• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Futuristinė idėja, kad mikrolustas galės būti implantuotas po paciento oda, kad kontroliuotų vaistų suleidimą, žengė dar vieną žingsnį į priekį.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Karalystės mokslininkai išbandė tokį prietaisą su moterimis, sergančiomis osteoporoze (kaulų retėjimu), skelbia BBC.

REKLAMA

Joms mikrolustas buvo implantuotas ties juosmeniu ir aktyvuotas nuotolinio valdymo pultu.

Klinikinis bandymas parodė, kad lustas gali atmatuoti tinkamas dozes ir jas suleisti. Jokio pašalinio poveikio nebuvo nustatyta.

Vienas iš mikrolusto kūrėjų – prof. Robertas Langeris iš Masačusetso technologijos instituto tvirtina, kad programuojamas įrenginio pobūdis atveria medicinai nuostabius naujus kelius.

„Bus galima tiesiog turėti vaistinę luste, – sakė R. Langeris. – Šio tyrumo metu įrenginys buvo naudojamas osteoporozei gydyti. Tačiau yra ir daug kitų pritaikymo sferų, kur šio tipo mikrolustai galėtų pagerinti gydymo rezultatus – pvz., išsėtinės sklerozės, vėžio gydymas, skausmo valdymas.“

REKLAMA
REKLAMA

Nago dydžio lustas yra sujungiamas su mažyčiu, sandariu įtaisu, kuriame yra vaistas. Pilnai sukomplektuotas įrenginys yra maždaug širdies stimuliatoriaus dydžio.

„Jo išmatavimai yra maždaug 3 cm su 5 cm, o plotis – 1 cm“, – sakė vienas iš įrenginio autorių dr. Robertas Farra.

Lustas kontroliuoja laiką ir dozes. Šios gali būti nustatytos iš anksto arba nustatomos nuotoliniu būdu – naudojantis radijo signalu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų