REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigėsi konservatorių vadovų pasitarimas premjero A. Kubiliaus kabinete vyriausybėje. Po šio pokalbio nuspręsta tęsti veiksmus prieš R. Palaičio sprendimą atleisti FNTT vadus, o pačiam ministrui konservatoriai siūlys atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta (18:40) „Pirmalaikiai rinkimai yra tarp tų ant stalo padėtų pasiūlymų, dėl kurių turi kalbėtis frakcijos. Bet nemanyčiau, kad tai būtų pats skubiausias klausimas, kurį mes turėtume šiandien svarstyti“, - sakė pasitarime dalyvavusi Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė.

REKLAMA

Pasak jos, Vyriausybės teisininkams pavesta išnagrinėti Seimo Antikorupcijos komisijos pasiūlymą naikinti R. Palaičio įsakymus, kuriais iš darbo atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Teisininkai savo išvadas turėtų pateikti jau antradienį.

„Premjeras stovi teisingumo pusėje, R. Palaičio vietoje išsyk atsistatydinčiau“, -  teigė R. Juknevičienė po to, kai Tėvynės Sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovai pasitarė premjero Andriaus Kubiliaus kabinete.

REKLAMA
REKLAMA

Be R. Juknevičienės pasitarime dalyvavo parlamento vadovė Irena Degutienė ir   frakcijos Seime pirmininkas Jurgis Razma.

Šiandien prezidentei palikus vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį savo poste, Seimo pirmininkė Irena Degutienė išreiškė apgailestavimą dėl tokio šalies vadovės žingsnio ir pasiūlė rengti pirmalaikius rinkimus. Politikės žodžiais, D. Grybauskaitės sprendimas dėl R. Palaičio „tiktai didina politinę įtampą ir sukelia abejonių, ar tikrai prezidentė pasitiki šia Vyriausybe“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų ir Centro Sąjungos (LiCS), kuriai atstovauja R. Palaitis,  atstovai paragino koalicijos partnerius nedelsiant sušaukti valdančiųjų partijų koalicinę tarybą ir galutinai išsiaiškinti, ar dabartinė koalicija dar turi galimybių tęsti darbą. LiCS vadovas Algis Čaplikas džiūdgauja dėl to, kad prezidentė išreiškė paramą jo partijai ir  pastarosios deleguoto ministro R. Palaičio pozicijai. „Šiandien iš šalies vadovės išgirdome esminį dalyką – dabartinė koalicija ir Vyriausybė tebeturi palaikymą strateginių projektų klausimais ir privalo patikėtus darbus atlikti iki galo. Koalicija privalo dirbti, bet ar sugebės?“, - abejoja A. Čaplikas.

REKLAMA

Opozicija dairosi

Darbo partijos (DP) pozicija taip pat kinta.  DP frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys teigia, kad valdantieji priėjo liepto galą. „Valdančiųjų nebesugebėjimas išsiaiškinti tarpusavio konfliktų reiškia, kad galbūt reikia pasinaudoti Seimo pirmininkės patarimu ir surengti priešlaikinius Seimo rinkimus. Kitas variantas – paties premjero atsistatydinimas ir naujos daugumos formavimas", - sakė jis portalui Balsas.lt.

Dar prieš porą dienų DP lyderis, Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskich teigė, kad LiCS nesiorientuoja padėtyje, o R, Palaitis turi skubiai trauktis, nes D. Grybauskaitė koalicijos neaukos.

REKLAMA

Kitos opozicinės  partijos (Lietuvos socialdemokratų partija bei partija Tvarka ir teisingumas) jau anksčiau pareiškė, kad formuotų naują daugumą, jei iš jos pabėgtų nuskriausti liberalcentristai.

Išvados skandalingos

Balsas.lt primena, kad Seimo Antikorupcijos komisija, atlikusi tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo teisėtumo ir patvirtino išvadas. Dar ketvirtadienį parengtos komisijos išvados dėl valstybės politikų ir pareigūnų veiksmų bei sprendimų nagrinėjant FNTT vadovų V. Gailiaus ir V. Giržado yra nepalankios keliems aukštiems valstybės asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisija siūlo prezidentei ir ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui atstatydinti R. Palaitį, o generaliniam prokurorui Dariui Valiui – teikti prezidentei prašymą atstatydinti savo pavaduotoją Darių  Raulušaitį.

Tyrimo išvadoje taip pat sakoma, kad prezidentė D. Grybauskaitė, esą reikalavusi, jog V. Gailius atleistų savo pavaduotoją, galėjo pažeisti Konstituciją. Taip pat komisija atkreipia dėmesį į tai, kad prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais viešai melavo ir neva viršijo įgaliojimus, kuomet jis esą „nurodinėjo, kaip Seimo komisija turi dirbti“. Todėl į ją kreipiamasi pateikiant papildomus klausimus.

REKLAMA

Politologas - prezidentė vėl vaikosi reitingų

Prezidentės poziciją, pasak Politikos tyrimų ir analizės instituto direktoriaus Mariaus Ulozo, buvo galima nesunkiai nuspėti, nes ji jau trečius metus stengiasi priimti tokius sprendimus, kurie tiktų beveik visiems, o ne aiškiai paremiant kažkokią konkrečią alternatyvą, ar pasiūlymą.

„Konservatoriai patys save įstūmė į kampą ir dabar bus nelengva rasti orią išeiti iš situacijos. Politiniame turguje konservatoriai sunkiai randa naujų rinkėjų, bet sugebėdavo sėkmingai mobilizuoti savo esamus rinkėjus, siųsdami skirtingas nuomones, pozicijas per skirtingus partijos politikus. Anksčiau tai buvo V.Lansbergis vs G.Vagnorius, vėliau V.Lansbergis vs A.Kubilius, dabar šis žaidimas žaidžiamas per A.Kubiliaus, I.Degutienės ir likusių partijos narių (J.Razmos, R.Juknevičienės) viešas „diskusijas”, kurios buvo adresuojamos skirtingiems savo elektorato flangams.

Tačiau dabartinėje situacijoje konservatoriai gauna didelį minusą, nes pastaruosius pora metų jie spekuliatyviai aiškino, kad nors ir tyliai, bet juos remia visuomenėje populiari prezidentė. Dabar šio argumento jie naudoti negalės. Todėl arba turės nuryti karčią piliulę ir dirbti toliau, arba eiti į konfrontaciją su prezidente, kas tikriausiai nenutiks, arba imsis savo rankom keisti valdančiąją koaliciją, bet jau be moralinio palaikymo iš S.Daukanto aikštės. Taip pat, galimas priešlaikinių rinkimų variantas, kurį viešai palaiko vis daugiau partijų. Tiesa, klausimas kiek tas palaikymas yra nuoširdus ir kiek partijų palaikys Seimo paleidimą," - aiškino politologas.

Bet kuriuo atveju, pasak M. Ulozo, valdančiosios partijos per šį konfliktą nieko nelaimėjo, o tik prisirinko „guzų”.

Taip pat skaitykite:

D. Grybauskaitė provokuoja priešlaikinius Seimo rinkimus? (papildyta 13.39)

Seimo pirmininkė susikirto su prezidente

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų