvirtino finansų maklerio įmonės).

Dienraštis priduria, kad „Gubernija“, dirbdama nuostolingai, dar turi negražinusi 21 mln. Lt kredito.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltė dėl prastų rezultatų straipsnyje vienprasmiškai verčiama smulkesniems akcininkams ir ypač – įmonės generaliniam direktoriui R. Dunauskui. Tačiau neužsimenama, kad didžiausias „Gubernijos“ akcininkas, valdantis beveik pusę bendrovės vertybinių popierių ir darantis jai įtaką, yra pats straipsnį išspausdinusio leidinio savininkas V. Tomkus.

„Rezultatai pablogėjo, kai Tomkus atėjo“, – ištaria 12 metų įmonei vadovaujantis R. Dunauskas. Finansų maklerio įmonės „Finasta“ makleris Vaidas Jonutis sako, kad iš tikrųjų taip sutapo – bendrovės rodikliai smuko beveik pusę jos nusipirkus V. Tomkui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gubernijoje“ yra nesutarimų tarp akcininkų – juk vyksta teismo procesai. Mano supratimu, tai turi įtakos įmonės vadybai“, – mano V. Jonutis.

R. Dunauskas teigia nesuprantantis, kaip didžiausias alaus daryklos akcininkas savo laikraštyje gali leisti spausdinti negatyvius straipsnius apie savo paties daryklą.

„Nesuprantu, kaip akcininkas gali pilti purvų ant bendrovės. Aš neturiu tiek laikraščių, kad galėčiau spjaudytis, neturiu tiek popieriaus lapų, kad galėčiau spausdinti ir visam „svietui“ sakyti kažką. Tegu jis (V. Tomkus – lrt.lt) daro, ką nori“, – numoja ranka „Gubernijos“ vadovas.

REKLAMA

Jis sako negalintis teigti, kad tarp judviejų įsiplieskęs konfliktas. „Tiesiog jam kyla kažkoks noras parašyti tokį straipsnį“, – sako R. Dunauskas.

Lrt.lt paklaustas, kad galbūt jį norima tokiais straipsniais pastatyti į vietą, nugrūsti į kampą, R. Dunauskas atsakė, jog tai – akivaizdu.

„O jūs nematot?, – retoriškai sušuko R. Dunauskas. – Nejaugi nesimato?! Protingam ir taip aišku, o kvailas vis tiek nesupras.“

Tuo metu lrt.lt paprašyti V. Tomkaus pakomentuoti šį nesusipratimą nepavyko – anot „Respublikos“ sekretorės, leidėjas šiandien išvykęs.

REKLAMA

Be to, „Respublikoje“ rašoma, kad „Gubernijos“ vadovai, neištempdami bendrovės iš nuostolių, „plačiai užsimoję seikėja tūkstančius“ Šiaulių oro balionų šventei. Bet R. Dunauskas atsako, kad ta kas dvejus metus vykusi šventė bendrovei būdavusi pelninga.

„Kai vyko paskutinė balionų šventė, V. Tomkaus kaip akcininko dar akyse nebuvo. Tai prie ko čia dabar ta šventė? Ir kur čia švaistymas?“, – sako R. Dunauskas.

Makleris V. Jonutis patvirtina, kad „Gubernijos“ finansinė padėtis šiuo metu nežiba, todėl ketinimas pasitraukti iš vertybinių popierių biržos esąs savaime suprantamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai jie atėjo į biržą, tikėjomės, kad atsigaus, bet per tą laiką tai neįvyko“, – V. Jonučio teigimu, „Gubernijos“ akcijomis beveik niekas neprekiauja, todėl jiems biržoje esą ir neverta pasilikti.

„Veiksmų padaryti bendrovę patrauklią biržoje nebuvo imtasi – matyt, to niekam ir nereikia. Todėl jų pasitraukimas – labai normalus dalykas. Tik gaila tų investuotojų, kurie buvo nusipirkę akcijų ir bus priversti ilgam įšaldyti savo lėšas“, – teigia V. Jonutis.

Jo teigimu, apie „Gubernijos“ bankrotą nėra ko kalbėti, nes įmonės pinigų srautas esąs teigiamas.

REKLAMA

V. Tomkus „Gubernijos“ akcijų už 15,5 mln. Lt įsigijo 2005 m. gruodžio pabaigoje. Jo ir kitų akcininkų konfliktas yra 2006 m. vasarą kilusio nesutarimo tąsa: pernai verslininkas teismui apskundė akcininkų susirinkimo, kuriame nutarta didinti įstatinį kapitalą, rezultatus. Šiaulių miesto apylinkės teismas ieškinį atmetė, todėl V. Tomkus šių metų pradžioje jį apskundė.

Pastarasis yra didžiausias bendrovės dalininkas, lrt.lt turimais duomenimis, valdantis 45 proc. akcijų. Jei įstatinis kapitalas būtų padidintas, jo turimų akcijų dalis sumažėtų. R. Dunauskas ir jo šeima bei artimi asmenys valdo per 32 proc. akcijų, dar beveik 12 proc. priklauso Rusijos pilietei. 6 proc. dar turi Takhiras Shabajevas – Rusijos pilietis, pardavęs savo dalį V. Tomkui. Likusios priklauso smulkiesiems akcininkams.

„Respublikos“ dienraščio leidėjas ir akcininkas turi Konkurencijos tarybos leidimą įsigyti iki 100 proc. „Gubernijos“ akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų