REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šventojo Nikolo vienuolynas yra įsikūręs Kipre ir laikomas šventa vieta, pirmieji vienuolyno paminėjimai matraščiuose pasirodė maždaug prieš 2 tūkst. metų, rašo tinklalapis odditycentral.com.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis vienuolynas buvo pastatytas 327 pr. Kr, pirmojo Bizantijos valdovo ir buvo globojamas Šventosios Helenos, Konstantino Didžiojo motinos. Tuo metu siautė baisi sausra ir tai, kad visur knibždėte knibždėjo nuodingų gyvačių buvo palaikyta ženklu, kad vienuolyno čia statyti nederėtų.

REKLAMA

Daugumą žmonių tokia kaimynystė gąsdino ir nemažai jų ryžosi palikti savo namus, bet buvo nuspręsta iš Egipto ir Palestinos atgalbenti daugybę kačių, kad šios padėtų susidoroti su ropliais.

Per keletą metų katės savo darbą padarė ir gyvačių ženkiai sumažėjo, o Akrotiri pusiasalis imtas vadinti kačių pusiasaliu.

Įdomu tai, kad išlikusiuose vieno Venecijos vienuolio rašytuose metraščiuose užsimenam, kad vienuolyno teritorijoje gyvenusios katės buvo randuotos, dažna buvo netekusi kurios nors kūno dalies ar kitaip sužalota kovoje su pavojingomis gyvatėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvo Stepheno de Lusignano, raštuose, rašytuose 1580 metais, minima, kad Bizantijos vienuolynas Šv Nikolajus vienuolynui padovanojo aplinkines žemes su viena sąlyga – vienuoliai turėjo rūpintis ne mažiau kaip 100 kačių ir maitinti jas ne rečiau kaip du kartus per dieną. Legenda pasakoja, kad katės buvo taip gerai dresuotos, kad nuskambėjus vienuolyno varpui žinojo, kad laikas ruoštis į gyvačių medžioklę.

Turkijos invazijos metu Šv. Nikolo vienuolynas buvo visiškai sunaikintas, jame gyvenantys vienuoliai nužudyti ar paimti į nelaisvę. Vienuolyne gyvenusios katės, likusios be pastogės ir maisto, ėmė bastytis po salą, tai paaiškina, kodėl Kipro saloje tiek dug kačių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir dabar vietiniai gyventojai šias medžiotojas pasitelkia norėdami išnaikinti gyvenvietėse gyvates ir stegiasi rūpintis pūkuotomis padėjėjomis.

1983 metais vienuolynas buvo atstatytas ir jame apsigyveno šešios vienuolės, kurios priglaudė keletą kačių, bet labai greitai šis skaičius išaugo iki 70-ties augintinių. Vienuolyną šiet tiek finansiškai remia valstybė, bet šių lėšų nepakankanka, tad likusi dalis kačių išlaikymui reikiamų pinigų suaukojama kates mylinčių turistų.

Šv. Nikolo vienuolynas Kipre (nuotr.livejournal.com) (nuotr. Gamintojo)Šv. Nikolo vienuolynas Kipre (nuotr.livejournal.com) (nuotr. Gamintojo)

Šv. Nikolo vienuolynas Kipre (nuotr.livejournal.com) (nuotr. Gamintojo)Šv. Nikolo vienuolynas Kipre (nuotr.livejournal.com) (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų