REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmuoju renginiu Šiaulių „Akropolio“ prekybos centro kavinėje „Bernelių užeiga“ prasidėjo 50 renginių ciklas, kurio metu Lietuvos mokslų akademija kartu su Šiaulių universitetu ir Lietuvos moksleivių sąjunga populiariai pristatinės mokslo pasiekimus, dalinsis mokslo žiniomis su šalies moksleiviais ir studentais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip sakė Šiaulių universiteto Karjeros centro direktorė Lina Bivainienė, viso projekto metu iki 2014 m. sausio numatyta organizuoti 50 renginių – mokslo kavinių. Daugelis jų suplanuotos mažesniuose šalies miestuose, rajonų vietovėse. Į mokslo kavines kviečiami lektoriai iš garsiausių Lietuvos mokslo bei tyrimų centrų, kurie supažindina lankytojus su naujausiais moksliniais tyrimais, jų pasiekimais. Renginių ciklas sukurs ne tik neformalių kontaktų tinklą, bet ir paskatins jaunimą aktyviau įsijungti į mokslo diskusijas, mokslo populiarinimo veiklas.

REKLAMA

Mokslo kavinės – tai iš užsienio šalių perimama geroji praktika, kai mokslininkas su moksleiviais, studentais diskutuoja ir bendrauja neformalioje aplinkoje. Sėkmingai vykdytų projektų rezultatai patvirtina, kad tai naujas ir patrauklus būdas jaunimui ieškoti žinių apie mokslą, gyvai susitikti su tyrėjais ir mokslininkais.

Pirmasis renginys kovo mėnesį įvyko Šiauliuose, prekybos centre „Akropolis“ įsikūrusiose kavinėje „Bernelių užeiga“. Pirmuosius dalyvius iš Stasio Šalkauskio bei Šiaulių „Romuvos“ gimnazijų labiausiai domino mokslininkų mintys apie dirbtinį intelektą, šiuolaikinius filmus, kompiuterinius žaidimus ir, žinoma, informacines technologijas.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai (lektoriai Gražvydas Felinskas ir Simona Ramanauskaitė), su moksleiviais bendravę neįprastoje aplinkoje (kavinėje), po renginio pastebėjo, kad iš pradžių visiems buvo kiek nedrąsu, tačiau tinkamai parinktos ir įdomios diskusijų temos po truputį išjudino visus – labiausiai susidomėjimo sulaukė įdomūs su informacinėmis sistemomis susiję klausimai, ypač vaizdingi dirbtinio intelekto taikymo kompiuteriniuose žaidimuose bei kino filmuose pavyzdžiai. Diskusijai įpusėjus jau ir moksleiviai patys teikė įvairių pavyzdžių, apie kuriuos yra skaitę ar girdėję, diskutavo, kaip ir kur prasideda mokslas ir praktiškai taikomi jo pasiekimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių universitetas turi sukaupęs daug patirties ruošiant, įgyvendinant ir administruojant ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus bei tarptautinius mokslo projektus. Tikimasi, kad prasidėjęs mokslo kavinių ciklas ir suburta universiteto darbuotojų bei studentų komanda veiklą šiaurės Lietuvoje tęs ir pasibaigus projektui.

Daugiau naujienų ir informacijos galima rasti naujame mokslo populiarinimo portale: www.atrasiu.su.lt. Artimiausios kavinės vyks Šiauliuose, Vilniuje, Kaune.

Projektas „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis ir yra įtrauktas į LR Švietimo ir mokslo ministerijai skirto biudžeto asignavimą. Priemonė „Žinių apie mokslą ir technologijas gilinimas ir sklaida tarp mokinių ir jaunimo bei lyčių lygybės moksle skatinimas“ įgyvendinama pagal 2007–2013 metų Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos prioritetą „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“.

***

Daugiau informacijos:

L. Bivainienė, Šiaulių universiteto Karjeros centro direktorė, el. paštas [email protected], tel. (8~41) 393 010.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų