• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ugnies šventės Azijoje dažniau rengiamos lietingojo sezono pabaigoje, Europoje šie ritualai dažniau įgauna kitokią prasmę – jai siekiama prisijaukinti ugnies stichiją ir taip apsaugoti savo namus nuo gaisro negandų bei bei ugnies šviesa palaikyti rudens ir žiemos nykumai pasiduodančia saulę.

REKLAMA
REKLAMA

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Suskaičiuoti, kiek visame pasaulyje švenčiama įvairių šviesos švenčių – neįmanoma. Žinoma tai, kad senosios ugnies šventės mane senosios pagonybės tradicijas, o šventės, kurių svarbiausias akcentas fejerverkai savo įspūdingumu tikrai nenusileidžia ugnies spektakliams. „Forbes“ sudarė įspūdingiausių švenčių, susijusių su ugnimi dešimtuką.

REKLAMA

Ugnies festivalis Škotijoje

Kasmet paskutinį sausio antradienį vykstantis festivalis yra viena įspūdingiausių žiemos švenčių Škotijoje. Ypač sena šios šventės tradicija Levriko mieste. Vos sutemos apgaubia žemę, nešini deglais ir žibintais škotai išsiruošia į simbolinę procesiją. Vienas iš šventės atributų – persirengimas vikingų kostiumais, o ugnies procesijos finalas paprastai būna įspūdingas vandenyje plūduriuojančios valties sudeginimas, tai ženklas, kad galima pradėti linksmąją šventės dalį su dainomis ir šokiais bei šventine vakariene.

REKLAMA
REKLAMA

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Fallas šventė Ispanijoje

Ši šventė vyksta žiemos pabaigoje ir yra švenčiama nuo 12 iki kovo 19 d. Tikima, kad šios šventės metu kūrenami laužai padeda išguiti piktąsias dvasias. Šventės metu tautiniais kostiumais pasipuošę žmonės dalyvauja iškilmingoje eisenoje. Šventėje netrūksta linksmybių, o vakarą vainikuoja įspūdingi fejerverkai.

Lyuminara

Lyuminaros šventė kasmet švenčiama Italijoje birželio mėnesį. Kiekvieną birželio 16-ąją Pizos miestas būna apšviestas tūkstančių švieselių. Visi pastatai, įskaitant bažnyčias, piešimi įvairias ornamentais, o fontanuose ir kituose vandens telkiniuose plūduriuoja mažos žvakelės. Šventė vadinama „Lyuminara“ – tai šviesos festivalis, skirtas miesto globėjui Šv. Ranieri. Pirmą kartą šviesos buvo uždegtos Pizos šventojo garbei XVII amžiuje. XVIII amžiuje šventės tradicija tapo dar išradingesnė: užuot papuošę miesto pastatus žibalinėmis lempomis ir žibintais, miestelėnai nusprendė, kad jų formą dar išradingiau galima pakeisti dabinant juos puošniais ornamentais ir taip vienai nakčiai pakeisti viso miesto vaizdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Fiesta del Fueg

Fiesta del Fueg – taip vadinasi ugnies šventė, kuri švenčiama Kuboje, Santjago mieste liepos mėnesį. Šios šventės šventimas trunka nuo 3 iki liepos 9 d. ir, žinoma, daugiausiai įvairių renginių vyksta naktį. Gėlėmis puoštas miestas, ant kiekvieno kampo gatvės muzikantai, puikūs Kubos patiekalai ir, žinoma, laisvai besiliejantis romas. Temstant, miestas apšviečiamas deginančiais fakelais, gatvėse vyksta ugnies spektakliai, vidurnaktį dangų nušviečia fejerverkai.

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Kelno fejerverkų festivalis

Liepos mėnesį Vokietijos kalno mieste vykstantis fejerverkų festivalis kasmet sutraukia minias turistų. Liepos viduryje, mažame miestelyje knibždėte knibžda minios lankytojų iš visų pasaulio dalių. Festivalio lankytojai noriai ne tik grožisi fejerverkais, bet ir lankosi muziejuose ar pramogauja vietiniuose restoranuose ir kavinėse. Festivalio rekordas – milijonas festivalio lankytojų.

REKLAMA

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Tadindzhyut

Tadindzhyut – tai šventė, kuri rengiama Mianmare spalio mėnesį. Tai festivalis, kuris rengiamas pažymėti lietingojo sezono pradžiai, o aktyviausi šios šventės dalyviai – vietinis jaunimas. Šventės proga ne tik deginami laužai ir stengiamasi uždegti kuo daugiau žibintų, bet vienas iš papročių – laistytis vandeniu, simbolizuoja artėjantį lietų. Legenda pasakoja, kad kai Buda kartą nusileido į žemę susitikti su žmonėmis, šie pasveikindami jį uždegė gausybę žibintų, šios ugnies ir šviesos šventės maldos, o itin išskirtinę nuotaiką sukuria gausybė žibintų bei žvakių, uždegtų prieš šventyklų ir jų viduje.

REKLAMA

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Chiharu

Tai festivalis, kuris spalio-lapkričio mėnesiais vyksta Nepale. Kelias dienas trunkantis šviesos festivalis prasideda gausybės žibintų, žvakių ir lempučių uždegimu visose gausiai lankomose vietose, o pasibaigia įspūdingu fejerverkų reginiu. Šios šventės metu ne tik pagerbiamos dievybės, bet ir prisimenamos šeimos vertybės. Paprastai festivalis trunka apie penkias dienas ir kiekviena jų turi atskirą programą ir apeigas.

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Divali

Tai ugnies šventė Indijoje, kuri švenčiama lapkričio mėnesį. Tai vienas iš garsiausių pasaulio ugnies festivalių, o tuo pačiu metu viena iš seniausių: Divali švenčiama ne mažiau kaip 7000 metų. Šventė žymi lietingojo sezono pabaigą, o jos matu pagerbiami dievai – Lakshmi, Ganeša, Krišna, Kali ir kiti. Prieš šventės pradžią itin akcentuojamas apsivalymas, išmetami seni daiktai, stengiama paįvairinti tradicinius patiekalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

Loy Krathong

Tai Tailande lapkritį rengiama šventė skirta padėkoti dievams ir padėkoti nuodėmių atleidimo. Viena iš gražiausių šventės tradicijų – žvakelių plukdymas vandenyje. Tikima, kad jei žvakės liepsna neplevena ir nėra tokia skaisti kaip kitų žvakių, tam žmogui, kuris ją uždegė, būtina atlikti specialų apsivalymo ritualą, nes nuodėmių tiek daug, jog dievai nesiryžta jų paprastai atleisti. Šventės metu nemažai dėmesio skiriama ir fejerverkams, net organizuojamos varžytuvės, kam pasiseks iššauti įspūdingiausią fejerverką.

REKLAMA

Liono šviesos festivalis

Liono mieste kasmet vykstantis šviesos festivalis – renginys, į miestą pritraukiantis gausybę turistų. Šventės tradicija atsirado XIX amžiuje, kai miestelėnai nusprendė, kad pačiomis tamsiausiomis metų dienomis būtina jį apšviesti, tradicijos tęstinumas išlaikomas ir iki šių dienų, nes festivalio metu išskirtinais pašviečiami patys gražiausi ir svarbiausi miesto pastatai. Kasmet pagrindinėje miesto aikštėje miestelėnai džiuginami nekartojamais šviesos spektakliais – šventės rengėjai kiekvienais metais pasirenka vis kitą temą.

Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)Ugnies šventė (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų