REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl Kaune Vasario 16-osios renginių sąraše numatytų dvejų eitynių gali būti bylinėjamasi teismuose. Kauno merija atšaukė leidimą tądien mitinguoti kairiųjų pažiūrų organizacijų ir viešųjų įstaigų atstovams. Tarp kairiųjų ir dešiniųjų išsyk įsiplieskė žodžių karas.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Kauno merijos valdininkai nusprendė, kad centrinėje miesto aikštėje negalės žygiuoti Viešosios įstaigos „Miegantys drambliai“ ir dar kelių visuomeninių organizacijų aktyvistai.  Vakar dalis Kauno valdžios apie problemą sužinojo iš žiniasklaidos. Anksčiau išduotas leidimas, kurį aršiai sutiko dešiniosios organizacijos, atšauktas. Argumentuojama neva gautais signalais dėl neramumų, kuriuos esą galėtų išprovokuoti eitynės.

REKLAMA

„Naujiesiems organizatoriams buvo siūloma pasirinkti kitą eitynių maršrutą, kitą laiką arba dalyvauti kartu su kitais kauniečiais, ateisiančiais į įvairius mieste vyksiančius renginius. Jie nesutiko, todėl Viešųjų renginių komisija leidimą atšaukė“, – sakė Tomas Grigalevičius, Kauno mero patarėjas viešiesiems ryšiams.

Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė sakė esanti nusivylusi tuo, kad Kauno merija prisidengė visuomenės saugumo reikalais ir sužlugdė demokratišką iniciatyvą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš vertinu šią situaciją paprastai. Valstybės atkūrimo šventė yra visų jos piliečių šventė. Jei tai demokratinė valstybė – švenčiama kartu ir demokratija, ir minties raiškos laisvė. Man belieka stebėtis tomis organizacijomis ir bendruomenėmis, kurios nedalyvaus šventėje. Kuo daugiau žmonių dalyvaus – tuo geriau. <...> Dėl to, kad leidimas atšauktas argumentuojant tariamai galimais viešosios tvarkos pažeidimais, sakau paprastai – Kauno savivaldybei garbės tai nedaro. Ji kažkodėl nepasitiki policija, kuri ne kartą, įskaitant lytinių mažumų teises gynusių mažumų eitynes Vilniuje, įrodė, kad tvarką užtikrinti sugeba“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos  (LTJS) vadovas Julius Panka portalui Balsas.lt sakė siūląs, anot jo, originaliems žygiuotojams pasirinkti kitą datą, laiką ir vietą, būti originalesniems, nedaryti tiek daug klaidų oficialiuose dokumentuose (pvz. prašyme eitynėms). „Ir apskritai galėtų jie savo „įvairovės“ eitynes surengti aplink Kariotiškių šiukšlyną, nes nuo propagandos dažnai užgniaužia nosį, o jų ideologiją kada nors tikrai atsidurs istorijos šiukšlyne. <...>

Man atrodo labai keistas tas šiemet užderėjęs eitynių derlius. Lietuviai dar nuo sovietmečio sugeba atsirinkti informaciją ir atskirti pelus nuo grūdų. Ne vienerius metus egzistuojanti tautiško ir patriotiškai nusiteikusio jaunimo tradicija per vasario 16-osios ir kovo 11-osios šventes žygiuoti eitynėse dažnai susilaukdavo kritikos, o kartais ir pasmerkimo. Tačiau „tolerastai“, dažnai besivadinantys „žmonių“ teisių gynėjais, pamatė, kad purvo pylimas neveikia, kad žmonės skaitydami jų burnojimus ir putojimus dėl patriotų suvokia, kur tiesa, o kur melas ir šmeižtas“, – sakė jis.

REKLAMA

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Agnė Bilotaitė: „Aš sveikinu visų organizacijų, ypač jaunimo, norą sudalyvauti Vasario 16-osios minėjime. Tai yra labai gražu. Kiek žinau, Kauno savivaldybė turėjo informacijos, kad galėjo nutikti incidentų, susidūrimų. Pripažinkime, kad ši diena pirmiausia sietina su tautiniu susitelkimu ir tradicinių vertybių akcentavimu.  Juk nebūtų gražu, jei tokią dieną ištiktų kokios nors riaušės? Juk galima žygiuoti ir kitomis dienomis, pasirinkti kitas vietas, jei vertybės yra kitos.“

Pradžioje buvo numatyta, kad LTJS eitynės prasidės 12.30 val. ir tęsis iki 15 val. Renginio dalyviai ketina tradiciškai žygiuoti nuo Ramybės parko iki Rotušės aikštės.

Išduodant leidimą manyta, kad po šios akcijos – 16 val. – startuos ir renginys „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų