• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbiausios pasaulio biblinės vietos

Šias vietas pasaulyje kasmet aplanko milijonai piligrimų. Daugelis jų teigia, kad atsidūrus vietoje, kur nutiko nepaprasti, reikšmingi įvykiai, pajuntama ypatinga energija, sustiprinanti dvasines jėgas. Todėl į jas ir plūstama – prisiliesti prie istorijos ir papildyti sielą gilesniais išgyvenimais.

REKLAMA
REKLAMA

Visų tautų bažnyčia, Jeruzalė

Jeruzalė. Reuters/Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Jeruzalė. Reuters/Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)

Visų tautų bažnyčia įkurta šalia Alyvų kalno Jeruzalėje, prie pat Getsemanės sodo. Manoma, kad šioje vietoje Jėzus meldėsi paskutiniąją naktį prieš jį suimant.

REKLAMA

Bažnyčia pastatyta ant dviejų anksčiau stovėjusių šventyklų pamatų – IV šimtmečio Bizantijos bazilikos, sugriuvusios po žemės drebėjimo 746–aisiais ir XII amžiaus Nukryžiuotojo koplyčios, kurią pastatė kryžiuočių ordino kariai, bet vėliau atsitraukdami paliko apleistą.

Bazilikos statybas rėmė 12 skirtingų šalių, todėl ji pavadinta Visų tautų bažnyčia. Kiekvienas iš 12 stogo kupolų turi po vieną auksu inkrustuotą bažnyčią stačiusios šalies simbolį.

REKLAMA
REKLAMA

Skliautinis stogas, grindų mozaika suteikia statiniui bizantiško stiliaus. Bažnyčia išsiskiria spalvingu fasadu, mozaika virš įėjimo vaizduoja Kristų kaip jungtį tarp Dievo ir žmogaus. Priešais altorių slūgso akmuo, prie kurio, manoma, Jėzus meldėsi prieš jį suimant.

Sinajaus kalnas, Egiptas

Akmeninės linijos Sinajaus dykumoje. Ben Guriono universiteto nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Akmeninės linijos Sinajaus dykumoje. Ben Guriono universiteto nuotr. (nuotr. Balsas.lt)

Sinajaus kalnas, dar vadinamas Mozės kalnu, yra Sinajaus pusiasalyje Egipte. Tai vieta, kur Mozė gavo 10 Dievo įsakymų. Kalno papėdėje įsikūręs įspūdingas Šventosios Kotrynos vienuolynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo vienuolyno į kalną galima pakilti ne tik pėsčiomis, bet ir kupranugariais. Dauguma piligrimų stengiasi į kalną užkopti tokiu metu, kai viršūnėje galima pasitikti saulėtekį – jis čia nepaprastai vaizdingas.

Pasak legendos Biblijoje, trečią mėnesį po to, kai izraeliečiai paliko Egiptą, jie priėjo Sinajaus dykumą ir kalno papėdėje pasistatė palapines, o Mozė užlipo ant kalno pasikalbėti su Dievu.

Fatima, Portugalija

Fatima – miestelis vidurio Portugalijoje, Cova da Iria lygumoje, pavadintas XII amžiaus maurų princesės vardu. Nuo 1917 metų Fatima tapo viena didžiausių piligrimystės vietų pasaulyje – kasmet čia apsilanko beveik 4 milijonai piligrimų.

REKLAMA

Legendoje pasakojama, kad 1917 metais šioje vietoje gyvulių bandą ganiusiems trims piemenėliams apsireiškė Mergelė Marija. Ji rodydavosi kiekvieno mėnesio 13 dieną, nuo gegužės iki spalio. Prieš pasirodant Mergelei Marijai, apsireikšdavo taikos angelas – jį vaikai išvydo 1916-aisiais. Vėliau pasirodžiusi pati Marija ragino vaikus atgailauti, kad nusidėjėliams būtų atleistos nuodėmės. Uoliai laikydamiesi Marijos nurodymų vaikai susijuosė juosmenis šiurkščiomis virvėmis, kad nuolat jaustų dilgčiojimą, ir atsisakydavo gerti vandenį karščiausiomis dienomis. O svarbiausia – Marija ragino vaikus kasdien kalbėti rožinį. Pasak jos, kaip tik rožinio maldos ir yra raktas į taiką su savimi ir pasauliu. Išvydę apsireiškimą vaikai sužinojo ir savo likimus (du iš jų netrukus mirė), ir apie laukiančius I ir II pasaulinius karus.

REKLAMA

Prieš paskutinį kartą Mergelei Marijai pasirodant spalį, Fatimoje susirinko minia žmonių – smalsuoliai, tikintieji, nepatiklūs reporteriai. Tą dieną lietus pylė kaip iš kibiro. Tačiau susirinkusieji tikino taip pat matę stebuklą – kaip lietaus šuorai prasiskyrė, tarp jų suspindo saulė ir atsivėrė dangus. Tiesa, pačią Mergelę Mariją ir toliau matė tik trys išrinktieji vaikai. Vėliau mokslininkai mėgino analizuoti, ar tais metais Fatimoje buvo moksliškai užfiksuotas koks nors neįprastas meteorologinis reiškinys. Jokių keistenybių nepastebėta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergelės bažnyčia Fatimos miestelyje pradėta statyti 1928-ųjų gegužės 13 dieną. Bažnyčios viduje yra 15 altorių, visi jie simbolizuoja 15 rožinio stebuklų.

Kita svarbi vieta – pačioje apreiškimo vietoje pastatyta Apsireiškimo koplyčia, kurioje tebėra išlikęs ąžuolas, virš kurio vaikams pasirodė Mergelė Marija.

Korintas, Graikija

Korintas – Graikijos miestas, įkurtas šalia įspūdingo Korinto kanalo, jungiančio dvi jūras – Egėjo ir Jonijos. Krikščionims ši vieta itin reikšminga, nes, manoma, būtent Korinte apaštalas Paulius parašė žinomiausią laišką, adresuotą romiečiams. Šio laiško 9–11 skyriuose pateikiamas teologinis judaizmo ir krikščionybės santykio pagrindas.

REKLAMA

Šiuo metu Korintas – nedidelis miestelis, kurio dauguma gyventojų verčiasi turizmu. Prieš du tūkstantmečius, kai Korinte lankėsi šv. Paulius, tai buvo didelis klestintis miestas. Dabar turistus į jį vilioja senojo miesto statinių liekanos, Afroditės šventyklos griuvėsiai ir kitos miesto šlovę menančios vietos.

Lurdas, Prancūzija

Mažas, vos 17 tūkstančių gyventojų miestelis Prancūzijos pietvakariuose, kasmet sulaukia daugiau nei 5 milijonų piligrimų ir turistų, vykstančių į stebuklingąją vietą.

Legendoje pasakojama, kad 1858-aiaisias Lurdo miestelyje, Masabelio kalno grotoje, keturiolikmetei mergaitei Bernadetai Subirous apsireiškė Mergelė Marija. Mergaitei ji pasirodė iš viso 18 kartų – ragino melstis, atgailauti už nusidėjėlius. Per vieną apsireiškimų ji prašė perduoti žinią, kad šioje vietoje turėtų būti pastatyta koplyčia. Mergelės paraginta Bernadeta vienoje vietoje parausė žemę ir iš jos ištryško šaltinis, kuris ir šiandien laikomas stebuklingu. Esą nusiprausus jo vandeniu galima pagyti nuo sunkiausių ligų. Kaip tik dėl šio šaltinio į Lurdą kasmet traukia minios neįgalių ir sunkiai sergančių piligrimų. Dalis išgijimų esą patvirtinti net moksliškai.

REKLAMA

Beje, būtent pagal Bernadetos nupasakotą jai apsireiškusios Marijos atvaizdą dabar kuriama daugybė Marijos skulptūrų ir paveikslų – moteris vilki baltais drabužiais, apsigobusi žydra mantija. Ludas iki šiol katalikų tikėjime yra tapęs tarsi gyvu įrodymu, kad net šiame racionalumo amžiuje vis dar gali būti stebuklų.

Šventojo Petro bazilika, Vatikanas

Vatikanas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)Vatikanas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

Šventojo Petro bazilika Vatikane – didžiausia bažnyčia pasaulyje ir, žinoma, pati svarbiausia krikščionių šventovė. Joje telpa apie 20 tūkstančių žmonių. Bažnyčia pastatyta tiksliai toje vietoje, kur apaštalas Petras, laikomas pirmuoju popiežiumi, buvo nukryžiuotas ir palaidotas. Šv. Petro kapas išlikęs iki šiol, tiksliai po bazilikos altoriumi. Požemio kapinaitėse palaidota ir daug kitų popiežių. Bažnyčia pastatyta 324 metais, vėliau perstatyta XVI šimtmetyje, prie jos dirbo daug garsių architektų ir dailininkų, tarp jų – Michelangelas, Leonardo da Vincis ir Berninis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kasdien Šventojo Petro baziliką aplanko ne mažiau nei 5 tūkstančiai žmonių, o būna dienų, kai lankytojų skaičius būna net 30 tūkstančių. Šis didingas statinys įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą.

Kančios kelias, Jeruzalė

Daugumai katalikų piligrimų svarbiausia vieta Jeruzalėje – Kančios kelias (dažnai vadinamas tiesiog Via Dolorosa). Tai kelias, kuriuo Jėzus ėjo nešdamas kryžių. Šis kelias neprarado reikšmės nuo pat ankstyvosios krikščionybės. Tiesa, Bizantijos piligrimų ėjimo keliu tradicijos ir net pats maršrutas keitėsi keletą kartų.

REKLAMA

Šiandienis Kančios kelias atitinka Bizantijos piligrimų kelią, tik jame išskirta 14 stočių, kurios simbolizuoja svarbias Kristaus kančios vietas.

Kančios kelias prasideda prie Liono vartų musulmonų kvartale ir baigiasi Šventojo kapo bažnyčia. Tiesa, visas kelias nėra tinkamas maldai ir susikaupti, nes vinguriuoja ir per judrias gatves, pakeliui daug parduotuvių, užkandinių. Kiekviena 14 stočių pažymėtos specialiomis lentelėmis, bet jas pastebėti gana sunku. Todėl turistams, ketinantiems eiti šiuo keliu, siūloma pasinaudoti gido paslaugomis arba prisijungti prie penktadienį keliaujančios procesijos.

REKLAMA

Betliejus, Vakarų Krantas

Vakarų Kranto miestas, įkurtas maždaug 10 kilometrų nuo Jeruzalės, krikščionims svarbus kaip Kristaus gimimo ir Rachelės palaidojimo vieta. Daugiausia piligrimų dėmesio susilaukia trys pagrindinės šventovės, susijusios su Jėzaus gimimu ir pirmaisiais metais.

Visų pirma tai – Piemenėlių laukas Bet Sahur kaime, kurį rasite keletą kilomentrų nuo Betliejaus. Manoma, kad kaip tik šiame lauke piemenėliams apsireiškė Viešpaties angelas, pranešęs džiugiąją naujieną. Dabar šį reikšmingą įvykį simbolizuoja lauke pastatyta bažnyčia, forma šiek tiek primenanti piemenų palapinę.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena reikšminga vieta – Pieno grota, kurioje, manoma, Marija, kartu su Juozapu bėgdami į Egiptą prisiglaudė pamaitinti Jėzų. Pasak legendos, Marijai priglaudus kūdikį, pieno lašas nutiško ant žemės. Nuo to laiko žemė čia tapo balta. Šioje grotoje įrengta pranciškonų bažnyčia. Tiek musulmonai, tiek katalikai tiki prietaru, kad šios uolos skalda pagerina motinos pieno kokybę ir didina vaisingumą.

Taip pat Betliejuje gausiai lankoma Užgimimo bazilika – pati seniausia šventosios Žemės bažnyčia.

Parengė Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų