• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Meksikos kalėjimuose siautėja mafiozai

Meksikos policija sulaikė dvi dešimtis Apodakos miesto kalėjimo prižiūrėtojų, įtariamų ryšiais su narkotikų prekeiviais.

REKLAMA
REKLAMA

Paėmė įkaitais?

Kaip pranešė Meksikos šiaurėje esančios Nuevo Leono valstijos gubernatorius Rodrigas Medina, nusikalstamais ryšiais ir korupcija apkaltintas kalėjimo viršininkas ir dar 18 šios įkalinimo įstaigos darbuotojų.

REKLAMA

Ikteisminio tyrimo duomenimis, kalėjimo darbuotojai, kilus riaušėms, padėjo pabėgti 30 įkalintų narkotikų kartelio „Los Zetas“ narių. Prieš tai šie banditai peiliais subadė ir lazdomis užmušė 44 kitus kalinius – konkuruojančio Įlankos narkokartelio narius.

Apie antrą valandą nakties gyvenantys viename korpuse suimtieji įsiveržė į gretimą bloką. Kiekvienoje šių gyvenamųjų patalpų buvo maždaug po 750 žmonių. Pagal vieną versiją, riaušininkai, įkaitais paėmę apsaugininkus, atėmė iš jų raktus ir taip atvėrė visas duris bei vartus.

REKLAMA
REKLAMA

Už pagalbą gaudant pabėgusius banditus gubernatorius R. Medina paskyrė premiją – 10 milijonų pesų (beveik 2,5 mln. litais).

Dažni incidentai

Meksika teturi 6 kalėjimus, kuriuose sustiprinta nuteistųjų apsauga. Į šias įkalinimo įstaigas atlikti bausmės siunčiami tie, kurie įvykdė labai sunkius nusikaltimus: narkotikų ir ginklų prekeiviai, pinigų plovėjai. Tačiau šie kalėjimai perpildyti, todėl dažnai gangsterius uždaro ir įprasto režimo kolonijose. O ten lengva sukelti riaušes, panašias į įvykusias Apodakoje. Beje, iš visų kruvinų incidentų, per 25 metus įvykusių Meksikos kalėjimuose; tai pačios žiauriausios ir daugiausia aukų nusinešusios žudynės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaip jau panašūs incidentai Meksikos kalėjimuose kyla nuolatos. Štai šių metų sausį Altamiros kalėjime per masines muštynes buvo užmuštas 31 nuteistasis. O pernai Meksikos kalėjimuose buvo nužudytas 171 kalinys. Prieš keletą metų tokių kruvinų išpuolių būdavo gerokai mažiau – 2007 metais aukų tebūta tik 45.

Korupcijos tinklai

Per pastaruosius 12 metų nuteistųjų Meksikoje pagausėjo 1,5 karto. Įkalinimo įstaigose telpa 185 000 nuteistųjų, bet šis skaičius seniai viršytas. Tyrimų ir nacionalinio saugumo centro duomenimis, dabar Meksikos kalėjimuose kali 230 000 žmonių.

REKLAMA

Tačiau perpildyti Meksikos kalėjimai nėra tiek pavojingi, kiek kalėjimų darbuotojus apraizgę korupciniai ryšiai su nusikaltėlių gaujomis – daugelis prižiūrėtojų bet kurią minutę pasiruošę padėti kokiam nors banditui.

2010 metais Durango valstijoje esančio Gomezo Palacio kalėjimo darbuotojai ne tik apginklavo nuteistuosius, bet ir davė tarnybinius automobilius, kad šie galėtų nuvažiuoti ir įvykdyti „baudžiamąją akciją“, kuriai įsakymą davė narkotikų mafijos vadai. Nuvykę į nurodytą vietą kaliniai nušovė 17 žmonių, kai pastarieji linksminosi vakarėlyje. Atlikę savo juodą darbą nusikaltėliai ramiai grįžo į kalėjimą – taip užsitikrino ir apsaugą, ir alibi.

REKLAMA

2011 metų liepą Chuareso miesto kalėjime du nuteistieji atidarė kamerą, kurioje konkuruojančios gaujos nariai organizavo tikrą orgiją – su prostitutėmis ir svaigalais, – o po to iššaudė 17 žmonių. Viskas vyko kalėjimo prižiūrėtojams tyliai stebint.

„Prastas maistas ir netinkami drabužiai, prastos nuteistųjų gyvenimo sąlygos ir niekam tikusi sveikatos priežiūra sudaro sąlygas kalėjimuose korupcijai ir kastų formavimuisi“, – dar 2008 metais konstatavo Tyrimų ir nacionalinio saugumo centro ekspertai. Jie tuomet siūlė statyti naujus kalėjimus, o kaip vieną iš alternatyvų – už nesunkius nusikaltimus taikyti namų arešto bausmes. Tik nė viena iš pasiūlytų rekomendacijų nesusilaukė dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų