REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Galime po truputį ruoštis, kad valdančiąją koaliciją formuos Darbo partija (DP), o jaunesniuoju broliu šįkart pabus Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Nebent socdemai sugebės dar kartą taip visus apmulkinti, kad net ir turėdami mažiau mandatų, vis tiek išliks „vyresnieji“, Tą jie ne kartą sugebėjo“, – sako politikos apžvalgininkas Giedrius Kiaulakis, komentuodamas sociologų paskelbtus duomenis, pagal kuriuos DP yra populiariausia partija šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Nieko baisaus nenutiks?

Pasak G. Kiaulakio, nėra didesnės prasmės mojuoti šūkiais apie besiartinantį apokaliptinį blogį, kuris neva nuves į Rusijos glėbį. „Ryšiai su Maskva? O kas jų neturi? Iš „Dujotekanos“, kaip nurodoma, pinigus noriai ėmė daugelis. Konservatorių šulai daro biznį su INTER RAO EES. <...> Už tai, kad DP lyderis Viktoras Uspaskichas taps premjeru, reikia statyti kolektyvinį paminklą LSDP ir Tėvynės Sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD). Jie taip gerai valdė šalį paskutinius dešimt metų, kad jų daug kas atsikando. Daugeliui įgriso ir Andriaus Kubiliaus konservatoriai, ir velionio Algirdo Mykolo (Brazausko – Balsas.lt) nomenklatūrų valdymas. Beje, naujoji AMB inkarnacija – Algirdas Butkevičius – irgi neleidžia tikėtis iš šios partijos kažko baisiai naujesnio už tai, ką įkūnijo Gediminas Kirkilas. Gal tik daugiau inteligencijos ir mažiau nomenklatūrinio įžūlumo. Konservatoriai giriasi suvaldę krizę, bet tauta taip gerai jų darbo rezultatų nevertina, kad ir ką jie pasakotų“, – vardijo G. Kiaulakis.

REKLAMA

Pasak G. Kiaulakio, labai rimta konkurencija iš kitų partijų – menkai tikėtina. „Tvarka ir teisingumas visgi yra pernelyg keista organizacija. Tai jie sklaidosi kaip radikalai, tai atsiranda Petro Gražulio vaidmens „talibiškų“ išsišokimų, tai ereliai ir fakelai – labai daug neprognozuojamo erzelio. Kažkaip per daug tautos nujaučia, kad tokie galėtų pradėti statyti ir konclagerius, tad juos tikrai mažai kas myli. <...>. Liberalai? Pirmiausia, kokie jie ten liberalai. Tiesiog tokios pat nomenklatūrinės grupuotės, dar ir buvusios valdančiojoje koalicijoje. O tauta dažniausiai pas mus balsuoja prieš valdžią. Socdemus visi dar atsimena, o DP valdžioje buvo seniai ir neilgai, tiek blogo (kaip kiti) nepridirbo. Galima ir pasidžiaugti – galėsime Briuseliui įrodyti, kad tautines mažumas „užlaikome“ gerai – net rusų kilmės asmuo gali būti premjeru“, – juokavo apžvalgininkas, pabrėždamas, kad savivaldose koalicijos seniai sudaromos neatsižvelgiant į užkeikimus apie absoliutų blogį.

REKLAMA
REKLAMA

Mokėjimas kalbėti

„DP populiarumą lemia du veiksniai – geras jos lyderių gebėjimas elgtis viešojoje erdvėje ir valdančiųjų, pirmiausia konservatorių, klaidos“, – teigia Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Lauras Bielinis.

DP, pasak L. Bielinio, puikiai išnaudoja tai, kad visuomenė į politiką linkusi reaguoti emociškai. „Viktoras Uspaskichas ir kiti partijos vadovai yra puikiai įvaldę elgesio viešoje erdvėje taktiką. Jų gebėjimas pozicionuoti ir išeksponuoti save, pritraukti žmonių dėmesį – duodą rezultatų. Nesvarbu, kad daugelis ekonomistų, politologų ar kitų specialistų yra linkę išjuokti partijos pažadus, į tai DP lyderiai dėmesio nekreipia. <...> Jie žada paprastus dalykus – dideles algas ir t.t.“, – pastebėjo jis. TS-LKD ar socdemų lyderių mėginimas atrodyti atsakingiau, pasak L. Bielinio, nėra sėkmingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Bielinis taip pat pripažino, kad DP populiarumui nemažai padeda ir valdančiųjų klaidos. Konservatoriai, pasak jo, gilinasi į procesus valdančiosios koalicijos viduje ir be reikalo nė nekreipia dėmesio į opozicines partijas, galinčias lemti ne tik šios vyriausybės išlikimą, bet ir šalies ateitį. Tai, kad žmonių netenkina dabartinė padėtis valdančiųjų stovykloje, didina ir DP populiarumą.

Išnaudoja kitų rietenas

Politikos tyrimų ir analizės instituto vadovas marius Ulozas pabrėžia, kad aukšti DP reitingai yra logiškas rezultatas. „Viena vertus, tai padėjo pasiekti jų kryptinga ir aktyvi komunikaciją, reklama bei V.Uspaskich dalyvavimas pramoginėse laidose. Kita vertus, kitų partijų tarpusavio rietenos, verčia neapsisprendusius rinkėjus ieškoti kitos alternatyvos, o DP dabartiniame kontekste atrodo pakankamai solidžiai.

REKLAMA

Jeigu iki rinkimų niekas nesikeis, DP turi realius šansus juos laimėti ir formuoti Vyriausybę. Nes būtent jie pavargusiam nuo politinių rietenų – anksčiau socdemai vs konservatoriai, o dabar valdantieji vs opozicija ir valdančiųjų vidinės rietenos – atrodo kaip logiškas trečiasis pasirinkimas,“ - teigia M. Ulozas.

*****

Prie DP sėkimės, kaip pastebima, prisideda ir valdančiųjų nesugebėjimas efektyviai reformuoti teisėsaugą ir atkurti jos autoritetą. DP efektyviai randa nišą ir šioje vietoje: pastarąjį savaitgalį surengė mitingą nūnai labai aktualia tema – „prieš korumpuotą teisinę sistemą“. Politologų pastebėjimu, net jei teisėsaugai pavyks forsuoti jau kelerius metus tęsiamos baudžiamosios „buhalterinės“ bylos, nukreiptos prieš DP, realizavimą, ši turbūt bus pasiruošusi atsarginius variantus. Be to, smukęs pasitikėjimas teismais ir teisėsaugos struktūromis daro visuomenę vis abejingesne tam, kad kažkuris politikas yra teistas ar teisiamas.

Darbo partija ir jos vadovas Viktoras Uspaskichas pralenkė iki šiol pirmavusius socialdemokratus. Tai rodo kovo 8–21 dienomis surengta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa. Už „darbiečius“, jei rinkimai būtų vykę jau šį savaitgalį, balsuotų 18,8 proc. apklaustųjų, kai vasarį už juos savo balsą būtų atidavę 11,1 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų