• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Iš Rusijos pabėgęs oligarchas Borisas Berezovskis, kurį vadina „užkietėjusiu Vladimiro Putino priešu, paviešino dar vieną savo pareiškimą iš Londono, kuris šįkart yra skirtas Rusijos premjerui ir kandidatui į šalies prezidentus. Prieš tai parašęs atvirą laišką Rusijos bažnyčios patriarchui Kirilui, Berezovskis siūlo Putinui savo noru pasitraukti iš valdžios, kol dar nėra vėlu.

Iš Rusijos pabėgęs oligarchas Borisas Berezovskis, kurį vadina „užkietėjusiu Vladimiro Putino priešu, paviešino dar vieną savo pareiškimą iš Londono, kuris šįkart yra skirtas Rusijos premjerui ir kandidatui į šalies prezidentus. Prieš tai parašęs atvirą laišką Rusijos bažnyčios patriarchui Kirilui, Berezovskis siūlo Putinui savo noru pasitraukti iš valdžios, kol dar nėra vėlu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie Berezovskio tikslus galima tik spėlioti, bet panašu, kad tokiu savo aktyvumu jis siekia sukelti skandalą. Atsižvelgiant į tai, koks yra požiūris į jo asmenybę tiek valdžios elito, tiek ir paprastų rusų, įskaitant tuos, kurie išėjo po Dūmos rinkimų protestuoti į Maskvos gatves, Berezovskio pasisakymai turbūt nepadarys jo herojumi. Gali atsitikti netgi taip, kad jis paprasčiausiai diskredituos opoziciją, kurią valdžia ir taip jau daugybę kartu apkaltino nurodymų iš užsienio vykdymu.

REKLAMA

Vertėtų prisiminti ir skandalingą Berezovskio interviu britų leidiniui „The Guardian“, kuris buvo publikuotas dar 2007 metais. Oligarchas tuomet pareiškė, kad ruošia revoliuciją Rusijoje, nes demokratiniais būdais, pasak jo, šalyje pakeisti režimo neįmanoma. Berezovskio teigimu, jis palaiko kontaktą su Rusijos politikais, kurie pritaria jo pažiūroms. Jis juos finansuoja, kad šie ruoštųsi perversmui, praneša „Newsru“.

Atviras laiškas Putinui parašytas įdomiu stiliumi: „Duodu tau, Volodia, draugišką patarimą“. Be atvirų įžeidimų Berezovskis kreipiasi į Putiną tarsi iš viršaus, kreipdamasis į jį žodžiu „tu“, tarsi mafijos krikštatėvis, švelniai, bet įtikinamai pateikiantis ultimatumą. „Volodia, kol vis dar turi galimybę išvengti kruvinos revoliucijos, neleisti sugriūti Rusijos valstybei, kai tauta ir valdžia galutinai praras ryšį vieni su kitais“, – rašo Berezovskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar tu gali išeiti bet kokiomis sąlygomis. Pasiimk su savimi tiek, kiek sugebėsi išnešti. Pasiimk sau tiek šlovės, kiek tu atnešei Rusijai, pasiimk sau tiek pinigų, kiek tu vertini savo darbą, pasiimk sau tiek garantijų, kiek tau pasirodys reikalinga“, – „švelniai“ bando įtikinti Berezovskis. Tiesa, Berezovskis vis dar aiškiai nurodo, kad Putino nuo valdžios nušalinti be revoliucijos neįmanoma. Vis dėlto, visą atsakomybę už bet kokį pralietą kraują jis perleidžia Putino „autoritarizmui“: „Tu, kaip tipiškas diktatorius, nepasiruošęs atiduoti valdžios per rinkimus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Volodia, tu patekai į kryžminę ugnį. Vieniems – sukilti, kitiems – gelbėti tavo kailį. O atsakyti už viską reikės tau“, – rašo Berezovskis, pažymėdamas, kad pats Putinas save įvarė į akligatvį, nes jam iš tiesų nebėra kuo pasitikėti, tik Dievu. „Tik Rusijos pravoslavų bažnyčia gali tapti taikaus sistemos pakeitimo ir tavo asmeninio saugumo garantu“.

Galiausiai, Berezovskis pereina prie savo „draugiško ultimatumo“: „Patrauk savo kandidatūrą, atšauk rinkimus, paprašyk Patriarcho sudaryti Nacionalinio išsigelbėjimo komitetą. Tebūnie komitete būsi tu, tavo partneriai, tavo priešininkai, ir, svarbiausia, tie, kuriems rūpi Rusijos interesai. Kartu paruoškite laisvus rinkimus. Rinkimus, kuriuose bus atstovaujama visa politinė šiuolaikinės Rusijos paletė, nuo Gryzlovo ir Šoigu iki Limonovo, Chodorkovskio ir Lebedevo. Pasirinkimas, kurį atliks visuomenė“.

REKLAMA

Priminsime, kad gruodžio viduryje, per patį protestų Maskvoje įkarštį, Berezovskis interviu teigė, kad jau pavasarį galės ramiausiai sugrįžti į Rusiją: „Aš pasakiau, kad sugrįšiu į Maskvą iš karto, kai mane nustos kviesti generalinis prokuroras. Generalinis prokuroras pavasarį, manau, jau nustos mane kviesti“, – pareiškė jis be jokių papildomų paaiškinimų. Tiesa, būtent pavasarį vyks Rusijos prezidento rinkimai.

Atsakymai

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad jo vadovas nesiruošia reaguoti į Berezovskio laiškus, nes nesusirašinėja su žmonėmis, kuriems yra paskelbta tarptautinė paieška.

REKLAMA

Savo nuomonę pareiškė ir Dmitrijus Rogozinas, neseniai tapęs Rusijos vicepremjeru ginkluotės klausimais. Jo atsakymas buvo pakankamai šmaikštus: „Kitą kartą pasodinsiu ne tuopą, o beržą, ir ne Briuselyje, o Magadane“. Rogozinas, atsisveikindamas su Briuseliu, kur iki tol dirbo Rusijos atstovu NATO, pasodino dvi tuopas. Na, o „beržas“ yra Berezovskis (rusų kalboje „beržas“ – „berioza“).

Berezovskio laišką pakomentavo ir „Vieningosios Rusijos“ prezidiumo sekretorius Sergejus Neverovas: „Opozicija, raginanti Rusijoje vykdyti revoliuciją, galutinai diskreditavo save, nes dabar aišku, kad jos vadas – Berezovskis“.

Taip pat skaitykite:

A. Lebedevas: Abramovičius, Berezovskis ir tikra prarastų Rusijos milijardų istorija

B. Berezovskis ragina patriarchą Kirilą atimti valdžią iš V. Putino

Atradimai, kuriuos atskleidė B. Berezovskio ir R. Abramovičiaus teismas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų