REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skylėtam Šiaulių miesto biudžetui – dar vienas smūgis. Šį kartą – Vyriausiojo administracinio teismo, kuris sprendė Savivaldybės ginčą dėl 2,4 milijono litų, kuriuos ištaškė kai kurios švietimo įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Prapylė teismą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė Šiaulių savivaldybės apeliacinį skundą dėl žemesnės instancijos teismo sprendimo ir paliko galioti. Dar 2010-ųjų viduryje Valstybės kontrolieriai konstatavo, kad Šiaulių miesto savivaldybė pažeidė įstatymus ir įpareigojo į valstybės biudžetą grąžinti netinkamai panaudotus 2,4 milijono litų.

REKLAMA

Tuo metu Savivaldybės vadovai garsiai postringavo, kad valstybės kontrolieriai neteisingai traktuoja įstatymus ir miesto valdžia savo tiesas įrodysianti teismuose. Tačiau Savivaldybė ne tik prapylė teismus, bet ir privalės ieškoti būdų, kaip dar labiau suveržti diržus, nes pinigai – jau išleisti.

Taškė mokymui skirtus pinigus

Valstybės kontrolieriai nustatė, kad iš valstybės biudžeto mokamo mokinio krepšelio lėšos privalo būti naudojamos pagal paskirtį – tai yra mokymo procesui, mokiniams ir pedagogams, bet ne komunaliniams mokesčiams apmokėti. Komunalinius mokesčius privalo mokėti Savivaldybė. Tačiau, matyt, jau tada abejotiniems projektams pinigus taškiusi Savivaldybė pajuto artėjantį finansinį badą, tad pinigus imta leisti ne pagal paskirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Auditoriai dėmesį atkreipė ir į Didždvario gimnaziją, kurios buvęs vadovas Vaidas Bacys dabar yra Šiaulių miesto tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narys bei švietimo ir mokslo ministro pavaduotojas.

Auditoriai konstatavo negalėję patikrinti, ar šioje mokykloje teisėtai panaudota daugiau kaip penkiasdešimt tūkstančių litų priemokų. Be to, užuot pinigus skyrusi gimnazijos mokytojams, švietimo įstaigos administracija beveik du šimtus tūkstančių litų sumokėjo Švedijos piliečiui – kaip autorinį atlyginimą, nors tai draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gimnazijoje pristeigta pareigybių, kurios teisės aktuose nenumatytos. Naujiems etatams išleista beveik trys šimtai tūkstančių litų, kurie buvo skirti tik mokytojų atlyginimams. Iš viso ištaškyta per pusę milijono litų.

Nulinčiavo ir Etikos komisija

Tuometinis Šiaulių meras Genadijus Mikšys mėgino teisinti prisidirbusios gimnazijos administraciją, tačiau kontrolierių mero argumentai neįtikino. Kaip žinia, nepatikėjo ir teismai.

Valstybės kontrolieriai dar pasirūpino, kad V. Bacys būtų svarstomas Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje.

REKLAMA

Naujoji gimnazijos vadovybė Švietimo ir mokslo ministerijos paprašė „užtarimo“. Nors ir privalėjo nusišalinti, atsakymą parengė pats V. Bacys, buvęs gimnazijos direktorius.

„Komisija (Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, - aut. past.) informavo apie priimtą sprendimą, kuriame konstatuota, kad švietimo ir mokslo viceministras, pateikęs oficialią ministerijos nuomonę dėl klausimo, susijusio su jam anksčiau Šiaulių miesto švietimo įstaigoje einant pareigas priimtais Valstybės kontrolės auditorių vertinamais sprendimais, nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų“, - skelbė auditoriai.

Beje, neseniai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, remiantis miesto pedagogų prašymu, pateiktas dar vienas skundas dėl V. Bacio elgesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų