• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krikščionių partijos frakcijos Seime seniūnas Vidmantas Žiemelis teikia Seimui įstatymo projektą, kuriuo siekiama kartu su eiliniais Seimo rinkimais paskelbti  patariamąjį referendumą „Dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje“.

REKLAMA
REKLAMA

Ši Krikščionių partijos iniciatyva motyvuojama Konstitucijos 9 straipsnyje įtvirtinta Lietuvos Respublikos piliečių teise svarbiausius Valstybei ir Tautos gyvenimui klausimus spręsti tiesiogiai referendume. Naujos atominės elektrinės statybos klausimas yra vienas iš tokių- jis numato ilgalaikius valstybės finansinius įsipareigojimus, taip pat gali įtakoti gyvenimo Lietuvoje saugumą.

REKLAMA

Referendumo iniciatyvą  taip pat paskatino ta aplinkybė, kad derybos su galimais naujos AE statytojais keletą metų buvo vykdomos už „uždarų durų“, nesuteikiant galimybės nei energetikos ekspertams, nei žiniasklaidai susipažinti su visiems šalies piliečiams svarbiomis ekonominėmis ir finansinėmis sąlygomis. Kyla pavojus, jog pasinaudojus energetinės priklausomybės problemomis, bus siekiama ypatingos sprendimų priėmimo skubos, kuri neleis visuomenei pakankamai supažindinti su numatomu įgyvendinti projektu bei prisiimamų įsipareigojimų  pasekmėmis valstybės ateičiai.

REKLAMA
REKLAMA

Į naujos atominės elektrinės statybas numatoma ne komerciniu pagrindu investuoti dešimtis milijardų litų. Naujos valstybės skolos dėl jų gali gulti ne tik ant dabartinių mokesčių mokėtojų, bet ir ant jų vaikų bei anūkų pečių. Todėl tokie svarbūs sprendimai turi būti priimami ypatingai skaidriai, įsiklausant į specialistų argumentus ir viešai aptariant juos visuomenėje, kad piliečiai netaptų vienadienių politinių sprendimų įkaitais ar siaurų energetikų verslo grupių interesų tenkintojais.

Turime labiau pasitikėti savo piliečiais, sudaryti jiems galimybę patiems atsakingai spręsti savo, vaikų ir visos šalies ateitį.

Frakcijos seniūno Vidmanto Žiemelio vardu pateiktame įstatymo projekte pažymima, jog naujos atominės elektrinės statybai ir joje pagamintos elektros energijos panaudojimui mokesčių mokėtojams gali tekti prisiimti milžiniškus ilgalaikius finansinius įsipareigojimus, taip pat siūloma naujai įvertinti atominės energetikos saugumo garantijas.  Pagal Referendumo įstatymą, tokią iniciatyvą turi paremti 36 Seimo nariai, kurių parašus pradėta rinkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų