REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Antikorupcijos komisija (AK) baigė tyrimą dėl Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo teisėtumo ir patvirtino išvadas. Dar ketvirtadienį parengtos komisijos išvados dėl valstybės politikų ir pareigūnų veiksmų bei sprendimų nagrinėjant FNTT vadovų V. Gailiaus ir V. Giržado yra nepalankios keliems aukštiems valstybės asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija siūlo prezidentei ir ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui atstatydinti R. Palaitį, o generaliniam prokurorui Dariui Valiui – teikti prezidentei prašymą atstatydinti savo pavaduotoją Darių  Raulušaitį.

REKLAMA

„Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro pavaduotojas D. Raulušaitis, įstatymo nustatyta tvarka nepasirūpinęs informacijos apie valstybės institucijų veiksmus saugumo užtikrinimu ir tokiu būdu sudarydamas sąlygas informacijos apie planuojamus valstybės institucijų veiksmus paskleidimui bei neįvertinęs galimo interesų konflikto dėl savo žmonos dėdės D. Budrio įtakos bendrovei „Lietuvos rytas“, galimai pažeidė pareigūno nepriekaištingos reputacijos vardą, todėl Komisija siūlo Lietuvos Respublikos generaliniam prokurorui teikti Lietuvos Respublikos prezidentei jo atstatydinimą iš pareigų“, – rašoma išvadose.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijos metu komisijos narė Aurelija Stancikienė teigė inicijuosianti interpeliaciją vidaus reikalų ministrui R. Palaičiui, jei prezidentė ir premjeras jo neatleis.

FNTT vadovų atleidimas, AK nuomone, galėjo būti paveiktas „asmeninių politinių priežasčių“. Ministras R. Palaitis esą „galimai pažeidė Konstituciją“.

„Komisija, atsižvelgdama į tai, kad iki šiol buvusių nepriekaištingos reputacijos ir gerai dirbančių FNTT vadovų skubotas atleidimas nėra teisiškai pagrįstas, kad VRM ministras galėjo turėti tam asmeninių – partinių – priežasčių, nesusijusių su nurodomais atleidimo motyvais, kad tokie ministro veiksmai sukėlė didelį neigiamą rezonansą visuomenėje ir padarė moralinę žalą valstybei bei jos teisėsaugos institucijoms, kad ministras be išsamaus tyrimo ir teismo viešai kaltindamas atleistus pareigūnus galimai pažeidė Konstituciją, Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, kad liudydamas Komisijai nebuvo nuoširdus, mano, kad ministro R.P alaičio elgesys yra nesuderinamas su nepriekaištingos reputacijos ir bešališkumo principais“, – byloja AK išvados.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar išvados nesugriaus koalicijos Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime, seniūnas aiškiai neatsakė, tačiau kvietė Liberalų ir Centro Sąjungą, kuriai atstovauja R. Palaitis, elgtis atsakingai. „Girdėjau kalbų, kad LiCS sieja R. Palaičio klausimą su balsavimu dėl labai svarbios koncesijos sutarties, pagal kurią turėtų būti statoma Visagino atominė elektrinė“, – sakė jis, pabrėždamas, kad tikisi, jog liberalcentristai taip nepasielgs.

Tyrimo medžiagoje be kita ko nurodoma, kad prezidentė D. Grybauskaitė, esą reikalavusi, jog V. Gailius atleistų savo pavaduotoją, galėjo pažeisti Konstituciją. Taip pat komisija atkreipia dėmesį į tai, kad prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais viešai melavo ir neva viršyjo įgaliojimus, kuomet jis esą „nurodinėjo, kaip Seimo komisija turi dirbti“. Todėl į ją kreipiamasi pateikiant papildomus klausimus.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui ir prezidentei Daliai Grybauskaitei nepalankių išvadų projektą tikėtasi patvirtinti jau vakar, tačiau dalis AK narių suardė kvorumą.

Penktadienio posėdyje komisijai kvorumą pavyko surinkti, nes iš Klaipėdos į posėdį skubiai atvyko konservatorius Pranas Žeimys, nedalyvavęs AK rengtose apklausose. Taip pat į posėdį penktadienį atvyko socialdemokratas Edmundas Jonyla.

Be jų posėdyje dalyvavo konservatoriai Jurgis Razma, Jonas Rimantas Dagys, Naglis Puteikis, Agnė Bilotaitė, Aurelija Stancikienė, mišriai Seimo narių grupei priklausantis Žilvinas Šilgalis, Krikščionių partijos frakcijos atstovas Ligitas Kernagis ir „darbietis“ Saulius Bucevičius.

REKLAMA

AK pirmininkas L. Kernagis žurnalistams sakė, kad 8 komisijos nariai balsavo už išvadas ir tik vienas E. Jonyla prieš.

AK pirmininkas Ligitas Kernagis ketina kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl komisijos narių Kęsto Komskio, Valdemaro Valkiūno, Petro Gražulio ir Stanislovo Giedraičio sąmoningo komisijos posėdžių ignoravimo.

Balsas.lt primena, kad FNTT vadovas, vidaus reikalų ministras R. Palaitis, panaikino teisę dirbti su slapta informacija ir atleido juos iš pareigų, apkaltinęs galimu informacijos apie planuotus pareigūnų veiksmus prieš „Snorą“ nutekinimu. Tyrimo metu paaiškėjo, kad pasitarimas, iš kurio tariamai nutekėjo informacija, nebuvo ypatingai slaptas, o Generalinės prokuratūros, kurioje jis vyko, vadovai liudijo prieštaringai ir painiai. Premjeras Andrius Kubilius remia atleistus FNTT vadovus ir reikalauja grąžinti juos į tarnybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimai prezidentei:

AK klausimai prezidentei D. Grybauskaitei:

AK klausimai prezidentei

1. Komisijai buvo pateikta informacija, kad būta Vidaus reikalų ministro konsultacijų su Jumis sprendžiant FNTT vadovų teisės dirbti su slapta informacija atėmimo bei jų atleidimo klausimą, taip pat Jūsų pokalbių su FNTT vadovu V. Gailiumi. Prašytume pateikti informaciją apie minėtus pokalbius.

2 Ar, kaip skelbiama viešai, Jūs vasario mėnesį buvote susitikusi su ponu A. Medalinsku ir kalbėjot su juo apie FNTT vadovų atleidimą ir ar V.Gailiaus netinkamumą užimti FNTT vadovo pareigas grindėte ir tuo, kad jis „nėra pasistatęs nuosavo namo“?

REKLAMA

3. Ar Jums buvo pateikta Jonui Markevičiui A.Neveros 2011 m. lapkričio 16 d. perduota informacija, susijusi su D.Raulušaičiu, dėl galimo informacijos nutekinimo?

4. Paaiškinkite Komisijai ką reiškia viešai žiniasklaidai išsakyti Jūsų žodžiai „<...>ministras čia ne prie ko<...>“ paaiškinant klausimus apie FNTT vadovų atleidimo aplinkybes. Ar šia fraze norėta pasakyti, kad ministras R.Palaitis tik vykdė Jūsų nurodymą?

5. Ar Jums buvo žinomi viešai nedeklaruoti Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro pavaduotojo D.Raulušaičio žmonos giminystės ryšiai su informaciją apie galimą AB banko „Snoras“ bankrotą paviešinusio dienraščio „Lietuvos rytas“ vyr.redaktoriaus pavaduotoju A.Budriu?

6. Ar Jums yra žinoma faktų, kad FNTT nevykdė tyrimų, susijusių su politinių partijų rėmėjais, atsižvelgdami į politikų nurodymus ar prašymus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų