• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau beveik sutarta, kiek klasių nuo šio rudens galės komplektuoti Panevėžio mokyklos, tačiau ne visas tai tenkina.

REKLAMA
REKLAMA

Mokinių priėmimo į Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos aprašą miesto Tarybos politikai jau patvirtino.

REKLAMA

Jame numatyti priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas kriterijai ir kaip vyks moksleivių priėmimas į Pradinės, pagrindinių mokyklų, progimnazijų, Kazimiero Paltaroko gimnazijos pirmąsias klases.

Kovo 29 dienos posėdyje politikai turėtų patvirtinti dar vieną dokumentą – klasių komplektų skaičių mokykloms 2012–2013 mokslo metams. Tačiau kada bus tvirtinamas mokyklų bendruomenes sukiršinęs bendrojo lavinimo mokyklų tinklo pertvarkos planas, kol kas neaišku.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumentą tebederina

Moksleivių priėmimas 2012–2013 mokslo metams į bendrojo lavinimo mokyklas turėtų vykti centralizuotai – miesto Savivaldybės Švietimo skyriuje. Jis prasidės balandžio 2 dieną. Tačiau kyla pagrįstas klausimas: kaip bus tvirtinamas klasių komplektų skaičius Panevėžio mokykloms, jei kol kas nepatvirtintas (tiksliau, įstrigęs) bendrojo lavinimo mokyklų tinklo mieste pertvarkos planas. Mat jau patvirtintame priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos apraše yra punktas, teigiantis, kad „klasių komplektų skaičius mokykloms nustatomas atsižvelgiant į Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklų tinklo pertvarkos bendrąjį planą, mokinių skaičių mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje (pirmųjų klasių), mokyklos pateiktą planuojamą klasių komplektų skaičių, mokinių skaičių keliamosiose klasėse, ugdymo programai įgyvendinti reikalingą mokymo patalpų skaičių, mokyklos mokinių surinkimo statistinius duomenis per keletą pastarųjų metų, aštuntųjų ir dešimtųjų klasių mokinių tolesnių mokymosi ketinimų apklausų duomenis, finansines mokyklos galimybes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, ar jau parengtas tvirtinti dokumentas, kaip komplektuos klases bendrojo lavinimo mokyklose būsimiems mokslo metams ir ar būtų galima sužinoti, kiek pirmųjų klasių turės teisę komplektuoti Pradinė ir pagrindinės mokyklos, Švietimo skyriaus vyriausioji centralizuoto vaikų priėmimo į mokyklas specialistė Laima Matuzevičienė diplomatiškai paaiškino, kad sprendimo projektas dar derinamas.

„Jis greitai bus pateiktas Tarybos kolegijai, o po to jį svarstys komitetai, – informavo ji. – Todėl oficialiai skelbti dokumento, kol jis nepradėtas svarstyti, negaliu.“

REKLAMA

Tačiau mokykloms dokumento projektas, L. Matuzevičienės teigimu, buvo pateiktas nagrinėti. Tad švietimo įstaigos yra su juo susipažinusios ir pateikusios siūlymus apie klasių komplektų skaičių kiekvienoje iš jų.

„Tiesa, siūlymai nėra esminiai, todėl koreguoti parengto dokumento nereikėjo, – patikslino specialistė. – Dabar viskas priklauso nuo Tarybos, ar politikai pritars parengtam sprendimo projektui.“

Turi daugiau norinčiųjų

„Panevėžio balso“ žiniomis, parengtame Tarybai tvirtinti dokumente miesto Pradinė mokykla ir dar dvylika pagrindinių mokyklų, dvi progimnazijos bei viena gimnazija turės teisę komplektuoti štai tiek pirmųjų klasių: „Ąžuolo“, Skaistakalnio, „Šaltinio“, „Vilties“, „Žemynos“ pagrindinės, „Saulėtekio“ ir „Vyturio“ progimnazijos bei Kazimiero Paltaroko gimnazija – po tris pirmąsias klases, „Verdenės“ pagrindinė mokykla – dvi įprastas ir vieną specialiąją klases, o Pradinė, „Aušros“, Alfonso Lipniūno, Mykolo Karkos, „Nevėžio“, Rožyno ir Senvagės pagrindinės mokyklos – po dvi pirmąsias klases.

REKLAMA

Tiesa, pateiktame plane prie ties Pradine mokykla įrašyto skaičiaus „2“ padėtas klaustukas, tačiau mokyklos direktorė Rita Charisova patvirtino jau žinanti, kiek pirmokėlių klasių galės komplektuoti. „Tačiau mūsų tai netenkina, – kalbėjo švietimo įstaigos vadovė, – nes jau dabar turime tėvų prašymų tiek, kad užtektų nuo šių metų rugsėjo 1 dienos mokykloje sukomplektuoti pusketvirtos pirmosios klasės.“

„Niekaip nesuprantu, kodėl esame kaltinami, kad grobiame iš kitų mokyklų būsimus pirmokus, – neišvengiamai prie skaudžiausios šiai mokyklai temos grįžo jos vadovė R. Charisova. – Kodėl niekas nepasako, kad, baigę pas mus keturias klases, moksleiviai keliauja mokytis į kitas mokyklas. Nė vieno moksleivio neužlaikome – visi baigę keturias klases renkasi mokslus kitose miesto mokyklose.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvasininkų prašymo irgi negirdi

Beje, patvirtintame mokinių priėmimo į miesto bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos apraše yra dar viena naujovė: mokinių į pirmąsias klases nebegalės savarankiškai priimti dvi katalikiškos pakraipos miesto švietimo įstaigos – Kazimiero Paltaroko gimnazija ir Alfonso Lipniūno pagrindinė mokykla. Kaip parašyta apraše, moksleivių priėmimas 2012–2013 mokslo metams vyks tik centralizuotai miesto Savivaldybės Švietimo skyriuje.

Nors miesto Savivaldybės vadovams ir miesto Tarybai laiškus parašė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas bei penki miesto kunigai, prašydami palikti galioti senąją stojimo tvarką į Kazimiero Paltaroko gimnaziją ir Alfonso Lipniūno pagrindinę mokyklą, į dvasininkų prašymą atsižvelgta nebuvo.

REKLAMA

Planas įstrigo neribotam laikui?

Vakar kalbintas Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Kuchalskis dar negalėjo tiksliai pasakyti, kada bus tvirtinamas mokyklų bendruomenių išpeiktas pertvarkos planas.

„Gerai, jei tą padaryti pavyks balandžio mėnesį, tačiau ir to garantuoti negaliu“, – atvirai sakė specialistas. Pagrindinė problema, anot E. Kuchalskio, – tų mokyklų, kurias pertvarkos planas palies ypač skaudžiai, bendruomenės nesutinka su parengtu dokumentu.

„Mokyklų, kurias planuojama sujungti, bendruomenės pateikė savo pretenzijas ir siūlymus. Visi pasiūlymai bus pateikti darbo grupei, rengusiai pertvarkos planą. Jie bus išnagrinėti. Todėl šiandien sudėtinga pasakyti tiksliai, kada mokyklų tinklo pertvarkos planas bus patvirtintas“, – aiškino Švietimo skyriaus specialistas ir prasitarė neatmetąs galimybės, kad galiausiai Panevėžio mokyklų tinklo pertvarkos planą gali tekti tvirtinti ne miesto Tarybai, o Švietimo ir mokslo ministerijai.

R. Mikučionytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų