REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei pasirašius Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas, kuriomis numatomas griežtesnis kompensacinis mechanizmas autoriams už jų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais, „Topo centras“ prognozuoja į pataisas įtrauktų prekių grupių brangimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien kone 50 proc. namų technikos prekių asortimento Lietuvoje sudaro įvairi kompiuterinė technika ir jos priedai. Įsigalėjus šiam įstatymui nešiojamieji kompiuteriai vidutiniškai turėtų brangti  5 proc., mobilieji ir išmanieji telefonai - 7-10 proc., - prognozuoja Raimundas Adomaitis, „Topo centro“ komercijos ir rinkodaros direktorius. Pasak jo šios prekės yra labai paklausios, mat jų poreikis pastaraisiais metais vidutiniškai išauga apie 30 proc.  per metus.

REKLAMA

„Akivaizdu, kad naujojo įstatymo poveikį ženkliai pajus tiek pardavėjai, tiek vartotojai – tai gali sukelti oficialaus vartojimo smukimą“, - svarsto R. Adomaitis.

Nors, pasak pataisų iniciatorių, šios įstatymo pataisos padės apginti intelektinę nuosavybę ir labiau apsaugoti autorių teises, tačiau „Topo centro“ atstovo nuomone tokie įstatyminiai žingsniai gali turėti ir priešingą poveikį bei kone įteisinti piratavimą. Mat už laikmeną daugiau sumokėjęs vartotojas psichologiškai jausis teisus joje laikydamas ir atgamindamas nelegaliu būdu įgytą autorinį kūrinį ar programinę įrangą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų