REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kartu su pokyčiais darbo rinkoje (Lietuvos darbo birža prognozuoja, kad 2012 m. pabaigoje bedarbių būtų ne augiau kaip 200 tūkst. – red. past.)  ateis pokyčiai ir į darbo rinkos priežiūrą. Tačiau neabejotinas inspekcijos prioritetas – šešėlinės ekonomikos kontrolė ir prevencija“, – apžvelgdamas 2011 m. nuveiktus ir kitais metais laukiančius darbus sakė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovas Vilius Mačiulaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Susekti nelegaliai dirbančius – lengiau

VDIvadovo teigimu, šiemet buvo atlikta dvigubai daugiau patikrinimų negu 2010 m. ir nustatyta 2,5 karto daugiau nelegaliai dirbančių asmenų.

REKLAMA

„Ypač pasiteisino nuo rugpjūčio įsteigtos specializuotos nelegalaus darbo kontrolės grupės. Į jas buvo atrinkti žmonės, kurie tiek psichologiškai, tiek kompetencijos prasme buvo labiausiai pasirengę dirbti kaip nelegalaus darbo kontrolieriai. Eksperimentas pasiteisino ir mes jį tobulinsime. Tuo labiau, kad  nuo 2012 m. pradeda veikti piniginės paramos įstatymas – reikia, kad parama pasiektų tuos žmones, kuriems reikia tos paramos, o ne tuos, kurie apgaudinėja valstybę: gauna  šešėlinius pinigus ir dar papildomai pabando ,,užsidirbti“ iš valstybės“, –  aiškino V. Mačiulaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot darbo  inspekcijos vadovo, išaiškinti darbo laiko apskaitos pažeidimus ateityje būsią lengviau, nes VDI ir SODRA susitarė dėl galimybės naudotis didesnės apimties duomenų baze - turėdami informaciją apie darbuotojus ir jų gaunamą darbo užmokestį, darbo inspektoriai esą galės lengviau nustatyti darbo laiko apskaitos pažeidimus, nelegalaus ar nedeklaruoto darbo atvejus.

VDI patarimas įmonėms: norite išvengti baudos – kvieskitės inspektorių

V. Mačiulaičio teigimu,  VDI surado būdą paskatinti darbdavius susitvarkyti.

„Šiais  metais mes skatinome įmones pačias kviesti darbo inspektorius. Tokia galimybe pasinaudojo per 300 įmonių visoje Lietuvoje, ir pastebėjome,  kad tose įmonėse inspektoriai nurodo visus trūkumus, o įmonės susitvarko tas problemas. Taigi, yra problemos sprendimas, o ne  pažeidimų ieškojimas. Išsprendžiamos konkrečios problemos“, – sakė VDI vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, siekiant efektyviau kovoti su šešėline ekonomika atlikti eksperimentai, pavyzdžiu, tai, kad iš karto po inspektavimo VDI nesiima administracinio poveikio priemonių nedelsiant, kai kam buvo netikėti.

„Įmonės sunerimo – kodėl jiems nėra baudos, o yra pasiūlymas susitvarkyti. Tas posūkis geras. O visi darbdaviai, kuriuos tikrinsime 2012 m., sulauks iš darbo inspektorių laiško, pažyminčio, kur yra problemos ir ką reikia susitvarkyti. Jeigu verslo subjektas nereaguos, tai visų sekančių patikrinimų metu bus imtasi griežtesnių priemonių – reikalavimai pašalinti pažeidimus ir net  administracinės baudos“, – aiškino V. Mačiulaitis.

REKLAMA

Anot jo, tie darbdaviai, kurie norės pasitikrinti, ar jų įmonėje viskas gerai, jau neilgai trukus  tai esą galės padaryti internete – žadama, kad bus paskelbti specialūs vieši klausimynai, atliksiantys savikontrolės instrumento funkciją.

„Darbdavys  galės pats pasitikrinti, ar jis viską padaręs, padaryti ko trūksta, ir būti ramus, kad pagrindinius reikalus jis išsprendė. O atvykęs darbo inspektorius patars, kaip sutvarkyti smulkesnius“, - ateities planais, turinčiais padėti įveikti šešėlinę ekonomiką baigiantis 2011 m. dalijosi VDI  vadovas V. Mačiulaitis.

REKLAMA

Jo teigimu, siekdama dar labiau minimalizuoti galimas korupcijos apraiškas ir prisidėti, kad iš šešėlio būtų ištraukta ir į valstybės kasą įdėta kuo daugiau pinigų, VDI ateityje tikrinti įmonių siųs iš karto du inspektorius.

Diferencijuos darbo saugos reikalavimus

„Ne visose darbo vietose rizika susižaloti yra vienoda, todėl kitais metais padidinto darbo inspektorių dėmesio sulauks tik konkretūs rizikingiausi sektoriai –  statyba, medžio apdirbimas,  miško kirtimas, krovos darbai. O tam, kad kitose darbo vietose, pavyzdžiui, biuruose, darbo saugos reikalavimų ir dokumentavimų būtų mažiau, jau esame parengę teisės aktų projektus“, – sugriežtinimo vieniems ir nuolaidų kitiems žadėjo V. Mačiulaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų