• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei vals­ty­bė nu­sto­tų mo­kė­ti pa­šal­pas be­dar­biams, o jie siek­tų už­si­dirb­ti at­ly­gi­ni­mą, ta­da Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je bū­tų įma­no­ma plė­to­ti siu­vi­mo vers­lą, – įsi­ti­ki­nu­si mies­te siu­vyk­lą už­da­riu­si vers­li­nin­kų šei­ma iš Ma­žei­kių. Ta­čiau jų įdar­bin­tos ak­me­niš­kės jau­tė­si ver­gau­jan­čios ir dėl to kal­ti­no darb­da­vius.

REKLAMA
REKLAMA

Op­ti­mis­ti­niai pla­nai ne­pa­sit­vir­ti­no

Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je siu­vi­mo dar­bų ėmu­sis UAB „Ro­so­ka“ iš­si­lai­kė ke­lis mė­ne­sius.

REKLAMA

„Į Ak­me­nės kraš­tą atė­jo­me su op­ti­mis­ti­niais pla­nais, bet jie ne­pa­sit­vir­ti­no, tad ne­be­no­ri­me ir ne­rei­kia“, – įmo­nės sa­vi­nin­kai tvir­ti­no „Šiau­lių kraš­tui“.

Vers­li­nin­kai sa­ko, kad daug įdar­bin­tų ir įgū­džių įga­vu­sių siu­vė­jų ėmė trauk­tis iš dar­bo. Kam at­si­ra­do svei­ka­tos pro­ble­mų, kas ap­si­spren­dė už­dar­biau­ti už­sie­ny­je, o nau­jų dar­bi­nin­kių „Ro­so­ka“ ne­be­ra­do.

REKLAMA
REKLAMA

Dar­bas iki vi­dur­nak­čio

Pir­mo­sio­mis „Ro­so­kos“ siu­vyk­los Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je gy­va­vi­mo sa­vai­tė­mis šios bend­ro­vės dar­bi­nin­kės ėmė kreip­tis į „Šiau­lių kraš­tą“ ir pa­sa­ko­ti apie sa­vo dar­bo są­ly­gas, gau­na­mą at­ly­gį.

Siu­vė­ja at­ne­šė į re­dak­ci­ją iš UAB „Ro­so­ka“ gau­tą pa­žy­mą apie dar­bo už­mo­kes­tį. Nu­ro­dy­ta, kad per mė­ne­sį dir­bo 160 va­lan­dų ir ga­vo 250 li­tų al­gą.

Tiek – už kas­die­nį triū­są. Ofi­cia­liai nuo aš­tun­tos va­lan­dos ry­to iki penk­tos va­lan­dos va­ka­ro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš tik­rų­jų dir­ba­me il­giau, nes spau­džia darb­da­vys, – tei­gė mo­te­ris. – Jis prieš dar­bo pa­bai­gą pa­si­ro­do ir ste­bi, ku­ri siu­vė­ja pir­miau­sia pa­kils ei­ti na­mo. Ir mo­te­rys sten­gia­si il­gė­liau lik­ti prie siu­vi­mo ma­ši­nų“.

„Įdo­miau­sia, kad šei­mi­nin­kas ne­ver­čia dirb­ti virš­va­lan­džių, bet tai da­ry­ti spau­džia psi­cho­lo­giš­kai, – pa­sa­ko­jo dar ki­ta dar­bi­nin­kė. – Juk jei­gu taip ne­bū­tų, tai ar darb­da­vys ste­bė­tų mus ir iki vi­dur­nak­čio. Už­ra­kin­tų du­ris – ir na­mo“.

REKLAMA

Mo­te­rys sa­kė siu­vyk­los šei­mi­nin­kui, kad sun­ku už to­kias al­gas iš­lai­ky­ti šei­mas. O iš­girs­da­vo tą pa­tį pa­siū­ly­mą: „Rei­kia dau­giau dirb­ti“.

Pa­si­ry­žo dirb­ti eks­pe­ri­men­tui

Į re­dak­ci­ją krei­pė­si ir mo­te­ris, tu­rin­ti apie de­šim­ties me­tų siu­vė­jos dar­bo pa­tir­tį. Ją iš­gąs­di­no iš Dar­bo bir­žos gau­tas siun­ti­mas įsi­dar­bin­ti į tą siu­vyk­lą, kur mo­ka­mas ma­žes­nis, ne­gu mi­ni­ma­lus at­ly­gi­ni­mas.

REKLAMA

Be­dar­bė to­se pa­čio­se pa­tal­po­se yra dir­bu­si apie pus­me­tį, – kai vei­kė UAB „Dui­tek­sas“ siu­vyk­la. Kai ši bend­ro­vė už­si­da­rė, to­kios pat veik­los ir to­se pa­čio­se pa­tal­po­se ėmė­si „Ro­so­ka“. Taip pat ėmė­si siū­ti dar­bi­nius dra­bu­žius, už ku­riuos nu­sta­tė to­kius pat ma­žus įkai­nius.

„Taip yra gal­būt to­dėl, kad darb­da­viai ži­no, jog Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je yra daug dar­bo ieš­kan­čių mo­te­rų ir be­si­džiau­gian­čių kiek­vie­nu li­tu, tad jau­čia­si ga­lin­tys jas iš­nau­do­ti“, – svars­tė pa­ty­ru­si siu­vė­ja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pa­ro­dė pa­žy­mą apie at­ly­gi­ni­mą „Dui­tek­se“ per aš­tuo­nis mė­ne­sius. Du­kart jis vir­ši­jo po per 400 li­tų, tiek pat kar­tų – tik po 100 li­tų, o li­ku­sio­ji pu­sė – po dau­giau kaip 200 li­tų. Kai dirb­ta kas­dien ma­žiau­siai nuo ry­to iki va­ka­ro. Tai už­fik­suo­ta ta­be­liuo­se nu­ro­dant dirb­tas va­lan­das.

O tie 400 li­tų at­ly­gi­ni­mai su­mo­kė­ti ta­da, kai dirb­da­vo nak­ti­mis, už­truk­da­vo ir vi­są pa­rą. Siu­vė­ja me­na 30 va­lan­dų iš­ti­si­nį dar­bą, nes darb­da­vys no­rė­jo iš­veng­ti bau­dos ir pa­teik­ti iki nu­ro­dy­to ter­mi­no rei­kia­mą už­sa­ky­tos pro­duk­ci­jos kie­kį. O už tiek lai­ko už­dirb­ta 40 li­tų.

REKLAMA

„Iš ali­nan­čio dar­bo grįž­da­vo­me na­mo be­veik kaip zom­biai, o po ke­lių va­lan­dų mie­go – vėl į siu­vyk­lą“, – me­na dar­bi­nin­kė. – Bet ne­be­no­riu ža­lo­ti svei­ka­tos, už­dir­bi­nė­ti kaž­kam pi­ni­gus“.

Mo­te­ris ma­no tu­rin­ti ge­rą kva­li­fi­ka­ci­ją, nes ke­le­rius me­tus yra dir­bu­si Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je esan­čio­je ki­to­je siu­vyk­lo­je, kur bu­vo to­kie įkai­niai, jog kas mė­ne­sį už­dirb­da­vo ir po tūks­tan­tį li­tų ar net šiek tiek dau­giau.

REKLAMA

„Dar­bą siū­lan­čiuo­se skel­bi­muo­se nu­ro­do­ma, kad „Ro­so­ko­je“ už­dar­bis ir­gi tūks­tan­tis li­tų, bet var­gu ar man tiek mo­kės, – ma­no siu­vė­ja. – Bet aš pa­si­ra­šy­siu dar­bo su­tar­tį, o po mė­ne­sio pa­siim­siu pa­žy­mą apie už­dar­bį ir at­ne­šiu pa­ro­dy­ti į re­dak­ci­ją. Tai bus eks­pe­ri­men­tas“.

Dar­bo bir­ža stū­mė į ra­tą

Siu­vė­jos spe­cia­ly­bę tu­rin­ti dar vie­na Nau­jo­sios Ak­me­nės gy­ven­to­ja ir­gi bi­jo­jo „Ro­so­kos“. Kai atė­jo čia – jai lei­do pa­ban­dy­ti siū­ti. Pa­jė­gė už­dirb­ti po li­tą per va­lan­dą. Sus­kai­čia­vo, kad per mė­ne­sį tek­tų dirb­ti apie 170 va­lan­dų, tad už­dirb­tų 170 li­tų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mo­te­ris pri­pa­žįs­ta, kad jos įgū­džiai men­ki. Nes ne­daug tė­ra prie siu­vi­mo ma­ši­nos dir­bu­si. Ir spe­cia­ly­bės mo­kė­si ne pro­fe­si­nė­je mo­kyk­lo­je, o tik ke­lis mė­ne­sius tru­ku­siuo­se kur­suo­se.

Ak­me­niš­kė svars­tė: men­ki dar­bi­nin­kės su­ge­bė­ji­mai ten­ki­na darb­da­vius, nes Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je siu­vyk­lų įkai­niai to­kie ma­ži, jog jo­se ir lė­tai dir­ban­tis žmo­gus vis tiek yra nau­din­gas.

Mo­te­ris ant­ri me­tai iš Dar­bo bir­žos gau­na siun­ti­mus įsi­dar­bin­ti tik į siu­vyk­las. Jei at­si­sa­kyų, tai ne­tek­tų so­cia­li­nių ga­ran­ti­jų.

REKLAMA

Dar­bo bir­žo­je pra­šė siųs­ti kur nors dirb­ti va­ly­to­ja ar vie­šuo­sius dar­bus. Bet su­ži­no­jo, kad jei be­dar­bis tu­ri spe­cia­ly­bę, tai tu­ri bū­ti siun­čia­mas į to­kių dar­bi­nin­kų ieš­kan­čią įmo­nę.

„Tar­kim, iš­tver­siu nu­sta­ty­tą lai­ką pus­dy­kiai dirb­da­ma „Ro­so­ko­je“, o pa­skui vėl re­gist­ruo­siuo­si Dar­bo bir­žo­je, ir ji vėl siųs į „Ro­so­ką“ – toks už­bur­tas ra­tas“, – sa­kė Nau­jo­sios Ak­me­nės gy­ven­to­ja.

REKLAMA

Ji su­skai­čia­vo, kad su už­dar­biu „Ro­so­ko­je“ tu­rė­tų tei­sę gau­ti so­cia­li­nę pa­šal­pą. Ir abe­jo­ja, ar dar yra to­kių vals­ty­bių, ku­ri so­cia­li­nė­mis pa­šal­po­mis rem­tų dir­ban­tį žmo­gų.

Darb­da­vys jau­tė­si tei­sus

Ma­žei­kiuo­se re­gist­ruo­tos UAB „Ro­so­ka“ sa­vi­nin­kas ir di­rek­to­rius Ro­ber­tas Kal­kius pa­čio­je veik­los pra­džio­je Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je jau­tė­si tei­sus dėl su­da­ro­mų dar­bo są­ly­gų ir už­dar­bio.

REKLAMA
REKLAMA

„Bū­čiau kal­tas ta­da, jei dar­bi­nin­kės sa­ky­tų, jog jos pra­sto­vi, nes trūks­ta me­džia­gų, su­ge­du­sios siu­vi­mo ma­ši­nos, – tei­gė darb­da­vys. – Ta­čiau su­da­rau tin­ka­mas dar­bo są­ly­gas, o dar­bi­nin­kių pra­šau vie­nin­te­lio – grei­čiau dirb­ti. Juk siu­vyk­lo­je už­dar­bis pri­klau­so tik nuo ne­leng­vo dar­bo grei­čio“.

Bend­ro­vės di­rek­to­rius ti­ki­no, kad jo pa­siū­ly­mai siu­vė­joms pa­si­lik­ti po dar­bo va­lan­dų ne­pri­va­lo­mi. Esą dar­bi­nin­kės to no­ri pa­čios. To­dėl virš­va­lan­džių ne­fik­suo­ta, pa­pil­do­mai ne­mo­kė­ta.

Per pir­mą­jį siu­vyk­los dar­bo mė­ne­sį dar­bi­nin­kės at­li­ko tik 25 pro­cen­tus nor­mos, tad ir ma­žai už­dir­bo. Toks že­mas dar­bo na­šu­mas ir darb­da­vius, jų žo­džiais, vei­kė skau­džiai fi­nan­siš­kai. Jie tvir­ti­no ne­ga­lin­tys pa­di­din­ti įkai­nių, nes juos gau­na nu­sta­ty­tus iš už­sie­nio. O ten siu­vė­jos esą dir­ban­čios 100 pro­cen­tų pa­jė­gu­mu pa­gal to­kius pat įkai­nius ko­kie Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je.

REKLAMA

Val­džią lai­kė smau­gi­ke

„Ro­so­kos“ di­rek­to­rius R. Kal­kius ti­kė­jo, kad įdar­bin­tos siu­vė­jos, kaip pa­ts sa­kė, pra­si­lauš, tad ims dirb­ti spar­čiau ir už­dirb­ti dau­giau. Ir mi­nė­jo pa­vyz­džiu vie­ną ki­tą dar­bi­nin­kę, ku­rių mė­ne­si­niai at­ly­gi­ni­mai ar­tė­jo prie tūks­tan­čio li­tų.

„Jei no­rė­tu­me dau­giau, ta­da rei­kė­tų pra­šy­ti val­džios, kad nu­sto­tų vers­lą smaug­ti, tad ne­rei­kė­tų mo­kė­ti to­kių di­džiu­lių mo­kes­čių“, – sa­kė vers­li­nin­kas.

Įž­vel­gė tin­gi­nys­tę

Ma­žei­kie­čių šei­ma pa­si­rin­ko kur­ti vers­lą Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je, nes čia daug be­dar­bių. Ma­nė, kad čia ne­bus pro­ble­mų dėl dar­bo jė­gos.

„O paaiš­kė­jo, kad čia daug žmo­nių vi­siš­kai ne­no­ri dirb­ti, – tvir­ti­no R Kal­kius. – Nes jiems ge­riau yra ne­dirb­ti, o bū­ti Dar­bo bir­žos klien­tais ir to­dėl gau­ti pa­šal­pas, iš jų pra­gy­ven­ti“.

Ir pa­tei­kė pa­vyz­dį, kaip ra­jo­no Suau­gu­sių­jų mo­ky­mo cent­ro pa­pra­šė pa­ruoš­ti po­rą spe­cia­lis­tų dirb­ti siu­vyk­lo­je me­cha­ni­kais. Ta­čiau neat­si­ra­do, kas no­rė­tų mo­ky­tis, o pa­skui už­si­dirb­tų.

REKLAMA

Taip pat ne­sup­ran­ta­ma, kam mo­te­ris ima iš Dar­bo bir­žos siun­ti­mą mo­ky­tis siu­vė­jos spe­cia­ly­bės, ją įgy­ja, o pa­skui sa­ko: ne­mo­ku, ne­no­riu šio dar­bo.

Dar keis­ta, kad ke­lios mo­te­rys at­si­sa­kė dar­bo „Ro­so­ko­je“, ži­no­da­mos, jog iš­kart pra­ran­da be­dar­bio sta­tu­są, ne­ten­ka ma­te­ria­li­nės pa­ra­mos iš vals­ty­bės.

„Nuo pir­mų­jų die­nų ma­ne pra­dė­jo skalb­ti – kam aš čia iš­vis pa­si­ro­džiau, įkū­riau siu­vyk­lą, – sa­kė ma­žei­kie­tis. – Mat kai lik­vi­da­vo­si bu­vu­sio­ji siu­vyk­la, tin­gi­nėms at­ro­dė, kad vis­kas bus ra­mu, gy­vens iš vals­ty­bės už nie­ką gau­na­mų pi­ni­gų. Tad – tra­ge­di­ja, kad at­si­ra­do siu­vyk­la, ku­rio­je ga­li­ma už­si­dirb­ti“.

Įmo­nė stab­do veik­lą

Vi­so­je šio­je is­to­ri­jo­je „Ro­so­kos“ siu­vyk­los sa­vi­nin­kai įžvel­gė ku­rio­zą: jie duo­da žmo­nėms dar­bo, o yra kal­ti­na­mi. Vers­li­nin­kų nuo­mo­ne, to­dėl, kad ne­mo­ka už tai, jog sam­do­mas žmo­gus atė­jo į dar­bą.

„Bet juk vi­sur pi­ni­gus rei­kia už­si­dirb­ti, – sa­kė R. Kal­kius. – Tad ir aš iš vers­lo gau­nu tik cen­tu­kus, ku­riuos rei­kia taip tin­ka­mai su­dė­lio­ti, kad tas vers­las kvė­puo­tų“.

REKLAMA

Tad ga­liau­siai ra­do vie­nin­te­lę išei­tį – at­si­sa­ky­ti vers­lo Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je. Per­nai vi­sa­me Ak­me­nės ra­jo­ne to­kių spren­di­mų priim­ta pen­kio­li­ka. Tarp vers­lą nu­trau­ku­sių – ke­lios už­da­ro­sios ak­ci­nės bend­ro­vės, in­di­vi­dua­lios įmo­nės ir ka­vi­nė, ve­te­ri­na­ri­jos vais­ti­nė, že­mės ūkio bend­ro­vė.

V. Ruškys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų