REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais daržininkai mėgėjai patiria nuostolių, nes augindami daigus nesilaiko specialistų rekomendacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu veislė

Prieš pradedant auginti daigus, pasak Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės darbuotojos Julės Jankauskienės, svarbu tinkamai pasirinkti veislę ar hibridą. Ne kiekvienas daržininkas turi bičių, todėl, rinkdamasis, pavyzdžiui, agurkų hibridą, jis turi pagalvoti, ar šis augalas bus apdulkintas.

REKLAMA

Kaip žinia, savidulkiai agurkų hibridai dera ir be bičių pagalbos.

„Renkantis pomidorų hibridą svarbu žinoti, ar jis – aukštaūgis (neriboto augimo), ar žemaūgis (riboto augimo). Nuo to priklausys, kokiu tankumu pomidorus sodinti ir kaip formuoti. Saldžiosios paprikos skiriasi ir vaisių dydžiu, ir spalva, ir augalų aukščiu, ir vegetacijos trukme. Tai žinodami jas pasodinsite reikiamu tankumu“, – pasakojo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Daržo žemė netinka

Labai svarbu parinkti tinkamą substratą daigams auginti. Ypač tinka durpių substratai, skirti daigams auginti, arba universalūs. Durpių substratų pasiūla didžiulė, tačiau specialistai pataria pirkti jau išbandytą. Negalima naudoti sunkios daržo žemės, kuri supuola, todėl augalų šaknims ima trūkti oro. Kita problema – daržo žemė gali būti užkrėsta ligomis ir kenkėjais. Jei daržininkai nori naudoti pralaidžią orui komposto žemę, patartina ją pakaitinti orkaitėje, kad žūtų kenkėjų lervos ir kiaušinėliai bei ligų sukėlėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garantija – specialūs durpių substratai

„Ne mažiau svarbus ir substrato, kuriame auginami daigai, rūgštingumas. Optimalus rūgštingumas agurkams yra 6,2–6,8 pH, pomidorams – 6–6,5 pH, saldžiosioms paprikoms – 6,3–6,6 pH. Jį galima sužinoti ištyrus substratą agrocheminėje laboratorijoje arba specialiu prietaisu – pH metru“, – aiškino J.Jankauskienė.

Paprasčiau nusipirkti gamintojų paruoštų substratų. Tada sukti galvos dėl jų rūgštingumo nereikia. Svarbu pasirinkti patikimus gamintojus, nes yra buvę atvejų, kai visi daigai žūva todėl, kad substratas buvo netinkamai paruoštas, jame buvo ligų sukėlėjų. Daigams reikia pirkti specialius durpių substratus, nes juos sudarančios durpės būna susmulkintos (smulkios frakcijos), vadinasi, juose lengvai dygsta ir labai smulkios sėklos, pavyzdžiui, surfinijų. Stambios frakcijos durpių substratas skirtas augalams auginti, jame daug stambių augalinių plaušų, todėl daigams auginti jis netinkamas.

S. Palaukys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų