REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos akcijų biržų augimas išblėso ir artimiausių savaičių įvykiai gali nulemti, ar ir kada mes sulauksime naujo investuotojų nuotaikų nuosmukio Europos atžvilgiu, rašo „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę Europos vadovai pradeda susirinkimų maratoną, kurį užbaigs sausio 30 įvyksiantis Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimas. Tačiau iki tol įvyks dar nemažai esminių įvykių, nuo kurių gali priklausyti Europos ateitis.

REKLAMA

Pirmadienis, sausio 23 diena

Prieš artėjantį ES viršūnių susitikimą kartu susitiks visų euro zonos valstybių finansų ministrai. Šiandien turėtumėme išgirsti naujausius jų planus apie tai, kaip toliau kovoti su euro zonos krize.

Antradienis, sausio 24 diena

Ekonominės politikos aptartis susitiks visų 27 ES valstybių finansų ministrai. Dėmesio centre bus santykiai tarp Jungtinės Karalystės (JK) ministro George‘o Osborne‘o ir euro zonos ministrų. Neseniai JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas susiginčijo su euro zonos lyderiais, atsisakydamas skirti 50 mln. JAV dolerių Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), kad prisidėtų prie krizės sprendimo. Vis didėjanti įtampa tarp euro zonos ir ne euro erdvėje esančių valstybių gali pakeisti visos ES struktūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienis, sausio 26 diena

Šią dieną vyks Italijos ilgalaikių obligacijų aukcionas. Iš jo nebūtinai reikia laukti blogų naujienų, kadangi paskutiniai obligacijų aukcionai praėjo be rimtesnių kliūčių. Vis dėlto biržos makleriai skiria daug dėmesio periferinių valstybių obligacijų aukcionams ir tai gali nulemti investuotojų nuotaikas į gerąją arba blogąją pusę. Šis obligacijų aukcionas gali būti ypač svarbus, kadangi tai bus pirmas aukcionas po to, kai sausio 13 dieną reitingų agentūra „Standard & Poor‘s“ sumažino Italijos skolinimosi reitingą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienis, sausio 30 diena

ES lyderiai susirinks į viršūnių susitikimą, kuriame, greičiausiai, bus aptarinėjamos aukšto nedarbo lygio euro zonoje problemos. Prieš šį susitikimą reikia turėti keletą dalykų omenyje: panašu, kad Vokietija ketina paremti naują fondą, skirtą stimuliuoti ekonomikos augimą Airijoje, Portugalijoje ir Graikijoje. Taigi artėjant šiam viršūnių susitikimui galime vis dažniau išgirsti apie šį naująjį planą.

Antradienis, sausio 31 diena

Ši diena bus paskutinė, kai privatūs Graikijos obligacijų turėtojai galės atlikti akcijų apsikeitimo sandorį su Graikijos vyriausybe. Nors šios derybos daugiausiai buvo vykdomos už uždarų durų, tačiau sėkmingo sandorio prognozės nieko gero nežada. Privatūs obligacijų turėtojai nėra sužavėti mintimi, kad teks patirti iki 50 proc. nuostolį nuo savo turimų Graikijos skolos vertybinių popierių.

REKLAMA

Trečiadienis, vasario 1

Tai bus dar viena svarbi diena obligacijų aukcionams. Šią dieną vyks Portugalijos ir Vokietijos obligacijų aukcionai. Be to pasirodys ir euro zonos sausio mėnesio pirkėjų gamybos indeksas.

Pirmadienis, vasario 6 diena

Vasario 6 dieną Graikijos parlamentas turės patvirtinti naujas fiskalines ir ekonomikos augimo priemones. Graikijoje pritaikytos priemonės, kuriomis siekiama atkurti ekonomikos augimą ir apkarpyti valstybės išlaidas, yra svarbus rodiklis, nulemsiantis paramą šiai probleminei valstybei.

Ketvirtadienis, vasario 9 diena

Europos centrinis bankas paskelbs naujausią sprendimą dėl palūkanų normų. Sausio mėnesį palūkanų norma buvo išlaikyta nepakitusi. Taip pat reikia laukti ECB prognozės pokyčių dėl kainų stabilumo, kurios gali byloti apie artėjančius politikos pokyčius. ECB prezidentas Mario Draghi netrukus po pranešimo surengs spaudos konferenciją.

Pastaruoju metu ECB vaidino reikšmingą vaidmenį formuojant politinius sprendimus kovoje su euro zonos krize. Tai buvo galima pastebėti ir praėjusį mėnesį, kuomet ECB pristatė likvidumo priemones, sukėlusias smarkų trumpalaikių periferinių valstybių obligacijų pelningumo nuosmukį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų