REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet mažiausiai 300 šalies viešųjų bibliotekų pirmą kartą nemokamai gaus apie 30–40 kultūros, šviečiamojo pobūdžio ir jaunimui skirtų leidinių. Tai paaiškėjo po Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdžio, kuriame buvo iškelta ši iniciatyva. Galutinį sprendimą dėl nemokamo leidinių platinimo bibliotekoms Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas tikisi priimti iki vasario mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Dalia Teišerskytė sako, kad tai – istorinis žingsnis, milžiniškas laimėjimas, kuris užtikrins, kad kultūrinė ir šviečiamojo pobūdžio periodika pagaliau pasiektų kuo platesnį skaitytojų ratą visoje Lietuvoje.

REKLAMA

Planuojama, kad nemokamai spaudos leidinius šiemet gaus 300–400 viešųjų Lietuvos bibliotekų, įsikūrusių miestuose ar kaimo vietovėse. Kiekviena biblioteka periodiškai sulauks net 30–40 kultūros, šviečiamojo pobūdžio ir vaikams bei jaunimui skirtų leidinių.

Dėl galutinio bibliotekų, gausiančių leidinius, sąrašo iki vasario mėnesio planuoja apsispręsti Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

„Daug metų iš eilės to siekėme – pagaliau pavyko. Tai milžiniškas pasiekimas, kuris pradžiugins dešimtis, o gal net šimtus tūkstančių skaitytojų visoje Lietuvoje. Tai svarbi pergalė ir kultūros, meno leidiniams – bibliotekos, kurios iki šiol neišgalėjo periodikos prenumeruoti, jos sulauks. Dėl to leidinių skaitytojų ratas išaugs bent keletą kartų“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja D. Teišerskytė.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo programų vadovė Reda Sopranaitė sakė, kad galimybė šiemet bibliotekoms nemokamai suteikti periodinius leidinius atsirado išaugus valstybės paramai. Fondui iš valstybės biudžeto 2012 metais skirta 8,9 milijono litų – t. y. 27 proc. daugiau nei 2011-aisiais.

R. Sopranaitės teigimu, pagal iki šiol galiojusią tvarką nemokamai leidinius turėdavo gauti 65 viešosios bibliotekos Lietuvoje. Tačiau šis skaičius dėl kuklaus fondo finansavimo būdavo mažesnis.

„Smagu, kad mūsų bibliotekos taps gerokai turtingesnės, jose bus galima skaityti įvairią spaudą. Gali būti, kad apie kai kuriuos leidinius skaitytojai apskritai sužinos pirmą kartą – ir tai bus džiugus atradimas. Fondas tikrai padarys viską, kad periodika nemokamai šalies bibliotekas pasiektų kuo greičiau – jau vasario-kovo mėnesį“, – teigė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo programų vadovė R. Sopranaitė.

Iš viso Lietuvoje veikia apie 1300 viešųjų bibliotekų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų