• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar gali dopingo vartojimas ir su juo koja į koja einanti sportininkų diskvalifikacija sudrebinti sportą supančius finansus? Kova prieš dopingą labiausiai kreipė dėmesį į sportinės veiklos uždraudimą, tačiau šalia sportinės veiklos problemos egzistuoja ir didelė ekonominė problema, apimanti viską – nuo rėmimo iki prizinių pinigų bei televizijos apyvartos, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

O Tarptautinių dviračių asociacija (UCI), kurią neseniai sukrėtė daug dopingų skandalų, tikisi, jog šalia diskvalifikacijos pradėjus skirti ir pinigines baudas, dviratininkai bus labiau linkę nevartoti dopingo.

REKLAMA

Jie pritaikė sankcijas 2010 metų „Tour de France“ laimėtojui Alberto Contadorui, kurios dėl mokesčių, baudų bei prarastų pajamų jam gali atsieiti 5 mln. eurų. Iš dviratininko taip pat buvo atimtas titulas bei jis buvo diskvalifikuotas dviem metam.

„Geriausi chemikai“

Andy'is Brownas, žurnalo „World Sports Law Report“ redaktorius, daug rašė apie dopingo problemas. Jis tiki, jog vaistų ar kraujo dopingas sukelia daug finansinių problemų. „Akivaizdžiausia įtaka yra rėmimui, – teigia A. Brownas. – Jei vyksta kalbos apie milžiniško kontrakto sudarymą ar atnaujinimą, mažiausiai norėtum įsivelti į milžinišką dopingo skandalą.“

REKLAMA
REKLAMA

2006 metais šveicarų kompanija „Phonak“, rėmusi tuometinį „Tour de France“ laimėtoją Floydą Landisą, pasitraukė iš sporto po to, kai paaiškėjo, jog F. Landisas nepraėjo dopingo testo. Kitas metais, Vokietijos vilkikų gamintojas „Man“ nutraukė rėmimo sutartį su „Tour de France“, o pora Vokietijos televizijų nustojo transliuoti šias lenktynes.

Mobilių telefonų kompanija „T–Mobile“ taip pat neberemia turo nuo 2007 metų pabaigos. Galiausiai praeitą mėnesį dviem metams buvo diskvalifikuotas 1997 metų laimėtojas Janas Ullrichas. „Manoma, jog dabar dviračių sporte yra geriausias ne tas, kuris geriausiai važiuoja, bet kuris turi geriausią chemiką“, – sako A. Brownas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kyla pavojus, jog jeigu dažnai pasitaikys dopingo vartojimo atvejų, tada visuomenė manys, jog varžybos yra nesąžiningos, – aiškina A. Brownas. – Tai sukelia tokį patį efektą, kaip ir varžybų baigties nupirkimas. Jei yra galvojama, kad viskas nevyksta sąžiningai ir atvirai, žmonės nežiūrės varžybų. O rėmėjai nenorės įsitraukti.“

Metinės pajamos

Kai yra paveikiamas sportas, kenčia ne tik komandos, klubai ir administratoriai, vet ir atletai su dideliais atlyginimais, bonusais ir kitais pajamų šaltiniais.

„Jei tu esi atletas ir esi diskvalifikuojamas dviems metams, tada tavo pajamos per tą laikotarpį smarkiai nukentės,“ – pabrėžia A. Brownas.

REKLAMA

Be to, šalia sumažėjusių pajamų, dviračių sporte buvo įvestos finansinės baudos dopingo vartotojams. UCI dabar baudžia dviratininkus ne tik diskvalifikacija bet ir finansinėmis baudomis. Šios gali siekti tų metų, kuriais dviratininkas buvo pagautas vartojantis dopingą, pajamų dydį.

Pajamos sudaro visą uždarbį iš dviračių sporto, įskaitant darbo algą, žiniasklaidos darbą, įvaizdžio teises, rėmėjų pinigus ir kitas su dviračiais susijusias pajamas.

Tikima, jog daugelis, jei ne visos šios pajamos įplaukia iš dviratininko pozicijos, kurią jis užsitarnavo vartodamas fizinę formą stiprinančias priemones.

REKLAMA

Netyčia

Tačiau dviratininkai gali pateikti apeliaciją, o bauda sumažinta iki 35 proc. atlyginimo dydžio. Taip pat, dar neaišku, ar UCI sankcija neturi teisinių prieštaravimų. Šios taisyklės kritikai tiki, jog ji yra nesuderinama nei su Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) taisyklėmis ar Šveicarijos įstatymais ( UCI yra įsikūrusi šioje šalyje).

Nepaisant piniginio turto, kuris gaunamas tapus pirmaujančiu pasaulio sportininku, vienas patarėjas dopingo klausimais teigia, jog pagrindinė motyvacija dažniausiai yra šlovė, o ne pinigai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priklauso nuo individualių sportininkų sporto šakos, – sako sporto advokatas Mike'as Morganas. – Kai kurie žmonės susidomėję tik šlove ir medaliais, bet aš esu tikras, jog yra dalis atletų, kurie vartoja medžiagas dėl finansinės naudos.“

Buvimas geriausiu savo šakoje ar naujo rekordo pasiekimas gali pritraukti rėmėjų ir naujų kontraktų.

„Aš asmeniškai nemano, jog žmonės specialiai vartoja vaistus tam, kad apeitų sistemą, – priduria M. Morganas. – Daugumoje bylų, su kuriomis susiduriame, žmonės netyčia vartojo uždraustus medikamentus arba nekruopščiai patikrino uždraustų medžiagų sąrašą.“

REKLAMA

Advokatas tiki, jog jeigu šiais metais Londono olimpinių žaidynių metu atsiras dopingo vartojimo atvejų, jie papuls į pastarąją kategoriją.

Dviprasmė kova

M. Morganas sako, jog kova su dopingu atneša dviprasmes pasekmes. Jei yra daug stengiamasi, tiriama, tada yra atskleidžiama daug dopingo atveju, ir susidaro įspūdis, jog sportas turi problemų su medikamentais.

Tačiau, jeigu niekas nieko nedaro, tada kyla rizika, jog kas nors už agentūros ribų atskleis dopingo vartojimo atvejų.

„Manau dauguma didelių sportų stengiasi išrauti neleistinas medžiagas, – teigia M. Morganas. – Jie negali daugiau ignoruoti šios problemos. Dideli pinigai sporte ateina iš televizijos. Jei problema nebus išspręsta, ji gali pasitraukti.“

„Bet koks sportas, kuris stipriai priklauso nuo televizijos pinigų turi pagalvoti apie tai ir apie potencialias finansines pasekmes.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų