• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV štabų vadų komiteto pirmininkas, jūrų pėstininkų generolas Peteris Pace'as (Piteris Peisas) antradienį bandė nutildyti triukšmą, kuris kilo jam homoseksualius santykius pavadinus amoraliais, ir sakė, kad tik reiškė savo asmeninę nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

Gėjų teisių gynėjai ir demokratai kritikavo Štabų vadų komiteto pirmininką dėl jo komentarų, o vienas respublikonų senatorius veteranas išreiškė savo nesutikimą.

REKLAMA

"Manau, kad homoseksualūs aktai tarp dviejų asmenų yra amoralūs ir kad neturėtumėme toleruoti amoralių aktų, - interviu "Chicago Tribune", kuris buvo išspausdintas antradienį, sakė P.Pace'as. - Nemanau, kad Jungtinėms Valstijoms gerai pasitarnauja politika, kuri sako, kad galima būti amoraliam visokiais atžvilgiais".

P.Pace'as aiškino, kodėl rėmė Pentagono politiką "neklausk ir nesakyk" dėl pajėgose tarnaujančių gėjų, kurią kaip įstatymą 1993 metais pasirašė tuometinis prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas).

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią politiką vadai gali neklausinėti pajėgų narių apie jų seksualinę orientaciją, bet gėjai ir lesbietės pajėgose gali tarnauti tik tuo atveju, jei laiko savo orientaciją paslaptyje ir neužmezga jokių homoseksualių santykių.

Vėliau P.Pace'as išleido pareiškimą, kuriame sakoma, kad jis suklydo tiek daug laiko skirdamas savo asmeninėms pažiūroms.

"Išreikšdamas savo paramą dabartinei politikai taip pat pateikiau tam tikrą asmeninį požiūrį į moralinį elgesį, - sakė jis. - Man derėjo daugiau dėmesio skirti savo paramos šiai politikai (reiškimui), o ne savo asmeninėms pažiūroms į moralę".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gynybos sekretorius Robertas Gatesas (Robertas Geitsas), kai jo buvo paprašyta pareikšti savo paties požiūrį į minimą politiką, atsakė, kad asmeninė nuomonė nėra svarbi.

"Mano galva, asmeninei nuomonei čia tikrai nėra vietos, - sakė jis televizijai "Pentagon Channel". - Svarbu tai, kad turime įstatymą, statutą, kuris nulemia "neklausk ir nesakyk". Tokia šio departamento politika".

Viena pagrindinių gėjų teisių gynimo organizacijų JAV "Human Rights Campaign" P.Pace'o interviu esančias pastabas pavadino nepakančiomis.

"Generolo Pace'o komentarai buvo neatsakingi ir įžeidžiami, antausis homoseksualiems vyrams ir moterims, kurie šiuo metu garbingai ir drąsiai tarnauja savo šaliai", - sakė šios organizacijos prezidentas Joe Solmonese'as (Džo Solmonesas).

REKLAMA

Nuo minimos politikos įsigaliojimo vadovaujantis ja buvo atleista daugiau kaip 10 tūkst. pajėgų narių, rodo Pentagono duomenys.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) sakė, kad "nusivylė moraliniu vertinimu", kurį pareiškė P.Pace'as, ir kad kariškiai turėtų svarstyti politikos pakeitimą dėl leidimo gėjams tarnauti pajėgose.

"Mums reikia patriotiškų amerikiečių, kurių yra visose mūsų žmonių sektoriuose, - sakė ši Kalifornijai atstovaujanti demokratė. - Mums nereikia Štabų vadų komiteto pirmininko moralinio vertinimo".

REKLAMA

Minėtame interviu P.Pace'as homoseksualius aktus palygino su svetimavimu ir sakė, kad kariškiai neturėtų savo gretose toleruoti abiejų šių dalykų. Kariškiai baudžiamąja tvarka persekioja pajėgų narius, kurie turi lytinių santykių su kito pajėgų nario sutuoktiniu.

"Kaip asmuo, nenorėčiau, kad (homoseksualaus elgesio pripažinimas) būtų mūsų politika, lygiai kaip nenorėčiau, jog mūsų politika būtų tokia, pagal kurią sužinoję, kad toks ir toks miegojo su kažkieno kito žmona, tiesiog apsimestume to nepastebintys", - sakė jis.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų