REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Forbes“ atlikto tyrimą, kurio metu apklausė 1200 Europos bendrovių, ir nustatė, kad yra penki pagrindiniai žmonių tipai, nuo kurių priklauso bendrovės inovatyvumas. Vieni yra daugiau vadovaujantys, kiti labiau linkę gilintis į darbo procesą, tačiau visi jie yra vienodai svarbūs ir reikalingi komandose. Tiems, kurie yra kūrybiški ir pilni naujų idėjų, reikia žmonių, kurie jas realizuotų. O idealistams reikia galinčių juos grąžinti į realybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Forbes“ kviečia susipažinti su 5 pagrindiniais žmonių tipais ir nustatyti, kuriam priklausote jūs.

REKLAMA

Įtakingieji. Kadangi turi tvirtas asmenines savybes, šie žmonės tampa grupių lyderiais. Finansinis įvertinimas jiems yra svarbus, tačiau dar svarbiau – galimybė vadovauti ir daryti įtaką kitiems. Tai yra tie žmonės, kurie mėgsta būti priekyje, vadovauti projektams, o dienos pabaigoje pasirūpina, kad viskas būtų padaryta iki galo. Tiesa, dirbdami komandoje jie gali būti šiek tiek arogantiški ir nekantrūs.

Įtakingieji yra linkę burtis į tokias bendroves, kuriose nestinga rizikos. Jie sudaro 22 proc. iš visų vadovų grupių, o dažniausiai juos rasite didelėse įmonėse, kurių apyvarta siekia nuo 25 mln. iki 1 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Eksperimentuotojai. Šie žmonės yra atviri visoms naujoms idėjoms, o jų darbas – puikus pavyzdys to, kaip reikia įgyvendinti idėją skirtingais jos raidos etapais – nuo pradžios iki galo. Juos geriausiai apibūdina ši frazė: „Jeigu yra noras, yra ir būdas jį įgyvendinti."

Eksperimentuotojai yra perfekcionistai, o taip pat linkę būti darboholikais. Taip yra todėl, kad jų idėjų įgyvendinimui reikia daug nusiteikimo, laiko ir sunkaus darbo – tik tuomet idėjos išvysta dienos šviesą. Giliai viduje eksperimentuotojai didžiuojasi savo pasiekimais, tačiau yra linkę savo patirtimi pasidalinti ir su kitais. Tai tie žmonės, kurie jaučia aistrą savo darbui ir verčia kitus kolegas jaustis kaltais dėl to, kad šie bendrovės susirinkimų metu svajoja arba mąsto, ką tądien valgys vakarienei. Esantys šioje grupėje pasižymi tuo, kad yra linkę prisiimti riziką, dirba vidutinio dydžio bendrovėse. Jie sudaro apie 16 proc. iš visų penkių tipų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslinčiai. Ar jūs pamenate tuos vaikus, kurie mokykloje sėdėdavo pirmame suole, kurie nuolat keldavo rankas ir mokytojams uždavinėdavo galybę klausimų? Galbūt jie, mokytojui uždavus kausimą, net pradėdavo šaukti, kad tik į juos būtų atkreiptas dėmesys?

Mokslinčiai yra geri ... visose srityse. Jiems puikiai sekasi nustatyti kolegų talentus, kurti savo įvaizdį, būti gerais mentoriais ir tokius mentorius ugdyti. Keista, tačiau jie sugeba įgyvendinti savo idėjas net ir tuomet, kai joms priešinasi visa organizacija. Pastebėta, kad didžioji dalis generalinių direktorių puikiai atitinka šį asmenybės tipą. Mokslinčiams nebūdinga bendra viena niša – jie dirba įvairaus dydžio bendrovėse ir įvairiose industrijose.

REKLAMA

Kontrolieriai. Kontrolieriai vengia rizikos, todėl nusišalina nuo miglotų projektų. Jie mėgsta dirbti prie tokių projektų, kuriuose puikiai viską išmano. Kontrolieriams patinka, kai viskas yra savo vietose. Jie sudaro apie 15 proc. vadovų – mažiausiai iš visų grupių, – ir yra linkę dirbti įvairaus dydžio bendrovėse – tiek tose, kuriose dirba tūkstančiai žmonių, tiek ir smulkiose, kur dirba kelios dešimtys. Kontrolieriai yra atsakingi už biurokratiją didelėse įmonėse, o mažesnėse jie būna tie žmonės, aplink kuriuo sukasi visas verslas. Šis tipas dažniausiai renkasi rinkodaros arba pardavimų sritis.

Realistai. Kaip jau supratote iš pavadinimo, šie žmonės yra linkę visus grąžinti iš svajonių prie realybės. Vakarienės lėkštėje jie būtų špinatais – mažiausiai mėgstami ir valgomi, tačiau svarbūs, kad būtų patiektas visas reikalingas maisto racionas ir kad jis būtų išbaigtas. Kaip ir kontrolieriai, jie nemėgsta reikštis tokioje aplinkoje, kur yra daug neaiškumų ir yra linkę rinktis tai, kas išbandyta ir žinoma, negu naujoves. Jeigu reiktų eiti į kokią nors pusę, jie dažniausiai pasirinktų vidurį. Tai nėra bloga charakterio savybė: kažkam juk reikia priminti kitiems apie įsipareigojimus ir reikalavimus. Iš visų vadovų jie sudaro 23 procentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų