• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė patobulintą Mokslo ir studijų įstatymo pataisų projektą Nr. XIP-4025(2). Atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo 2011 m. gruodžio 22 d. nutarimą, kuriuo atitinkamos įstatymo nuostatos buvo pripažintos prieštaraujančiomis Lietuvos Respublikos Konstitucijai, projektu pakeisti kai kurie įstatymo straipsniai.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, atsižvelgęs į akademinės bendruomenės nuomonę bei įvertinęs tai, kad aukštosios mokyklos turi autonomiją ir pačios nustato studijų tvarką, akademinius laikotarpius ir vertinimo dažnumą, nutarė siūlyti įstatyme numatyti, kad reguliari žinių patikra (t.y. studentų rotacija) vyktų aukštosios mokyklos nustatytu akademiniu mokymosi laikotarpiu, ne ilgesniu negu studijų metai. Toks siūlymas įtrauktas į projektą.

REKLAMA

Įstatymo nuostatos, kurias Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančiomis Konstitucijai, dėl nevalstybinių aukštųjų mokyklų ir mokslinių tyrimų institutų atsiskaitymo visuomenei už joms paskirtų valstybės biudžeto naudojimą pakeistos, įtvirtinant prievoles nevalstybinėms aukštosioms mokykloms ir mokslinių tyrimų institutams atsiskaityti visuomenei už joms paskirtų valstybės biudžeto naudojimą; taip pat panaikintas draudimas skirti valstybės biudžeto lėšas studijoms Lietuvoje įsteigtiems užsienio aukštųjų mokyklų filialams.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant užtikrinti sklandų valstybinių aukštųjų mokyklų veiklos organizavimą, nuspręsta įtvirtinti laikiną teisinį reguliavimą, deleguojant valstybinių aukštųjų mokyklų senatams (akademinėms taryboms) funkciją nustatyti universiteto lėšų (taip pat lėšų, skirtų vadovų ir kitų darbuotojų darbo užmokesčiui) ir turto valdymo, naudojimo ir disponavimo jais tvarką, svarstyti ir tvirtinti svarbiausius su tuo susijusius sprendimus; tvirtinti rektoriaus (direktoriaus) pateiktą aukštosios mokyklos metinę pajamų ir išlaidų sąmatą ir šios sąmatos įvykdymo ataskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už projektą balsavo 69, susilaikė 3 Seimo nariai.

Atsižvelgęs į akademinės bendruomenės nuomonę, kad reikėtų išanalizuoti rengiamus Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimus ir dabar keisti tik tai, kas yra būtina bei Vadovaudamasis Seimo statuto 1812 straipsnio 2 dalimi, Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, kaip pagrindinis komitetas šio klausimo svarstyme, nusprendė pasiūlyti Seimo valdybai sudaryti darbo grupę, kuri parengtų ir iki 2012 m. kovo 1 d. pateiktų Seimui svarstyti Mokslo ir studijų įstatymo Konstitucijai prieštaraujančių įstatymo nuostatų pakeitimo projektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų