• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vasario 12 d. Šilutės rajone nuo stabligės mirė vyras. Apie tai pranešė Klaipėdos visuomenės sveikatos centras.

REKLAMA
REKLAMA

68 metų vyras pernai gruodį krito ir susimušė galvą, tačiau medicininės pagalbos nesikreipė. Gruodžio 29 d. jis susirgo. Liga prasidėjo kalbos ir rijimo sutrikimu, seilėtekiu, gerklės skausmu. Tuomet jis buvo paguldytas į Šilutės ligoninę, vėliau  buvo perkeltas į Klaipėdos universitetinę ligoninę su stabligės diagnoze.

REKLAMA

Vasario 12 d. ligonis mirė. Galutinė diagnozė – generalizuota stabligės forma. Duomenų, ar vyras buvo pasiskiepijęs nuo stabligės, nėra.

Stabligė – tai sunki, dažnai mirtina infekcinė liga, Lietuvoje kasmet registruojami vidutiniškai trys atvejai, iš jų 1-2 baigiasi mirtimi. Daugiau apie stabligę skaitykite čia.

„Svarbu tai, kad stabligės infekciją galima valdyti skiepais – tai viena iš efektyviausių  profilaktikos priemonių. Lietuvoje valstybės lėšomis nuo stabligės (stabligė skiepijama kartu su difterijos, poliomielito, kokliušo ir kitų komponentų turinčia vakcina) skiepijami kūdikiai ir vaikai, sustiprinančios stabligės dozės (revakcinacija) atliekami - 6-7 metų vaikams ir 15-16 metų paaugliams (skiepijama kartu su difterijos komponentą turinčia vakcina), tačiau apsauginis antikūnų nuo stabligės lygis organizme išlieka ne ilgiau kaip 10 metų“, - aiškino ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus gydytoja Eglė Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į tai, reikalingos palaikomosios vakcinos dozės kas 10 metų tam, kad būtų išlaikyta patikima apsauga. Taigi nuo 26 metų pasiskiepyti palaikomąja doze reikia kas 10 metų.

Lietuvoje suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės bet ir nuo difterijos.

Gydytoja E.Savickienė priminė, kad pasiskiepyti nuo stabligės šiuo  metu galima nemokamai – pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą nuo 2009 m. vyksta planinė suaugusių asmenų, vyresnių nei 26 m. amžiaus, vakcinacija nuo difterijos ir stabligės valstybės biudžeto lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norintiems pasiskiepyti rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pasiskiepyti nuo stabligės galima ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Skiepų kabinete, kuri įsikūręs Vilniuje, Kalvarijų g. 153. Kabineto darbo laikas: I-IV 8-16 val., V  8-15 val.

Stabligė

Kas yra stabligė?

Stabligė – tai ūmi įvairaus stiprumo raumenų spazmais pasireiškianti liga.

Kas yra ligos sukėlėjas?

Stabligės sukėlėjas - tai bakterija Clostridium tetani, kuriai nereikia deguonies ir kuri gamina sporas, atsparias aplinkos veiksniams (karščiui, šalčiui, saulės šviesai), todėl sporos išlieka gyvybingos nuo kelių mėnesių iki kelerių metų. Stabligės sukėlėjai yra labai plačiai paplitę gamtoje. Jie randami įvairiausių gyvūnų, taip pat ir žmogaus žarnyne; su išmatomis patenka į dirvožemį ir jame sporų pavidalu gali išbūti gyvybingi ilgą laiką.

REKLAMA

Kaip užsikrečiama stablige?

Stabligės sukėlėjas į žmogaus organizmą patekęs per burną ligos nesukelia. Grėsmė susirgti kyla tada, kai stabligės sukėlėjas ar jo sporos patenka į žaizdą, ypač – į dirvožemiu užterštas gilias durtines žaizdas. Pavojingos yra bet kokios žaizdos, kurias gali , sunkesni nudegimai. Kartais stabligė pasireiškia po sunkesnio galūnių nušalimo, nuplikinimo. Patekę į gilią žaizdą, stabligės sukėlėjai pradeda gaminti stiprų nuodą, kuris ir sukelia raumenų spazmus. Sergantieji stablige aplinkiniams nepavojingi. Tai viena iš nedaugelio ligų, kai nuo ligonio žmonės neužsikrečia.

REKLAMA

Kokie yra stabligės simptomai?

Pirmieji ligos požymiai po užsikrėtimo dažniausiai pasireiškia po savaitės, bet gali būti ir po kelių dienų ar mėnesių. Sukėlėjas, patekęs i anaerobines sąlygas (gilios durtinės žaizdos), pradeda daugintis ir gaminti egzotoksinus. Toksinas paveikia įvairias nervų sistemos struktūras, kas sukelia stiprius raumenų susitraukimus, kitus simptomus. Liga prasideda palaipsniui. Pirmieji ligos požymiai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai, „tirpimas" užkrato patekimo vietoje. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė - nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, o jeigu spazmai apima didelių raumenų grupes, būna tokie stiprūs, kad nuo jų lūžta kaulai; nuo kramtomųjų raumenų spazmų lūžta dantys. Dėl sunkių traukulių priepuolių gali ištikti hipoksija ir mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koks gydymas?

Stabligės gydymas pradedamas nedelsiant. Skiriami antibiotikai. Taip pat – antitetaninis serumas (specialus serumas nuo stabligės). Kartu gydomi ir simptomai – traukuliai, raumenų spazmai, skausmas. Būtina atstatyti šarmų – rūgščių, elektrolitų, skysčių pusiausvyrą.

Kaip apsisaugoti nuo stabligės?

Patikimiausia stabligės profilaktikos forma –skiepai.

Kūdikiai stabligės vakcina skiepijami kartu su difterijos ir kokliušo ar dar daugiau komponentų turinčiomis vakcinomis. Paaugliai ir suaugusieji stabligės vakcina skiepijami kartu su difterijos vakcina. Vėliau palaikomosios vakcinos dozės suaugusiems rekomenduojamos kas 10 metų. Traumas patyrusiems asmenims, kuriems stabligės vakcina seniai nebuvo skiepyta, ji skiepijama kartu su serumu ar imunoglobulinu nuo stabligės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų