• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien dalyvaudamas Antikorupcijos komisijos posėdyje, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pareiškė, kad yra įsitikinęs, jog informacija apie banką „Snoras“ nutekėjo būtent iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT).

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 16:37] Generalinės prokuratūros vadų prisikviesti į posėdį kol kas nepavyko, reikalaujamu laiku neatvyks nei D. Valys, nei kiti atstovai.

REKLAMA

VSD vadovas planuoja atvykti.

[papildyta 16:16] Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis trumpam ištrūko iš posėdžio ir pareiškė žurnalistams, kad sužinojo naujų faktų, dėl kurių skubiai reikalauja VSD ir generalinės prokuratūros vadų atsakymų. Norima užduoti klausimus skubiai, kad nebūtų spėta paruošti atsakymų. Tikimasi, kad Valstybės saugumo departamento generalinį direktorių Gediminą Griną ir generalinį prokurorą Darių Valį pavyks prisikviesti į posėdį 17 val.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas labai rimta“, – išrėžė L. Kernagis.

[papildyta 16:00] Po Antikorupcijos komisijos posėdžio Vitalijus Gailius džiaugėsi komisijos narių dalykiškumu: „Komisijos klausimai labai dalykiški, dėkoju komisijos nariams už tinkamai paruoštus klausimus, kurie, manau, suteikė aiškumo.“

V. Gailius pripažino, kad norėtų ir tikisi sugrįžti į darbą per teismą, o faktas, kad juo nepasitiki nei Prezidentė, nei vidaus reikalų ministras, jo nė kiek netrikdo.

„FNTT direktoriaus pareigybės aprašyme aiškiai reglamentuotos jo funkcijos, taip pat tos funkcijos reglamentuotos įstatyme, statute, aš vadovausiuosi įstatymais ir tai netrukdytų man dirbti“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausti, kaip jaučiasi, abu FNTT vadovai atsakė, kad jaučiasi bedarbiais. Besišypsodami V. Gailius ir V. Giržadas atskleidė, kad po to, kai juos atleido, jie „ieško darbo ir vaikšto po įvairias komisijas, komitetus“.

V. Giržadas pabrėžė, kad komisija posėdžio metu „ieškojo sveiko proto ir teisės likučių“ bei tikisi, kad ji juos surado.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FNTT vadovų atleidimo skandalas dalija politikus į du frontus: tuos, kurie mano, kad FNTT vadovų atleidimas nepagrįstas, ir tuos, kurie palaiko vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimą atleisti Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, nes jie atrodė nepatikimi.

REKLAMA

Taigi, šiuo metu yra siūloma interpeliacija R. Palaičiui, kurią linkę palaikyti net ir kai kurie valdantieji. Opozicija, savo ruožtu, interpeliaciją ruošiasi teikti premjerui Andriui Kubiliui, kuris teigė negavęs jokios informacijos apie prastą FNTT vadovų darbą. Opozicinių partijų vadovų manymu, A. Kubilius turėjo imtis iniciatyvos aiškindamasis šią situaciją.

Seimo Antikorupcijos komisijos posėdis. (nuotr. Elta)Seimo Antikorupcijos komisijos posėdis. (nuotr. Elta)

Seimo pirmininkė Irena Degutienė skundžiasi informacijos stygiumi ir prisipažįsta, kad jai kyla klausimų, kodėl gerai dirbančios institucijos vadovai – autoritetingi kovotojai prieš kriminalinį pasaulį – buvo atleisti be aiškių paaiškinimų.

REKLAMA

Į ministrus R. Palaitį delegavusios Liberalų ir centro sąjungos vadovas Algis Čaplikas gina savo partijos kolegą ir tikina, kad jis priėmė tinkamą sprendimą.

Vidaus reikalų ministrą palaiko ir šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Ji žurnalistams paaiškino, kad iš pareigų FNTT vadovai atleisti, nes „nelabai gerai“ pasirodė per prokuratūros prašymu Valstybės saugumo departamento (VSD) atliktą tyrimą dėl informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo.

Kadangi šis skandalas neaplenkė Seimo koridorių, šiandien Antikorupcijos komisija pradeda narplioti FNTT vadovų atleidimo aplinkybes. Į posėdį atvyko visi skandalo dalyviai, iš pradžių vidaus reikalų ministras R. Palaitis, o jam išėjus – atleistieji V. Gailius ir V. Giržadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Antikorupcijos komisijos posėdis. (nuotr. Elta)Seimo Antikorupcijos komisijos posėdis. (nuotr. Elta)

„Paaiškinau, kaip viskas buvo ir kodėl aš priėmiau sprendimą atimti dviems FNTT vadovams leidimą dirbti su įslaptinta informacija“, – teigė R. Palaitis žurnalistams, išėjęs iš posėdžio, kuris vyksta už uždarų durų.

Ministras prisipažino, kad negalėjo pateikti Antikorupcijos komisijai prašomos VSD pažymos, kuri turėjo įtakos pareigūnų atleidimui, nes ji buvo su žyma ISS, kuri reiškia, kad išslaptinti galima tik su subjekto sutikimu. R. Palaitis teigė, kad komisiją posėdžio metu domino atleidimo aplinkybės, bet jis galėjo atsakyti ne į visus klausimus, nes prokuratūros iniciatyva tyrimas pradėtas valstybės saugumo departamente.

REKLAMA

R. Palaitis dar kartą pabrėžė, kad priimdamas sprendimą dėl atleidimo jis rėmėsi turima informacija, dėl kurios yra įsitikinęs.

Paklaustas, kaip visuomenei reikėtų paaiškinti, dėl ko atleisti pareigūnai, jis formaliai išrėžė: „Atleisti pagal vidaus tarnybos statutą dėl to, kad neteko leidimo dirbti su slapta informacija“, o pasitikslinus, dėl ko neteko galimybės dirbti su slapta informacija, pratęsė užburto rato grandinę: „Neteko dėl visos turimos mano informacijos ir valstybės saugumo departamento siūlymo skubiai spręsti klausimą dėl vadovų galėjimo dirbti su slapta informacija.“

REKLAMA

Antikorupcijos komisijos nariai prasitarė, kad R. Palaitis nesugebėjo pateikti įrodymų, jog FNTT vadovai galimai nutekino informaciją dėl banko „Snoras“, todėl susidaro įspūdis, kad ministras pats nežino, dėl ko juos atleido.

Kita vertus, ministro manymu, jeigu kam nors trūksta informacijos, tegul eina ir klausia prokuratūros arba VSD darbuotojų, o jis pateikė tai, ką galėjo.

Kaip žinia, šiandien į mitingą Simono Daukanto aikštėje susirinko apie 700 žmonių, kurie reikalavo, kad vidaus reikalų ministras atsistatydintų. R. Palaitis tai įvertino gana skeptiškai ir, pasak jo, mitinguose dažnai reikalaujama ministrų, premjerų atsistatydinimo, bet žmonės iš tiesų nežino, kas vyksta. Vidaus reikalų ministras pabrėžė, kad atsistatydinti tikrai neketina bei ruošiasi ir toliau kovoti už Lietuvos valstybės ir žmonių interesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl premjerui ir Seimo pirmininkei pritrūko informacijos, kad būtų atleisti FNTT vadovai, o jam ne, R. Palaitis atsakė trumpai: „Seimo pirmininkė ir ministras pirmininkas nėra vidaus reikalų ministrai.“

Kalbėdamas apie Prezidentės pasakymą, kad jis apskritai šioje situacijoje yra „ne prie ko“, ministras pasakė: „Vertinu tai labai paprastai, nes tyrimą pradėjo VSD prokuratūros iniciatyva. Visa informacija ateidavo iš VSD, mano atsakomybė yra tiesioginė, užrašyta įstatymuose, įstatymų numatyta tvarka tuose rėmuose aš priėmiau atitinkamą sprendimą panaikinti leidimą pareigūnams dirbti su slapta informacija, kas po to automatiškai iššaukė jų atleidimą iš darbo.“

REKLAMA

Šiuo metu Antikorupcijos komisija vis dar posėdžiauja. Į posėdį atvyko atleistieji FNTT pareigūnai.

Balsas.lt primena, kad opozicijos lyderio Valentino Mazuronio vadovaujama „Snoro“ parlamentinė komisija ketina kviestis R. Palaitį. Taip pat FNTT skandalas bus nagrinėjamas ir Arvydo Anušausko vadovaujamame Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.

Pildoma.

Susiję straipsniai:

Teismas priėmė nagrinėti buvusių FNTT vadovų skundus

Dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo bus apklausiamas ir R. Palaitis

Pradėtas tyrimas dėl informacijos apie „Snoro“ bylą atskleidimo

Paskelbtas konkursas į FNTT vadovo pareigas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų